Sentință: Academia Rapid, Steaua și FC Dinamo au fost băgate în Liga 4 de o persoană fără nicio calitate la AMFB. Toate deciziile luate în ultimii doi ani devin nule. Soarta campionatului e incertă. Cum poate afecta sentința Tribunalului, prin ricoșeu, și FRF | UPDATE Reacția AMFB

UPDATE MARȚI, 15:44 Conducerea AMFB a reacționat marți, printr-un comunicat trimis la DigiSport, după ce, cu o zi înainte, președintele Marian Lumânare nu răspunsese la apelurile reporterului ProSport. Comunicatul trimis la DigiSport este semnat de secretarul general Claudiu Baboia, despre care judecătorii au scris, în motivarea sentinței, că nu are calitate oficială și nu figurează în actele statului român: „În primul rând, informația conform căreia președintele AMFB nu are și nici nu a avut drept de semnătură este una falsă, rezultată din interpretarea unei persoane fără studii juridice, a considerentelor dintr-o hotărâre judecătorească pronunțată într-un proces în care AMFB nu a fost parte. Întrucât, așa cum am spus, AMFB nu a fost parte în respectivul proces, hotărârea în cauză nu ne-a fost comunicată, astfel încât nu putem comenta mai mult.

Însă, cele două cereri de încuviințare a executării silite împotriva AS FC Progresul București au fost admise în dosarele 6748/301/2016 și 13891/301/2017, în acest moment clubul fiind executat silit, fără a formula contestație la executare.

Nu există niciun risc cu privire la desfășurarea competițiilor organizate de AMFB, așa cum nu există nici în privința actelor privind organizarea acestor competiții, să fie anulate. Este logic deoarece nu există nicio hotărâre judecătorească opozabilă AMFB din care să rezulte această posibilitate. Mai mult, nu există nici măcar un litigiu deschis care să aibă acest obiect. De altfel, toate litigiile în care AMFB a fost parte în ultimii doi ani au fost soluționate în favoarea noastră.
Imediat după alegerile din luna ianuarie 2016, întreaga documentație pentru înscrierea modificărilor în Registrul Asociațiilor și Fundațiilor a fost depusă la Judecătoria Sectorului 6 București. Din păcate, hotărârea de admitere a cererii a fost pronunțată abia în aprilie 2017, din cauza unor contestații introduse de același club, AS FC Progresul București, contestații care au determinat suspendarea judecății. În acest moment, contestațiile au fost respinse definitiv, clubul fiind executat silit pentru recuperarea cheltuielilor de judecată, iar hotărârea pronunțată în prima instanță are autoritate provizorie de lucru judecat. În continuare, AS FC Progresul București, cu toate că a pierdut definitiv contestațiile, a atacat cu Apel și hotărârea de înscriere a modificărilor în Registru, astfel încât, în următoarea perioadă urmează să se judece și Apelul.

Domnul Vasile Avram încă figurează ca președinte în Registrul Național ONG deoarece modificările în acest registru nu se fac decât prin înlocuirea unor informații. Mai exact, mențiunea vechiului președinte este radiată abia în momentul în care noul președinte este înscris. Însă calitatea de președinte reiese din hotărârea Adunării Generale, din înscrierea în Registru, aceea fiind doar pentru opozabilitate față de terți. De asemenea, aceste mențiuni se fac doar la cererea instanței de judecată, la finalizarea procedurii deschise anul trecut, astfel încât AMFB nu poate face nimic în plus ca să urgenteze această procedură”.

Iată pagina 4 a motivării sentinței în care judecătorii menționează că șefii AMFB nu au calitate oficială.


O sentință definitivă a Tribunalului București, dată vineri, 15 septembrie 2017, e de natură să lovească de nulitate absolut tot ceea ce s-a petrecut în campionatul Bucureștiului în ultimii doi ani, inclusiv componența actualei ediții a Ligii a 4-a. Pe lângă foarte numeroasele consecințe care pot fi și de ordin penal (dacă se constată că e vorba de rea-credință și de pagube materiale), ceea ce interesează direct un mare număr de fani este prezența în competiție a unor echipe înscrise direct în această divizie, prin decizia Comitetului Executiv al AMFB. Printre formațiile cu care nu se știe ce se va întâmpla sunt Academia Rapid, Steaua, FC Dinamo și Carmen.

Speța pare complicată, dar în realitate lucrurile sunt mai simple. ProSport a scris, pe parcursul ultimului an, de problemele de la Asociația Municipală de Fotbal București, avertizând că totul poate scăpa de sub control dacă șefii acestei instituții nu intră rapid în legalitate. Instanța de la Tribunalul București a respins vineri, ca nefondat, apelul unei persoane fizice (Damian Sultănoiu) împotriva AS FC Progresul București, club care până sezonul trecut a jucat în Liga 4. Până aici, pare că lucrurile n-au legătură cu fotbalul și campionatul. Doar că obiectul disputei – da, din plin. Sultănoiu preluase o creanță de 2.200 de lei pe care Progresul o avea față de AMFB. Șeful echipei Progresul, Tudor Iacov, a refuzat să plătească argumentând că șefii AMFB, cei care cesionaseră creanța, nu au nicio calitate oficială. Damian Sultănoiu a pierdut astă-primăvară procesul de fond, la Judecătoria Sectorului 3, iar vineri a pierdut și apelul, la Tribunal, sentința devenind definitivă. În motivare, instanța a explicat, astă-primăvară, că atât președintele AMFB (Marian Lumânare), cât și secretarul general (Claudiu Baboia) nu au calitatea de reprezentanți legali ai instituției.

Cei care au băgat Academia, Steaua, FC Dinamo și Carmen în Liga 4 nu au nicio calitate oficială la AMFB

Despre sentința de vineri a scris, în premieră, site-ul sportb.ro, care a publicat și fragmente din motivarea instanței astă-primăvară, când s-a judecat cazul pe fond: „Instanța are în vedere că cererea de executare silită din data de 21.03.2016, în urma căreia s-a constituit dosarul 693/2016 pe rolul Biroului Executorului Judecătoresc Guli Constantin, a fost formulată de către numitul Baboia Claudiu Gabriel, persoană care nu avea calitatea de reprezentant legal al Asociației Municipale de Fotbal București.

Astfel, în Registrul special al Asociațiilor și Fundațiilor ținut de Judecătoria Sectorului 6 București, este înscris ca reprezentant al asociației numitul Vasile Avram, președinte al Consiliului Director, în componența căruia intră și numiții Mihaela Bratu, Marian Rusu, Ioan Bega, Florescu Mihai, Alexandru Crișan și Toma Ion (f.167).

Mai mult decât atât, contractul de cesiune de creanță din data de 07.10.2016, având ca obiect transmiterea dreptului de creanță cu privire la suma de 2210 lei, a fost încheiat cu petentul Sultănoiu Ștefăniță, de către Asociația Municipală de Fotbal București printr-o altă persoană, Marian Lumînare, care de asemenea nu avea calitatea de reprezentant legal al acesteia.

În ceea ce privește Hotărârea nr.2 din data de 15.12.2016, întocmită de către Comitetul Executiv al cedentei, referitoare la ratificarea contractului de cesiune anterior menționat, instanța reține că nu produce efecte juridice în sensul art.1311 Cod civil, câtă vreme este semnată de numitul Marian Lumînare, care nu este membru al Consiliului Director al asociației, potrivit mențiunilor efectuate în Registrul special ținut la Judecătoria Sectorului 6 București.

Prin urmare, instanța reține că atât cererea de executare silită din data de 21.03,2016, cât și contractul de cesiune de creanță din data de 07.10.2016 nu sunt acte juridice ale Asociației Municipale de Fotbal București, câtă vreme, potrivit art.24 alin.1 lit.b din OG nr.26/2000, numai Consiliul Director are dreptul de a încheia astfel de acte în numele și pe seama asociației.

Totodată, instanța reține că prin înscrisurile depuse în cauză, petenta nu a făcut dovada stării de insolvabilitate a intimatei, motiv care să justifice dizolvarea acesteia în condițiile art.56 alin.1 lit.d OG 26/2000″.

Prin efect de domino, această sentință vine să anuleze absolut toate deciziile luate de actuala conducere a AMFB începând cu ianuarie 2016, atunci când a fost investită în funcție.

Președintele Marian Lumânare nu a răspuns la apelurile ProSport, așa cum a procedat, de altfel, de fiecare dată în ultimele luni, după ce publicația noastră a publicat un interviu cu juristul AMFB, menționând – cu dovezi – că acesta din urmă a încercat să mintă sau să inducă în eroare reporterul în mai multe privințe.

Totuși, șeful AMFB era la curent cu situația juridică precară în care se află, Lumânare mărturisindu-i jurnalistului ProSport, astă-primăvară, că nu afiliază și nu dezafiliază cluburi la AMFB deoarece prezența sa în funcție e contestată în instanță. „Domnule, eu vă spun la modul cel mai sincer, nu am făcut afilieri și dezafilieri până acum pentru că eu nu… Îmi contestă colegii mei și calitatea de președinte. Au contestat alegerile… Am câștigat la fond, dar beneficiind de căi de atac, au tergiversat puțin. Dar în momentul în care se va produce înregistrarea mea la Registrul Asociațiilor și Fundațiilor, automat o să procedez la afilieri și dezafilieri. (…) Nici nu pot să fac dezafilieri, pe de o parte, pentru că n-am… Susțin colegii noștri că n-am calitatea deplină. Să nu pățesc ca Dumitru Dragomir sau Mircea Sandu!”, a explicat Lumânare astă-primăvară, pe vremea când încă mai accepta dialogul cu reporterul ProSport. În ciuda celor spuse de atunci, înregistrarea la Registrul Asociațiilor și Fundațiilor nu s-a produs, iar instanța a decis că atât Lumânare, cât și Baboia n-au nicio calitate.

Printre deciziile Comitetului Executiv al AMFB lovite de nulitate se numără desemnarea ultimelor două campioane ale Ligii 4, omologarea rezultatelor, înscrierea echipelor și organizarea campionatelor din acest sezon. Steaua, Academia Rapid, Carmen și FC Dinamo au fost înscrise direct în Liga 4 prin decizia aceluiași Comitet Executiv.


Marian Lumânare, președintele AMFB (stânga), știa astă-primăvară că nu are calitate legală în fruntea organizației. În cele din urmă, Tudor Iacov (dreapta), de la FC Progresul, a reușit să demonstreze acest lucru în instanță

„Nu voi lăsa lucrurile așa. Merg mai departe. Îi notific în privința sentinței. Sunt obligați s-o pună în practică. Dacă nu vor lua măsuri pentru a se pune în acord cu ce spune instanța, urmează plângere penală pentru nesocotirea Justiției. Acest campionat este ilegal, la fel toate deciziile semnate de Lumânare și Baboia din 2016 încoace”, a declarat, pentru ProSport, Tudor Iacov, președinte la FC Progresul și beneficiarul sentinței definitive de vineri.

Iacov poartă un război vechi cu AMFB. Îi acuză pe conducătorii acestui for că au comis abuzuri împotriva echipei sale, dar și a altor cluburi, că au câștigat ilegal alegerile și că au eludat sistematic atât legile țării, cât și pe cele sportive.

Comitetul Executiv al FRF este exact în aceeași situație ca și cel al AMFB

Prin ricoșeu, lovitura încasată de AMFB se poate îndrepta și împotriva FRF. Exact la fel ca și AMFB, conducerea federației nu este înregistrată la Registrul Asociațiilor și Federațiilor, acolo unde Comitetul Executiv figurează, în continuare, ca fiind alcătuit din Mircea Sandu, Adalbert Kassai și ceilalți componenți ai formulei de dinainte de 2014. Situația lui Răzvan Burleanu și a tovarășilor săi este chiar mai grea decât a celor de la AMFB, pentru că actuala componență a Comitetului Executiv al FRF a fost deja invalidată definitiv de tribunal. Cu toate acestea, în ultimii trei ani acest for a semnat și girat acte care implicau cheltuieli de milioane de euro. ProSport a scris și despre problemele de la federație în contextul războiului dintre juristul Armatei, colonelul Talpan, și FC FCSB. Talpan a prezentat, în aprilie, documente care arătau slăbiciunile juridice ale FRF. 
Existând jurisprudența sentinței de vineri, orice persoană care se va îndrepta împotriva FRF, din acest moment, are șanse maxime de câștig.

Publicat: 18 09. 2017, 17:53
Actualizat: 19 09. 2017, 17:31