Ședință de urgență între „fluierașii” din Liga 1 după cazul Ovidiu Hațegan, fără să știe Kyros Vassaras! Marius Avram: „Realizăm că avem o problemă serioasă doar când apare o situație dramatică” | EXCLUSIV
Infarctul suferit de Ovidiu Hațegan (41 de ani) a creat o serie de discuții între ceilalți arbitri din primul eșalon.
Aceștia vorbesc despre asigurările medicale inexistente, despre salarii independent de baremurile acordate la fiecare dintre meciuri și de lipsa de respect din partea oficialilor de la Casa Fotbalului care nu le iau apărarea aproape niciodată.
Din acest motiv, toți „fluierașii” se vor auzi pe Zoom azi de la ora 14.00 pentru a vedea care sunt pașii de urmat în relația cu FRF, instituția condusă de Răzvan Burleanu.
Ședință de urgență între „fluierașii” din Liga 1 după cazul Ovidiu Hațegan, fără să știe Kyros Vassaras! Marius Avram: „Realizăm că avem o problemă serioasă doar când apare o situație dramatică” | EXCLUSIV
Modelul arbitrilor profesioniști din campionatele occidentale nu este o temă nouă propusă Federației Române de Fotbal. Răzvan Burleanu n-a fost de acord în 2019 și a dat eject propunerii lui Marius Avram, aflat la vremea respectivă arbitru activ.
Cu alte cuvinte arbitrii să nu mai primească doar baremul pentru fiecare joc, ci să aibă un contract de muncă, iar atunci când să fie solicitați pentru cursuri, acțiuni, teste fizice și meciuri să răspundă imediat.
„În general, în România, nu numai în cazul asta, noi suntem obișnuiți să reacționăm după evenimente în loc să fim proactivi.
Realizăm că avem o problemă serioasă doar când apare o situație dramatică. Ani de zile, și ei știu lucrul asta, cât am fost arbitru activ și după, am luptat pentru drepturile arbitrilor atât direct cu CCA cât și în apariții publice.
Nu pentru ceva ieșit din comun, ci doar pentru a intra în normalitate. Nu este un demers ușor și popular că lotul de arbitri să își ceară unele drepturi având în vedere deficitul de imagine existent în opinia publică.
Poate acum vor reuși având în vedere amploarea pe care a luat-o o problemă de sănătate a lui Ovidiu Hațegan. Le urez succes foștilor mei colegi în ceea ce vor să facă”, a declarat Marius Avram pentru ProSport.
Mulți dintre cavalerii fluierului au diverse joburi pentru a putea supraviețui financiar. Dar apar probleme atunci când campionatul este oprit ori în situația creată de pandemia de coronavirus când n-au putut fi plătiți o bună perioadă de timp.
Ce a scris ProSport acum doi ani despre arbitrul profesionist?
ProSport a făcut o amplă investigație în urmă cu doi ani în celelalte întreceri fotbalistice din Europa.
Campionatele puternice ale Europei îi au pe arbitrii salariați, cei mai buni câștigând în Spania aproape câte 300.000 de euro venit brut.
De asemenea, în Premier League, dacă oficiezi cinci sezoane la rând primești, la retragere, un bonus de 200.000 de lire sterline, dincolo de retribuția lunară aferentă.
Modelul este unul de succes și în fotbalul est-european acolo unde Polonia oferă salarii lunare de 5.000 de euro plus indemnizație de meci, iar Ungaria de 5 ori mai puțin.