Scapă Mircea Sandu și Dumitru Dragomir de dosarul Universitatea Craiova? Motivarea Curții Constituționale în privința infracțiunii de abuz în serviciu ar lăsa fără obiect cauza. Reacția lui Mititelu
Motivarea Curții Constituționale referitoare la abuzul în serviciu îi salvează pe Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, cei care au fost condamnați în primă instanță la închisoare și la plata, în solidar cu FRF și LPF, a 240 de milioane de euro despăgubiri pentru distrugerea Universității Craiova.
Magistrații Curții Constituționale au precizat, printre altele, că abuz în serviciu se consideră doar atunci când funcționarii încalcă legi votate în Parlament sau Ordonanțe date de guvern, nu și legislație secundară precum regulamente, hotărâri de guvern, ordine, fișa postului etc, potrivit eranews.ro. Sandu și Dragomir au fost condamnați în primă instanță pentru abuz în serviciu pentru că au încălcat statutul FRF – ceea ce se încadrează la legislația secundară.
Adrian Mititelu, patronul Universității Craiova, spune însă că Sandu, Dragomir, FRF și LPF nu au scăpat, dimpotrivă, situația lor e și mai grea: „Ei au încălcat și legea, nu numai statutul FRF. Legea 69/2000 a fost încălcată. E și mai grav pentru ei acum. După ce a hotărât Curtea Constituțională, acum nu mai au loc de întors. Au încălcat și legea, și Constituția. M-au privat de dreptul la apărare, care este un drept garantat de Constituție și de legile europene, dar și de legea 69, articolul 33”.
Pe 20 iulie 2011, în Comitetul Executiv al FRF, Mircea Sandu și Dumitru Dragomir au presat pentru a se obține excluderea provizorie a Universității Craiova din campionat. Adrian Mititelu, patronul clubului, a dat în judecată federația, liga și șefii celor două instituții, obținând în primă instanță, la Tribunalul București, o victorie totală. Sandu și Dragomir au fost condamnați la câte doi ani de închisoare cu suspendare, cei doi urmând să plătească, în solidar cu FRF și LPF, peste 1 miliard de lei (circa 240 de milioane de euro).
Dosarul nu e însă definitiv, iar recursul se judecă la Curtea de Apel, care va lua act de decizia Curții Constituționale. Toți cei condamnați au făcut deja recurs la Curtea Constituțională.