Scanat de United! Dorin Rotariu, față în față cu scouterul „Diavolilor”! Cum a decurs dialogul dintre cei doi

  • ProSport a vorbit cu tatăl jucătorului, Ilie Rotariu, antrenor la Vulturii Lugoj, în Liga a 3-a
  • Întâlnirea dintre Dorin și reprezentantul lui Manchester United a avut loc în biroul lui Victor Becali, agentul fotbalistului timișorean
  • Rotariu jr. (1,81 m / 70 kg) a fost recomandat de agentul scoțian Kenny Moyes, fratele antrenorului de la United, David Moyes
  • Pe Old Trafford, Dorin și-ar putea întâlni un idol: pe Ryan Giggs. „Mie îmi place Rooney”, spune tatăl său
  • Celtic Glasgow a venit chiar cu o ofertă pentru mijlocașul lui Dinamo

ProSport a aflat că un scouter al echipei de pe Old Trafford îl urmărește non-stop pe Dorin Rotariu (18 ani), iar tatăl jucătorului confirmă informația conform căreia mijlocașul lui Dinamo e monitorizat de peste 365 de zile. Britanicul a fost la București și l-a chestionat pe tema fotbalului din Premier League, i-a apreciat engleza cursivă și pune sub microscop DVD-urile cu toate meciurile lui Dinamo.

Există o ordine corectă a etapelor unui transfer într-un campionat puternic? Cât de mult contează vârsta? Sau instinctul de golgheter? Sau acțiunile care dau substanță? Sau calitățile native? Sau marketingul pe care îl pot face antrenorul, selecționerul, impresarul sau mass-media? O rețetă universal-valabilă nu s-a descoperit, dar exemplele din România de după Revoluție vă pot ajuta să vă construiți răspunsuri în funcție de afinități, statistică, imagini, traiectorii ale carierelor și norocul lipit de fiecare exemplu întors pe toate fețele.

După ce ultimii ani au fost caracterizați printr-o secetă la nivelul salturilor spre campionate generatoare de faimă și bani, un grup select de fotbaliști a făcut pasul cel mare. Pantilimon, Maxim sau Nistor au demontat mitul platformelor Steaua și Dinamo, dar, în același timp, rampele din București i-au propulsat pe Rusescu, Alexe sau Chiricheș printre glezenele asigurate cu saci de bani. Există însă și fotbaliști pentru care drumul de la eticheta „n-ai valoare pentru Poli Timișoara” la adresarea „Ți-ar plăcea să joci în Premier League?” a fost foarte scurt. ProSport vă prezintă azi cazul unui exponent al noii generații, un tip care în 2013 a fost protagonistul primei pagini în două rânduri.

ANALIZA TRECUTULUI


Mi-aș dori să ajung la Manchester, dar îmi doresc să mai joc mult timp la Dinamo

Dorin Rotariu

Totul s-a petrecut cu o viteză amețitoare. În urmă cu ceva timp, șefii formației din Banat îi comunicau subtil faptul că nu are valoare de prima echipă. Ajuns în Ștefan cel Mare, unde a fost promovat de Cornel Țălnar, Dorin Rotariu (18 ani) a impresionat de la debut, iar ofertele au început să-i bată la ușă pe ritm moldovenesc. Sau aromân. Ba chiar bănățean. Însă mintea i-a stat tot în tricoul alb-roșu. Și profesionalismul s-a reflectat în iarbă.

Salariul de 400 de lei nu l-a împiedicat pe puști să intre cu tupeu în derbyul cu Steaua din sezonul trecut, dar același fluturaș avea să-l și aducă la o distanță de un chibrit de trupa lui Porumboiu, SC Vaslui.

Trecerea nu s-a mai concretizat, șefii lui Dinamo s-au redresat la timp, Victor Becali a avut un rol hotărâtor în rămânerea lui în „Ștefan cel Mare”, iar Rotariu a primit credit și din partea lui Gigi Mulțescu și Flavius Stoican. Inclus în grupul select al promisiunilor care nu s-au stins de tinere (alături de Stanciu, Iancu sau Ioniță II), Dorin a reușit prin prestațiile lui să pună în mișcare și furnicarul care trage pentru Manchester United. Unii au clipit vesel, gândindu-se la schemele Rădoi, Alexe sau Chiricheș, iar altora li s-au lăsat colțurile gurii. Doar la început. Pentru că realitatea arată un interes cât se poate de serios. S-a vorbit despre interes din partea lui Tottenham și Chelsea, iar Celtic Glasgow a pus pe masă chiar și o ofertă! De ce a plecat gruparea lui David Moyes cel mai bine din block-start!? Pentru că omul care l-a remarcat pe Rotariu și le-a deschis ochii este chiar impresarul Kenny Moyes, fratele antrenorului de la M.U. Același agent care a aprins și scânteia plecării lui Nica spre Serie A.

4 ani a învățat Dorin (clasele 1-4) la Liceul Shakespeare din Timișoara

Povestea atracției magnetice pe care o exercită United pentru dinamovist o începem cu o poveste. Tatăl lui Rotariu a trăit frumusețea tribunelor din Anglia când Steaua a întâlnit-o pe Villa Park pe Aston Villa. A fost primul și ultimul meci văzut pe viu în Marea Britanie. „Am rămas mut de uimire după acea dispută. Roti (n.r. fratele geamăn, Iosif) m-a invitat la partidă și cu un ochi trăgeam la poartă, cu un ochi scanam atmosfera din tribune. Atunci mi-am zis că dacă băiatul meu va deveni fotbalist (n.r. – Dorin avea 5 ani și deja primise în dar o rachetă de tenis) mi-aș dori ca el să ajungă în Anglia”, aruncă o privire nostalgică în trecut Roti. Ilie Roti.

Căci în familie toată lumea e Roti. Iosif e Roti, Ilie e Roti, iar Roti cel mic pare să devină acum cel mai cunoscut Roti. „Ă‚la micu””, așa îl mai alintă tatăl său, Ilie Roti.  Dar gata cu amintirile, pentru că albumul îl mai desfacem abia pe la final.

Revenim aproape de artificiile lui 2014. Un prezent marcat de tehnologie avansată, monitorizare ruptă din tabloul de comandă al unei navete speciale, întrebări, chestionare, follow, like, instalike, măsurători, teste și multiteste. Totul pentu ca domnii cu papile gustative sceptice și simțuri de felină să nu greșească. Domni trimiși de coloși ai fotbalului mondial să ochească, să privească, să răpească. Așa s-a întâmplat și cu oamenii de la Manchester United aterizați de urgență lângă Floreasca. „De vreun an de zile îl monitorizează pe Dorin și știu că e primul de pe lista jucătorilor tineri. Știu și cât poartă la pantof, câți centimetri a crescut în diferiți ani, câte bătăi de inimă are pe minut și tot așa”, continuă Ilie Rotariu, antrenor la Vulturii Lugoj, echipă din Liga a 3-a. Radiografia evoluțiilor la potențial scăzut sau complet s-a efectuat în timp, dar, întâlnirea concretă s-a petrecut în urmă cu două săptămâni.

 

 

ANALIZA GRAMATICALĂ‚


El știe că ar mai trebui să joace mult timp la Dinamo și asta își și dorește. Apoi, ce o fi, o fi!

Ilie Rotariu, tatăl jucătorului

Dorin și trimisul „Diavolilor” din Manchester și-au dat mâna peste biroul lui Victor Becali, iar dialogul s-a purtat numai în limba engleză. Fără traducător! Dinamovistul a avut la el toate cuvintele, iar cursul discuției și felul în care Rotariu a dat culoare paselor l-au impresionat pe britanic. „Au stat foarte mult de vorbă, iar temele abordate nu au vizat doar fotbalul. S-au centrat și pe pasiuni, dorințe, aspirații, timp liber… E normal, au vrut să-i descopere diverse laturi ale personalității. Dar faptul că a avut un discurs bine articulat în engleză a fost un plus imens pentru el. În ziua de azi cred că e esențial să stăpânești perfect o limbă de circulație internațională. Nu mai e ca pe timpul nostru”, spune tatăl său, fost jucător la CFR Timișoara și Poli. Elev în clasa a 12-a la un liceu privat din Timișoara, Dorin Rotariu și-a cultivat pasiunea pentru limbile străine încă din clasa a doua. L-a încercat o curiozitate de nu-i găsea leacul și, ulterior, la turneele de tenis la care evolua, obișnuia să lege rapid câteva vorbe cu adversarii veniți în România la competițiile de profil. „Avea mereu în termobag dicționarul cu el”, completează și Dorina Rotariu, mama jucătorului.

3 posturi au devenit de-a lungul carierei preferatele lui Dorin: mijlocaș dreapta, mijlocaș stânga și mijlocaș în spatele vârfului. „Atacant împins, cum a jucat cu Săgeata Năvodari, e un post pe care nu se simte bine”, spune Ilie Rotariu

ANALIZA INEDITĂ‚

Dorin și-a cizelat cu timpul cunoștințele și în cadru organizat, dar și într-un mediu… neconvențional!   Povestește un coleg actual de la formația din Șoseaua Ștefan cel Mare: „El e și translator la Dinamo. Când un străin din echipă are nevoie de ceva… îl roagă pe Dorin. Pentru că el vorbește fluent limba engleză. Le explică istoria fotbalului românesc, le spune cum pot ajunge într-un loc din București, ba chiar le cheamă și câte un taxi. E un adevărat profesor de limba engleză și pentru noi, dar și pentru câțiva băieți veniți din străinătate la începutul sezonului”. Iar mărturisirea e întărită de un pasaj dintr-un interviu publicat de ProSport la începtul verii. Tatăl său se oprea atunci chiar la o filă de pe băncile școlii: „De mic i-a plăcut limba engleză și nu a lipsit de la ore în Timișoara. Cel mai mult vorbește la Dinamo cu Boubacar, pentru că își poate exersa engleza”.

 

ANALIZA IMAGINII

La întâlnirea cu domnul…. „Alex” să-i spunem…. lui Rotariu junior nu i-au stat pe limbă nici numele unor jucători exponențiali din fotbalul englez atunci când oficialul lui United l-a teleportat prin diversele vestiare ale echipelor de tradiție din Premier League. „Tot dintr-un test a făcut parte și acest subiect. Dar ăsta micu” a trecut cu bine și peste el. A fost întrebat care i se par cei mai marcanți jucători ai unor echipe și și-a argumentat ferm fiecare opțiune. Pe fotbaliștii din Premier League îi știe și de la televizor și de pe internet, pentru că acum nu mai transmite nimeni în România Premier League, dar, de ce să nu recunosc, și de pe jocurile de pe Playstation. Zâmbea și el când mi-a povestit acest amănunt”, mai punctează antrenorul de la Lugoj, echipă cu șanse reale de  promovare în Liga a doua.

3 este numărul cu care Dorin evoluează pe tricou

ANALIZA PSIHOLOGICĂ‚

Prima reacție a lui Dorin după ce se termină un meci al lui Dinamo e să-mi povestească atmosfera realizată de galerie. E foarte atașat de ea

Ilie Rotariu, tatăl jucătorului

Printre alte multe teme abordate, englezul i-a adresat și câteva întrebări directe care nu au lăsat loc de fandări: „Îți place campionatul Angliei?”. Sau „Ți-ai dori să evoluezi în Anglia?”, au fost doar două dintre inflexiunile vocii oficialului echipei din Manchester. „Cele două curiozități ale englezului așezate într-un cadru mai larg vorbesc despre un interes real, nicidecum de un praf în ochi”, spune un fost fotbalist român care a evoluat în Anglia. Desigur, pentru a spori atenția pe care i-o acordă gigantul fotbalului mondial micului Rotariu se poate și specula. Unele persoane apropiate echipei susțin că la meciul de Liga Campionilor, de săptămâna trecută, dintre United și Șahtior Donețk, a fost prezent și tandemul Ionuț Negoiță – Constantin Anghelache. Dacă au și avut intrare în birouri pentru a dezvolta discuțiile sau pur și simplu doar l-au încurajat pe prietenul Mircea Lucescu nu știm. Cert e vizita celor doi poate naște scenarii.

CITEȘTE ȘI  Când fotbalul bate tenisul! Dorin Rotariu a abandonat trei ani „sportul rege” pentru a se dedica primei mari iubiri

ANALIZA SUBIECTIVĂ‚

Și variațiunile pe tema United nu se opresc aici. Coincidență sau nu, unii colegi îl strigă de ceva timp Van Persie pe numărul 3 de la Dinamo. „Eu sunt fan Messi, nu Van Persie”, făcea Dorin involuntar o rimă într-un interviu ProSport publicat în urmă cu două luni. Și dacă olandezul va lipsi o lună de pe teren din cauza unei accidentări, timișoreanul și-a crescut nivelul de energie după îmbrățișarea protocolară cu trimisul Diavolilor. „Întâlnirea l-a motivat și mai mult, trage și mai tare la antrenamente. Iar faptul că a înscris cu Timișoara (n.r. 4-0) i-a conferit un plus de încredere. El oricum e un tip nonșalant. N-are emoții și se vede asta și după cum pune piciorul pe minge. Dacă l-ar chema mâine antrenorul Barcelonei, s-ar duce imediat și s-ar adapta ca și cum ar fi de-o viață acolo. La fel și cu Manchester. Cât despre Van Persie… lui îi place Ryan Giggs de la United, nu Van Persie. Îl mai și tachinez, pentru că eu sunt fan Wayne Rooney!”.

Până să  se concretizeze un eventual transfer, Rotariu își mai adună amintiri la Dinamo. Destinul protagonistului rămâne în suspensie, dar interesul sistematic pe care îl manifestă un brand mondial pentru un român are rolul nu numai de a-i transmite țintei o stare de bine, ci și de a motiva alți puști talentați care vor simți că și pentru ei se va coace ceva bun.

  • Manchester United se află pe poziția a opta în Premier League, cu 25 de puncte după 16 etape desfășurate
  • În ultima rundă, trupa lui David Moyes a trecut de Aston Villa, în deplasare, scor 3-0
  • Cel mai tânăr jucător e mijlocașul Adnan Janujaz (18 ani). El e urmat în acest top de goalkeeperul englez Johnstone (20 de ani) și de fundașul uruguayan Varella (20 de ani). Giggs e decanul de vârstă (40 de ani)
  • Dinamo se află pe locul 5 în Liga 1 cu 31 de puncte din 18 partide
  • Echipa lui Flavius Stoican va juca mâine, în deplasare, cu SC Vaslui (ora 20:45)
  • Etapa precedentă, trupa din Șoseaua Ștefan cel Mare a trecut de Poli TImișoara, scor 4-0

 

ROMÂNI CARE AU EVOLUAT ÎN PREMIER LEAGUE

Gheorghe Popescu (Tottenham 1994-1995)

Ilie Dumitrescu (Tottenham 1994-1995 / West Ham United1996)

Dan Petrescu (Sheffield Wednesday 1994-1995 / Chelsea 1995-2000/ Bradford 2000-2001/ Southampton 2001/2002)

Florin Răducioiu (West Ham United 1996-1997)

Viorel Moldovan (Coventry 1998)

Adrian Mutu (Chelsea 2003-2004)

Ionel Ganea (Wolverhampton 2004-2006)

Gabriel Tamaș (West Bromwich Albion 2010-2013)

Costel Pantilimon (Manchester City 2011-?)

Vlad Chiricheș (Tottenham 2013-?)

Răzvan Raț (West Ham United 2013 -?)

 

Publicat: 16 12. 2013, 22:44
Actualizat: 16 12. 2013, 22:53