FCSB a dat lovitura cu Andrei Cordea, fotbalist pe care vicecampioana l-a transferat, în 2021, de la Academica Clinceni pentru doar 50.000 de euro. Winger-ul de bandă dreapta a fost, în prima parte a sezonului, vioara întâi a echipei și chiar căpitan în anumite meciuri. În același timp, David Miculescu, jucător de bază la UTA în ultimele două stagiuni, a început ca din tun sezonul pentru „Bătrâna Doamnă”, iar Gigi Becali l-a cumpărat cu 1.7 milioane de euro. Deși încă tineri și văzuți drept jucători importanți, posibile produse de export în viitorul apropiat, cei doi au dezamăgit ulterior. Au fost făcuți praf de patron, după egalul cu CFR Cluj, 1-1, din 9 aprilie, iar cifrele din teren îi dau dreptate acestuia. În acest context, ProSport a stat de vorbă cu Ilie Poenaru, tehnician care i-a pregătit pe cei doi în trecut și care, prin încrederea acordată, le-a permis acestora să facă pasul mai departe, către formația din Berceni.
David Miculescu, jucător de bază la UTA în ultimele două stagiuni de primă ligă, a început ca din tun sezonul 2022/2023. Acesta a marcat două goluri în primele trei etape, iar Gigi Becali a plătit aproximativ 1.7 milioane de euro pe jucătorul crescut la „Bătrâna Doamnă”.
Ilie Poenaru s-a aflat pe banca fostei campioane a provinciei în primele etape din acest sezon și, cu acesta la timonă, Miculescu a reușit să treacă la nivelul următor din punct de vedere al evoluțiilor.
Mă bucur că am reușit să-l duc pe David Miculescu la un nivel bun, chiar dacă am lucrat puțin împreună, cât am fost la UTA. A plecat, la scurt timp, pe o sumă importantă pentru club la FCSB. El este un copil foarte cuminte, care muncește foarte mult. Diferența față de perioada de la UTA este că, la începutul sezonului, era la un club unde nu avea presiune. Eu i-am luat această presiune și am avut foarte multe discuții cu el. I-am dat o libertate totală în exprimarea lui și încredere când nu-i ieșeau lucrurile.”, a declarat manager-ul pentru ProSport.
Totuși, transferul la vicecampioana țării, până acum, nu i-a priit „internaționalului” U21. Antrenorul care a fost dorit, în noiembrie, la FCSB, a subliniat diferența majoră între UTA și formația din Berceni.
La FCSB este altceva. Când a plecat, i-am spus că merge la un club mare, care își dorește să joace an de an în Europa și că presiunea, ca și concurența, va fi foarte mare. Pentru el, nu este problemă de concurență, îi place să lupte pentru șansa lui. Nu a ajuns la o experiență și la o maturitate necesară ca să gestioneze și presiunea, dar și așteptările tuturor. Acolo nu te așteaptă nimeni. Trebuie să produci din a doua zi.”, a continuat acesta.
Cifrele nu sunt deloc de partea fotbalistului în aventura de până acum de la FCSB. Totuși, Ilie Poenaru știe cum ar putea să-și justifice, în viitor, suma plătită pentru serviciile sale.
Este și eticheta celor 1.7 milioane, bani foarte mulți pentru România. S-a spus că n-ar merita acești bani, că nu se justifică. Eu sunt de părere că, dacă ar fi avut mai multe șanse, să joace meci de meci, s-ar fi justificat, până acum, banii. Poate nu s-a integrat încă. Are nevoie de discuții, încurajări și încredere. În momentul când i le oferi, este un jucător pe care l-ai câștigat.”
Ca și Miculescu, și Andrei Cordea i-a fost elev lui Ilie Poenaru. Cei doi au lucrat împreună la Academica Clinceni, în sezonul 2020-2021. Winger-ul dreapta a bifat 34 de meciuri în Ilfov, timp în care a marcat de 4 ori și a oferit 3 pase decisive.
După prestațiile de la Clinceni, FCSB a achitat 50.000 de euro, iar Cordea a schimbat tabăra. Acesta explodat cu adevărat în prima parte a sezonului actual. Prin golurile sale cu Dunajska Streda și Viking FK, fotbalistul din Alba a contribuit decisiv la calificarea FCSB-ului în grupele UEFA Conference League.
Totodată, pe plan intern, a marcat de 5 ori și a oferit 3 pase decisive până la intrarea în 2023. De aici, însă, s-a produs ceva. Acesta, cel mai probabil, a fost afectat de transferul ratat la Augsburg.
În iarnă, formația din Bundesliga a fost foarte interesată de „internațional” de seniori, dar mutarea nu s-a materializat. Din acel punct, evoluțiile lui Cordea, căpitan în câteva ocazii la FCSB, au luat-o în jos.
Sper să nu-l fi afectat transferul ratat la Augsburg. A început foarte bine sezonul, m-am bucurat pentru el. Am mai schimbat mesaje, am și discutat după meciul direct de pe Arena Națională. Nu știu ce a pățit după acest transfer ratat. A intrat într-un con de umbră. Am crezut că o să aibă continuitate. Ajunsese numărul 1 la FCSB, a purtat banderola și a și jucat la echipa națională. Ceva s-a rupt în el. E un jucător căruia, ca și lui David, îi place concurența. În același timp, dacă îl scoți după un meci mai slab sau chiar și după unul bun și nu-l mai bagi, este afectat. Mental, el stă bine, dar sunt fluctuații de formă. FCSB se bate la campionat și este clar că trebuie să apeleze la cei mai în formă jucători. Asta se întâmplă la un club mare, unde ai jucători de valoare. Este competiție continuă. Într-un lot de aproape 30 de jucători, fiecare își dorește să joace. Un antrenor nu poate să fie decât bucuros când are asemenea „probleme”. Este cea mai frumoasă „durere de cap”, ca să îi zic așa.”
În stilu-i caracteristic, Gigi Becali a dat de pământ cu Andrei Cordea și David Miculescu.
Avem doi, dar din doi nu facem unul bun… Din David (n.r. – Miculescu) și Cordea nu putem să facem unul, nu vezi? Îl bagi pe unul o repriză, după îl bagi pe celălalt și tot e praf. […] Cordea a fost fotbalist, iar acum nu mai e. Nu că nu mai e, e praf definitiv. La Miculescu încă mai am încredere, e tânăr […]”, declarat patronul FCSB, după egalul cu CFR, 1-1, din 9 aprilie.
În partida respectivă, Miculescu a fost titular, dar a fost schimbat la pauză, după o prestație ștearsă. Andrei Cordea i-a luat locul, fără, însă, mari realizări.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER