„U” Cluj are un început de sezon neașteptat de bun și deja se bazează pe argumente serioase în lupta pentru titlu. Nu e un scenariu SF, din moment ce rivala lui CFR Cluj a ajuns, deja, la 22 de puncte după 10 etape, fără să fie băgată prea mult în seamă de adversare.
Liderul din Superliga are 5 puncte peste Oțelul Galați (cu un meci în plus) și deja 12 „lungimi” peste FCSB, singura reprezentantă a României rămasă în cupele europene.
Deși a avut și momente mai puțin bune cu „U” Craiova, „U” Cluj arată o maturitate extraordinară în joc și o constanță surprinzătoare.
Iar principalul merit îl are Ioan Ovidiu Sabău, care știe cum este să ajungi campion. Din postura de jucător, atât în tricoul lui Dinamo, cât și pe vremea când a evoluat la Rapid.
În plus, ca antrenor, Sabău a reușit o performanță de excepție, în condițiile în care timp de opt ani n-a pregătit vreo echipă. În 2009, în prima parte a carierei sale de antrenor, fostul mijlocaș a eliminat-o pe Șahtior Donețk, pe vremea când antrena Poli Timișoara. Acesta a dat o adevărată lecție de tactică în fața lui Mircea Lucescu, dar a profitat și de faptul că atunci contau golurile marcate în deplasare. A fost 2-2 în Ucraina și 0-0 pe „Dan Păltinișanu”, arenă care se pregătește de demolare.
De amintit este însă și succesul extraordinar cu Atletico Madrid, obținut cu o echipă mică, așa cum era Gloria lui Jean Pădureanu. Atunci, ibericii au pierdut cu 1-2 la Bistrița, deși au avut în formula de start foarte multe vedete, în frunte cu Maxi Rodriguez, Martin Petrov și Raul Garcia. În returul din Spania diferența a fost făcută de o altă vedetă: Diego Forlan.
În alte părți, mai ales la FCSB, antrenorul nu poate să se impună în fața lui Gigi Becali, care a ales deja în mass-media echipa care va intra pe teren cu letonii de la Riga.
„U” Cluj este printre puținele echipe din Superliga care nu se confruntă cu probleme financiare, așa că jucătorii se pot gândi doar la ceea ce au de făcut pe teren.
În schimb, în Gruia au fost mai mereu restanțe în ultimii ani, însă ce-i drept și salariile oferite de CFR Cluj au fost mult mai mari față de ceea ce oferă „studenții”.
Cu un singur eșec până acum și speranțe la prezența în play-off, Petrolul are probleme și mai mari, scoase în evidență chiar de jucătorii lui Mehmet Topal după remiza cu FCSB, scor 1-1.
Dan Nistor și Alex Chipciu evoluează tot mai bine de la meci la meci, de parcă nu s-ar afla aproape de finalul carierei.
La 35 de ani și reprofilat în apărare, precum Axel Witsel (născut tot în 1989), aflat acum la Atletico Madrid, Chipciu arată o condiție fizică grozavă și este „antrenorul” din teren al clujenilor. Nu de puține ori oferă indicații colegilor, semn că este un adevărat lider pentru Ioan Ovidiu Sabău.
La mijlocul terenului, Dan Nistor pare de neoprit, filtrând aproape toate acțiunile de atac ale echipei sale. La 36 de ani, fostul dinamovist este un adevărat exemplu pemtru cei tineri, dornici să realizeze lucruri notabile în fotbalul românesc.
Cu cei doi veterani pe teren, „U” Cluj a bătut în Giulești și în Gruia și nu a pierdut în Ghencea, iar aceste prestații sunt și ele argumente serioase în bătălia pentru titlu.
Dacă rezultatele pozitive vor continua și echipa va rămâne în continuare neînvinsă, entuziasmul va ajunge cu siguranță la cote înalte la Cluj-Napoca.
Astfel, vor găsi drumul spre stadion și fanii care l-au ocolit în ultimii ani, atunci când „U” Cluj se zbătea în mediocritatea ligilor inferioare. Sau juca în play-out, așa cum s-a întâmplat în sezonul trecut, atunci când a ratat în ultimul moment un loc între cele mai bune șase echipe ale campionatului.
Duminică seara, cu Unversitatea Craiova, în tribune au fost în jur de 12.000 de spectatori. Iar la meciul cu Dinamo (1-0) s-au strâns aproape 20.000 de fani.
În etapa a 13-a, „U” Cluj are derby-ul de clasament cu Oțelul Galați, iar un astfel de meci va genera cu siguranță un interes mare printre suporteri.
„U” Cluj a suferit singurul eșec de până acum în Cupa României, cu Metalul Buzău (0-1). S-ar putea ca această înfrângere să fie una pe care ardelenii să o amintească la finalul campionatului, din moment ce nu vor mai fi nevoiți să joace pe două fronturi.
Cu gândul doar la Superliga, „U” Cluj are un mare avantaj față de campioana FCSB, care se pregătește de cel puțin opt meciuri în Europa League. Iar Gigi Becali a anunțat deja că nu se gândește la experimente, după ce s-au vândut zeci de mii de pachete pentru aceste partide. Roș-albaștrii au pierdut până acum puncte importante și nu este exclus ca pe parcurs să se concentreze pe câștigarea Cupei României, pentru a nu rata prezența în Europa.
Rapidiștii au recunoscut deja că n-au cum să se bată la titlu, în timp ce rivala CFR Cluj pare să aibă un sezon de tranziție, după ce a ratat iar Conference League și a pierdut jucători importanți. Dovadă că nu a putut să bată în deplasarea de la Sibiu, stadion pe care într-un alt context ar fi câștigat fără mari emoții.
Revenit în Giulești, Marius Șumudică are nevoie de timp pentru a construi o trupă redutabilă la Rapid. Asta s-a văzut chiar în meciul cu „U” Cluj, pe care ardelenii l-au câștigat mai clar decât a arătat-o scorul (2-0).
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER