În acest moment, FRF funcționează ilegal, iar la Tribunalul București s-a deschis un proces prin care se solicită dizolvarea federației. Dezvăluirile au fost făcute marți, în emisiunea ProSport Live, chiar de cel care a inițiat acțiunea în instanță, Tudor Iacov, președintele clubului Progresul București.
Invitatul a explicat că, potrivit legii, o federație poate să funcționeze dacă are minimum 10 membri asociați, dar FRF mai are azi doar doi membri asociați activi. În 2002, când a fost înscrisă de Mircea Sandu la Registrul asociațiilor sportive de la Tribunalul București, FRF avea câteva zeci de membri asociați. Numai că, între timp, aproape toți au dat faliment sau s-au desființat. Doar doi dintre acești membri mai sunt „în viață”: Gaz Metan Mediaș și Unirea Dej. Iacov, aflat în conflict cu Burleanu și oamenii săi, pe care-i acuză de incompetență și rea-intenție, a cerut la tribunal dizolvarea FRF, după ce conducerea federației, la rândul său, a cerut dizolvarea Progresului.
„Ei încearcă să scape de mine. Dar a fost o greșeală din partea lor să deschidă acțiune împotriva mea, pentru că astfel mi-au recunoscut calitatea și mi-au dat posibilitatea ca, la rândul meu, să cer dizolvarea federației. E simplu, ei mai au doar doi membri asociați, număr insuficient ca să funcționeze. Potrivit legii, ca să funcționeze, FRF are nevoie de minimum 10 membri asociați. Aceștia au drepturi depline, au drept și de vot. Federația are acum circa 270 de membri afiliați. Dar acest statut, de membru afiliat, este doar unul intermediar către cel de membru asociat. Iar FRF are azi doar doi membri asociați, Gaz Metan Mediaș și Unirea Dej.
Toți ceilalți, înscriși în 2002 la Registrul asociațiilor sportive de pe lângă Tribunalul București, nu mai există. S-au desființat, au dat faliment. E un caz foarte simplu, eu i-am avertizat pe Burleanu și oamenii săi de nenumărate ori, le-am atras atenția și în scris, și verbal. Nu au făcut nimic, nu i-a interesat. Acum suportă consecințele. Federația va fi dizolvată”, a explicat Tudor Iacov.
Lista membrilor asociați ai FRF, așa cum figurează la Registrul de pe lângă Tribunalul București. Dintre zecile de cluburi înscrise în 2002, doar două mai există azi. După cum se poate observa, rubrica „Modificări” este goală. Documentul prezentat aici de ProSport datează din 21 februarie 2017, dar și cel prezentat în emisiune de Tudor Iacov, eliberat în urmă cu câteva zile, arată la fel
Acesta afirmă că va merge până la capăt, indiferent ce propuneri i-ar face federația. Întrebat ce se va întâmpla dacă tribunalul decide dizolvarea FRF, președintele de la Progresul a explicat: „Sunt mai mult soluții. Se poate numi un curator, adică un administrator, din partea tribunalului, care să gestioneze federația și să încerce să rezolve problemele. Dar acestea sunt, cred eu, prea complicate, așa că, mai degrabă, se va dizolva federația și atunci va trebui înființată alta, cu alți membri care să și existe. Noua federație poate fi înființată inclusiv de Burleanu, asta nu e imposibil”.
Competițiile organizate de FRF și reprezentarea pe plan internațional, atât a naționalelor, cât și a echipelor din cupele europene, n-ar trebui să fie afectate, dacă reînființarea federației s-ar petrece în timp scurt, crede Iacov. „În două luni, teoretic, se poate repune totul în legalitate. O nouă federație, care să fie recunoscută drept continuatoarea celei înființate în 1909, care să îi preia atribuțiile și rolul la FIFA și UEFA, prin reafiliere. Vina pentru aceste complicații juridice le revine, în exclusivitate, lui Burleanu și oamenilor săi. Are angajați 8 juriști la FRF. A avut 5 ani la dispoziție să rezolve. A fost avertizat că sunt probleme legale. N-a făcut nimic.”
În schimb, spune Iacov, marea problemă a administrației Burleanu o reprezintă toate actele cu valoare contabilă sau comercială semnate în ultimii 5 ani. E vorba de plăți de zeci de milioane de euro care s-ar dovedi ilegale pentru că au fost efectuate de o conducere invalidă și aprobate de o Adunare Generală care nu avea acest drept legal.
Aseară, la Digi Sport, Răzvan Burleanu a vorbit despre acest aspect: „Vedem decizii de instanță care clarifică acest lucru. O Federație nu trebuie să-și înregistreze membrii, nu doar Federația Română de Fotbal. O procedură de înregistrare poate fi contestată. Dacă e contestată, membrii din Liga 2, Liga 3 nu mai pot vota. Practic acesta e principiul după care operează Federația din 2003 încoace. Membrii își plătesc cotizația, participă în competiții și ei participă la Adunarea Generală. Nu am nicio spaimă cu privire la cererea de dizolvare.
Vă dau un exemplu. Dacă eu îmi vând apartamentul, ar trebui să rămân cu un drept de decizie în Asociația de Proprietari. Asta cere el. În lege nu apare precizat, cu atâta exactitate, că așa trebuie să procedăm. La Federația de Tenis e o problemă mult mai complicată, pentru că au decizii de instanță în defavoarea lor.”
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER