SERIAL ECHIPELE REÎNFIINȚATE | Petrolul este singurul proiect al suporterilor cu finanțare 100% privată. Cristi Vlad, președinte: „N-am luat bani publici și nici nu ne interesează”. Clubul susținut de Veolia vizează revenirea în Liga 1 cel târziu în 2020

Dintre proiectele echipelor mari din fotbalul românesc repornite de suporteri în vara anului trecut, Petrolul Ploiești este, fără nicio îndoială, cel mai de succes. Suporterii „găzarilor” s-au dovedit cei mai mulți, cei mai pătimași și cei mai tenaci, reușind în prima parte a sezonului de Liga 4 să finanțeze aproape singuri activitatea echipei.

Unele elemente din noua epopee a Petrolului, azi promovat în Liga 3, sunt comune cu cele întâlnite de reporterul ProSport, în serialul despre echipele reînființate, și la celelalte branduri ținute în viață de suporteri: U Cluj, Oțelul, Farul. Și aici ideea de a porni din Liga 4 le-a venit unor iubitori ai echipei după falimentul vechiului club, s-a constituit o asociație de susținători, au fost cooptați și numiți în conducere și pe banca tehnică foști jucători care însemnau ceva în oraș. Startul a fost greu, brandul și susținerea publicului au creat însă o emulație care a ajutat la aducerea unor fotbaliști (în mare parte, foști jucători chiar la grupele de juniori de la club) peste nivelul de amatori din Liga 4. Au fost și costuri mai mari decât cele obișnuite la acest nivel. Meciurile au fost transmise profesionist, cu mai multe camere și comentatori, pe un canal de YouTube. Există și o pagină de Facebook foarte bine întreținută, care menține legătura cu simpatizanții.

Diferențele fundamentale între proiectul Petrolul și celelalte proiecte susținute de suporteri care au promovat în Liga 3

Există însă și diferențe notabile între proiectul Petrolul și celelalte. În primul rând, așa cum am scris mai sus, este vorba de numărul suporterilor. Au fost meciuri multe în Liga 4 care s-au jucat pe „Ilie Oană” cu 6-7.000 de spectatori plătitori. Galeria s-a simțit responsabilă cu spectacolul, intrând des în conflict chiar cu jandarmii. Apoi, la fel de important, Petrolul este singura echipă, dintre cele repornite de suporteri, care nu a apelat la sprijinul autorităților locale, ba din contră. Începând de astă-iarnă, proiectul a căpătat o stabilitate financiară concretă odată cu venirea companiei Veolia. În această vară, între Veolia și Petrolul s-au semnat niște acte care fac din firma finanțatoare principalul factor de decizie.

ProSport a stat de vorbă cu Cristi Vlad, fostul jucător petrolist astăzi președinte al clubului, și Bogdan Dinu, suporter din Peluza I „Ilie Oană” implicat în proiect încă din prima secundă. Cei doi au descris, din pozițiile pe care le ocupă, cum văd evoluția acestui proiect unic în România. Dacă vă întrebați de ce am stat de vorbă cu un suporter despre lucruri concrete din bucătăria clubului, răspunsul e simplu: pentru că la Petrolul oamenii aceștia au fost efectiv implicați în gestionarea lui și în luarea deciziilor.

Bugetul pentru promovarea în Liga 2 – 400.000 de euro. Bugetul pentru promovarea în Liga 1 – 1.000.000 de euro


Bogdan Dinu (centru) însoțește Petrolul, inclusiv în deplasări, de câteva decenii. De astă-vară s-a implicat, alături de foarte mulți alți suporteri ploieșteni, în salvarea echipei. FOTO: Contul de Facebook al lui Bogdan Dinu

Bogdan Dinu a explicat, pentru ProSport, termenii înțelegerii în urma căreia clubul a închiriat brandul Petrolul de la Primărie: „Preluarea, pentru următorii 4 ani, presupune nu doar plata sumei despre care s-a scris deja, de aproximativ 100.000 de lei pe an, dar și clauze de performanță foarte clare. În sezonul următor trebuie să promovăm în Liga 2. După maximum încă doi ani, adică nu mai târziu de finalul sezonului 2019-2020, trebuie să promovăm în Liga 1. Cel mai târziu în al patrulea sezon, adică 2020-2021, trebuie să ne clasăm pe locurile 8-10 în Liga 1. Dacă nu atingem targetul, brandul se întoarce de drept înapoi, la Primărie”.

Criteriile de performanță sunt, așadar, foarte precise și stricte. Aceasta este încă o deosebire fundamentală între Petrolul și celelalte proiecte ale suporterilor promovate acum în Liga 3. Dacă restul își propun o urcare rapidă spre Liga 2, apoi vor reevalua situația, vizând revenirea în Liga 1 fără a fi însă condiționați în vreun fel, în schimb la Petrolul s-a trasat deja ținta inclusiv pentru primul an petrecut în primul eșalon.

„Credem că bugetul, pentru sezonul următor, ar trebui să fie undeva, pe la vreo 400.000 de euro, ca să fim siguri că promovăm fără emoții. Începând cu Liga 2, probabil că bugetul va urca spre 1.000.000 de euro”, mai spune Bogdan Dinu. Petrolul a cheltuit, oricum, în sezonul recent încheiat, cei mai mulți bani dintre toate echipele reînființate – la concurență, probabil, cu U Cluj.

„Banii noștri, cu care am susținut echipa, nu ni-i vom recupera. I-am dat ca să ținem în viață Petrolul”

Siguranța zilei de mâine a devenit o certitudine odată cu apariția francezilor de la Veolia. Pentru asta, suporterii au acceptat să cedeze puterea de decizie. „Începând cu meciul de baraj, Veolia a devenit sponsorul nostru oficial. În sezonul viitor, Petrolul va avea Veolia pe piept. Din ceea ce știu eu, deja s-au virat banii în conturi pentru sezonul următor. Am ajuns la înțelegere cu compania, care foarte probabil va deveni acționar majoritar la echipă”, spune Bogdan Dinu. „Era nevoie de asta pentru că noi, suporterii, nu aveam forța să susținem echipa până în Liga 1. Puteam face un buget de 150-200.000 de euro, dar nu puteam să mergem până sus. Rămânem în tribune alături de Petrolul. Banii noștri, cu care am susținut echipa în acest an, nu ni-i vom recupera. I-am dat ca să ținem în viață Petrolul”, analizează acesta.

Ce urmează? „Știu că va fi aglomerație mare peste un an, în Liga 2. Probabil că vom fi noi, U Cluj, Oțelul, Farul… Să ne vedem însă atunci și acolo și vom vedea cum vor evolua lucrurile!”


INTERVIU | Cristi Vlad: „Veolia va suporta greul bugetului la Petrolul. Deciziile le vom lua împreună cu ei”


Cristi Vlad (centru, în picioare), 40 de ani, și-a atins obiectivul din primul an, promovarea în Liga 3. Greul însă abia începe. FOTO: contul de Facebook al lui Cristi Vlad

Dialogul cu președintele Cristi Vlad a fost mai protocolar. Fostul jucător rugat de suporteri să preia șefia clubului a părut să ezite în a clarifica problemele aduse în discuție: relația cu Veolia, bugetul, campania de achiziții. Din acest punct de vedere, discuția cu Cristi Vlad a fost mai puțin lămuritoare decât cele cu Ovidiu Sabău, managerul general de la U Cluj, și Iulian Apostol, directorul de imagine de la Oțelul Galați.

ProSport: Mai întâi, hai să lămurim relația existentă acum între Petrolul și Veolia. Vă preiau sau sunt doar sponsori?
Cristi Vlad, președinte Petrolul Ploiești: Până acum au fost partenerii noștri de nădejde în tot ce s-a întâmplat, din iarnă și până acum, și urmează să oficializăm relația.

În ce constă relația asta?
Va fi… Ei vor fi finanțatorii noștri pe o perioadă, sperăm noi, cât mai lungă.

Finanțatori. Asta înseamnă că vor fi acționari majoritari?
Deocamdată, ca și sponsorizare, pentru că la nivelul ăsta, îți dai seama, e greu să te gândești că poți să produci ceva la Liga 3.

Eu nu mă refeream la profit. Voiam să știu dacă sunt acționari sau doar sponsori.
Păi, acționari majoritari, din ce știu eu, sunt în societățile pe acțiuni. Dar, la momentul acesta, noi nu suntem o societate pe acțiuni. Ei vor fi oamenii care vor suporta greul bugetului.

Am înțeles. Și deciziile majore cine le va lua la club?
Deciziile… Până acum, le-am luat împreună. Și cred că așa se va întâmpla și de acum încolo. Deci, parteneriatul a fost unul foarte serios. Tot ce s-a întâmplat, s-a întâmplat de comun acord.

Deci, înțeleg, deciziile importante pentru club vor fi luate de reprezentanții Veolia împreună cu conducerea clubului. Voi reprezentând suporterii? Sau pe cine?
Nu, nu! Eu sunt președintele clubului. Deci, pe partea sportivă, noi ne-am ocupat. Eu cu Tavi Grigore. Tavi ca antrenor, eu ca președinte. Și, în principiu, mai departe așa se va întâmpla. Pe partea sportivă. Pe celelalte părți, vom fi împreună.

Îmi este în continuare neclar. Dacă voi veniți cu un plan care implică o anumită sumă și ei vor spune că pot oferi doar atât sau că nu sunt de acord, cine va avea ultimul cuvânt?
Păi, până acum nu s-a pus problema de genul ăsta pentru că totul s-a făcut de comun acord. Deci, nu s-a… Noi n-am venit cu sume… Noi vrem să venim cu un salariu, sau cu un buget de cheltuieli pentru Liga 3, dar de promovare.

Da.
Deci, nu s-a pus problema ca noi să venim cu niște sume… Sau ei să vină cu niște sume și să nu picăm de acord. Și sper ca așa să fie și pe mai departe. A fost un consens, din punctul ăsta de vedere.

Da, dar se poate ajunge, la un moment dat, la niște diferențe de opinie.
Asta… Nu pot să zic nu, dar până la momentul acesta n-au existat niciun fel de diferență de opinie. Totul a fost… Relația a fost foarte bună și eu cred că așa va fi și pe mai departe.

„Nu primim și nici n-am cerut bani de la buget”

Bani de la Primăria Ploiești, de la autoritățile publice, primiți?
Haha, nu! Nu primim și nici n-am cerut.

Înțeleg, din tonul tău, că nici nu vă interesează.
Nu. Nu ne interesează.

Am înțeles. Deci obiectivul, în sezonul următor, este promovarea în Liga 2…
Sezonul următor… Da, este obiectiv clar: promovarea.

Vă ajunge lotul pe care îl aveți acum? Sau îl remaniați masiv?
Nu știu dacă e remaniere masivă, dar cu siguranță vor veni jucători care să crească valoric echipa.

Mulți?
(ezită) N-aș putea spune un număr. Avem anumite locuri în echipă care trebuie întărite. Nu vrem să aducem foarte mulți, vrem să aducem jucători valoroși.

Aveți deja o listă?
Păi, deja am semnat cu Arnăutu și cu Puchea, iar acum suntem în discuții cu o serie de alți jucători.

„Suporterii au trei reprezentanți în Consiliul de Administrație”


Coregrafie afișată de fanii Petrolului la barajul de promovare în Liga 3, în urmă cu două săptămâni. FOTO: Contul de Facebook „Petrolul 1924”

Relația cu suporterii care mai este acum, după venirea Veolia?
Relația cu suporterii e foarte bună! Având în vedere că la un meci de Liga 4 au fost 13.000 de spectatori…

Mă refer la relația instituțională, având în vedere că, până la un anumit punct, ei au finanțat proiectul și clubul.
Da, ei au contribuit major la ce s-a întâmplat până în iarnă. Iar din iarnă, lucrurile au intrat pe un făgaș normal din momentul în care a venit partener, lângă noi, Veolia. Dar ei au fost și vor fi întotdeauna un punct de sprijin, din punctul meu de vedere.

Suporterii fac parte, în continuare din conducere?
Da, au trei reprezentanți în Consiliu.

În câți ani vezi realizabilă promovarea în Liga 1?
Noi ne dorim cât mai repede…

Toată lumea își dorește cât mai repede. Eu întrebam despre un orizont de timp care ție ți se pare realist și obiectiv.
Eu aș vedea promovarea în maximum trei ani. Clar, discuția de la Liga 3 la Liga 2 nu-și are sensul, pentru că noi ne dorim să promovăm imediat. Urmând ca, din Liga 2 în Liga 1… Eu știu… În maximum doi ani, dacă nu chiar din primul an.

Discuția asta ai avut-o și cu cei de la Veolia și cu suporterii? Toată lumea e de acord?
Păi, noi ne dorim să revenim cât mai repede în prima ligă. Acum, mai sunt și alți competitori, mai sunt și alții care vor să promoveze… Noi facem toate eforturile să promovăm cât mai repede. E greu de prevăzut că vom trece ca prin brânză din Liga 3 în Liga 2. Deci, de aceea zic și îmi iau maximum trei ani, pentru că n-aș putea să zic acum că vom promova an de an. Mi-aș dori treaba asta, dar…

Veniturile preconizate pentru jucători la Petrolul în Liga 3: „1.700 de lei net plus prime de obiectiv. Și seriozitatea primirii banilor la termenul stabilit”

Bugetul, pentru sezonul următor, este de 400.000 de euro…
Bugetul… Va fi… Eu știu… Pe acolo, pe undeva, va fi de promovare, pentru o echipă care își dorește să promoveze. Ne dorim să dăm salarii decente pentru nivelul Ligii 3 și să asigurăm seriozitatea primirii banilor la termenul stabilit.

Ce înseamnă un salariu decent pentru nivelul Ligii 3?
Undeva, la 1.500-1.700… Media.

De euro sau de lei?
De lei. 1.700 de lei.

Net?
Da.

Cu primă de obiectiv? Sau doar salariile?
Cu prime. Pentru că și aici este un aspect extrem de important, ca băieții să-și muncească banii, să-și îndeplinească obiectivele.

„Suntem 13 angajați la club. Cu tot cu cei cinci de la centrul de copii și juniori”


Mircea Dridea, legendarul campion al Petrolului din anii ’50-’60, și Cristi Vlad, actualul președinte. Dridea, marcator în celebrul 3-1 din Petrolul – Liverpool, din Cupa Campionilor, singura victorie a unei echipe românești contra „cormoranilor”, a pus la dispoziție, vara trecută, clubul înființat de el pentru ca „găzarii” să o ia de la capăt, din Liga 4. FOTO: Contul de Facebook al lui Cristi Vlad

Pentru promovarea în Liga 1, cam ce buget estimezi? Chivorchian îmi spunea anul trecut că Juventus București a avut buget de 1.000.000 de euro.
Tot cam pe-acolo, pentru că în milionul ăsta de euro bugetezi și centrul de copii și juniori care trebuie foarte bine susținut, înseamnă și alte cheltuieli pe care le ai. Adică nu înseamnă doar salarii și prime. Înseamnă și multe alte cheltuieli adiacente. Adică, tot în jurul a 1.000.000 de euro.

Căutați și alți sponsori în afară de Veolia?
Căutăm parteneri serioși, care să iubească clubul așa cum o facem și noi.

Acum, câți angajați sunt la club?
Cu totul, vreo 13. Cu tot cu cei cinci angajați de la centrul de copii și juniori.

13? Așa puțini?
Da, păi, așa s-a plecat. Urmează să ne dezvoltăm, nu putem să ducem activitatea așa puțini oameni.

„Nu mi se pare complicată meseria de președinte de club, dar stresul și responsabilitatea sunt foarte mari”

Cum te simți în postura asta de șef de club? Bănuiesc că ești pentru prima oară președinte.
Este o muncă ce mă onorează, o muncă foarte grea, pentru că este un club extrem de mare și extrem de iubit. Eu am o oarecare experiență. Tu știi foarte bine că eu am fost și la SC FC Petrolul în perioada de cupe europene și în perioada bună a clubului. Dar învăț foarte multe și încerc să evoluez și să cresc odată cu clubul, din punct de vedere profesional.

Ți se pare mai complicat decât te așteptai?
Nu mi se pare complicat, stresul este foarte mare și responsabilitatea este foarte mare. Complicat… Nu pot să spun că este complicat, că vin tot din fotbal, știu ce și cum. Ideea e că nu sunt singur. Lucrurile le facem împreună și asta e foarte important. Deciziile nu le iau singur, ne consultăm, suntem mai mulți…

Interesant.
Da. Sunt în contact permanent și cu domnul Mădălin Mihailovici, CEO Veolia România, care a fost tot timpul lângă noi. De-asta spun, legat de toate deciziile pe care le-am luat până acum, n-au apărut disensiuni pentru că lucrurile sunt clare și toți mergem pe aceeași linie.

Am o curiozitate. Mi-ai spus că stresul este foarte mare, și îmi închipui că este, dar în condițiile în care mari probleme cu promovarea nu ați avut în sezonul trecut, care a fost sursa majoră de stres?
Păi, au fost foarte multe probleme, în sensul că noi am pornit, practic, de la nimic. Absolut. De aici și până la a pune lucrurile în mișcare, mai ales că ne doream foarte tare… Ideea de la care am plecat noi a fost aceea ca Petrolul să nu moară.

„Este foarte important ca suporterii să creadă în tine. Iar eu cred că le-am respectat așteptările”

 


Cristi Vlad a jucat în meciul retur al barajului de promovare ultimul său meci oficial din cariera de fotbalist. Intrat pe teren în minutul 84, în locul căpitanului Claudiu Tudor, președintele Petrolului a fost aplaudat la scenă deschisă, iar numele său a fost scandat de toți cei 14.000 de spectatori prezenți în tribune. Foto: Ziarul Prahova

Tu cum ai fost cooptat în proiect? Cum ai ajuns în el? Cine ți-a propus să devii președinte?
Păi… Suporterii au propus treaba asta. La discuții, pentru că au fost foarte multe discuții anul trecut, în vară, despre cum o să facem, cum pornim la drum… Ei au venit cu propunerea asta.

Cât ți-a luat ca să accepți? O zi, două, o săptămână?
Nu m-am gândit nicio secundă pentru că e un lucru care m-a onorat, deși știam că va fi foarte greu. Deci, nu m-am gândit, am fost doar onorat de propunerea lor, pentru că este foarte important ca suporterii să creadă în tine și eu cred că le-am respectat așteptările.

V-ați făcut o proiecție, cam cum va arăta grupa din care veți face parte în Liga 3?
Da. Așteptăm împărțirea federației. Noi suntem pregătiți pentru oricare din seriile în care am fi repartizați. Obiectivul rămâne clar, promovarea în Liga 2.

Cu cei de la federație ați avut vreo discuție până acum?
Deocamdată, nu. Este în curs de definitivare dosarul de afiliere la FRF și… Probabil că vom merge săptămâna asta acolo, avem termen până pe 20. După ce vom fi afiliați, vom fi membri cu drepturi depline.

Sunt semne tot mai evidente că, în sezonul 2018-2019, se vor face patru locuri promovabile din Liga 2 în Liga 1.
Eu cred că fotbalul românesc are nevoie de echipele cu tradiție. Pentru că este foarte important ca echipele cu tradiție să fie în prim-planul fotbalului.

Câți abonați aveți la meciuri?
Am avut, în sezonul trecut, în jur de 1.000. Urmează ca, săptămâna viitoare, să punem în vânzare abonamentele pentru noul sezon. Noi sperăm să avem cât mai mulți.


Echipa Petrolul care a promovat în Liga 3, după 2-2 pe „Ilie Oană” din Ploiești, cu Dentaș Tărtășești (campioana Județului Dâmbovița): Marinică – Catană, Prunescu, Frâncu, Velisar – Cl. Tudor (cpt.)(Cr. Vlad 84′), D. Chiriță (Nițescu 86′) – N. Popescu,  G. Păun (Butufei 46′), D. Gheorghe – Rol. Stănescu (Ad. Vintilă 46′). Antrenor: Octavian Grigore

Marcatori: Adrian Vintilă (68′), Nini Popescu (86′) / Florin Lețu (7′), Florin Sandu (90+8′)
În prima manșă a barajului, scorul fusese 3-0. Marcatori: Claudiu Tudor (47′), Jean Prunescu (69′), Nini Popescu (86′)

Publicat: 04 07. 2017, 16:35
Actualizat: 04 07. 2017, 17:37