Șmecherii fotbalului românesc, volumul unu: imagini de senzație cu „capii” din provincie care stăpâneau țara la primul eșalon acum 20 de ani! SPECIAL
Rubrica noastră „Acum 20 de ani” continuă în această zi de vineri cu prima parte dintr-un episod dublu, dedicat conducătorilor, patronilor și personajelor influente din fotbalul românesc al anilor 2000. Imagini de senzație cu cei care dețineau puterea în primul eșalon și dincolo de el, șmecherii fotbalului românesc până la urmă!
În prima parte descoperim azi o parte din harta capilor din provincie care populau Divizia A în sezonul 2004/2005 dar și în jurul acestei ediții. Nu sunt toți, pentru că nu avem un demers cu pretenții exhaustive, ci doar un album retro în câteva ipostaze cu adevărat de colecție!
Eternul și fascinantul Dinel Staicu
Omul de afaceri doljean Dinel Staicu avea frâiele la Universitatea Craiova în 2004, preluate cu doi ani în urmă de la Gigi Nețoiu. Imaginea de mai jos, cuceritoare, îl înfățișează pe „stăpânul” oltenilor de la acea vreme, în stânga, alături de fratele său, cu ochelari de soare, privind spre un orizont parcă mereu tulburat de nori deasupra Băniei:
Dinel Staicu va rămâne în istorie inclusiv prin construirea Muzeului Comunismului la Scornicești, localitatea natală a lui Nicolae Ceaușescu, și prin ridicarea Palatului Republicii Socialiste de la Podari.
Adrian Mititelu, cu Adiță pe când era puști iar Florin Costea, mare speranță
Tot în acea perioadă, a sezonului 2004/2005, Universitatea Craiova trecea din epoca Dinel Staicu spre epoca Adrian Mititelu. Acesta din urmă a preluat conducerea după retrogradarea la capătul acelei ediții de campionat. Într-o imagine de colecție de acum aproape două decenii, Adrian Mititelu alături de fiul lui, Adiță, în stânga tatălui, dar și cu tânărul jucător de mare talent Florin Costea!
Dumitru Sechelariu, jupânul absolut de la Bacău
Primarul Bacăului în perioada 1996-2004 și unul din personajele pitorești ale tranziției românești, Dumitru Sechelariu s-a stins la doar 54 de ani, în 2013, după un cancer pulmonar. Creatorul celei mai tari echipe a Bacăului după 1990, Sechelariu a fost un fumător înrăit, după cum se vede și în ipostaza de mai jos, surprinsă acum 20 de ani în tribunele unei partide de Divizia A:
Sechelariu a fost jupânul echipei de fotbal încă din 1992, înainte să devină primar, iar FCM Bacău a terminat ulterior chiar pe locul 5 în primul eșalon, într-o perioadă în care stadionul era plin și fotbalul, curat sau murdar, se mânca totuși pe pâine la Bacău.
Marian Iancu și ultima Poli care a contat în fotbalul nostru
Om de afaceri de numele căruia se leagă compania Balkan Petroleum, Marian Iancu a apărut oficial în peisajul primului eșalon în 2005, când a cumpărat Poli Timișoara. Au urmat șase ani de investiții masive pe Bega, cu peste 20 de milioane plătite doar pe jucători în acest interval, o perioadă de glorie cu prezențe și rezultate inclusiv în cupele europene sub „numărul 1” de la Timișoara.
„Berlusconi de Brașov” și conducătorul Chivorchian din umbra patronilor tari
La Brașov, „șmecherul” fotbalului era Ioan Neculaie, devenit cunoscut în mediul de business după implicarea la uzinele Roman din localitate. În 2010 avea o avere estimată la 80-82 milioane de euro, dar încă din anii 2000 își căpătase renumele de „Berlusconi de Brașov”.
Mai jos, râzând în tribunele de sub Tâmpa alături de Gheorghe Chivorchian, nume de referință dar de data aceasta din rândul conducătorilor, nu al patronilor, în acei ani. Chivorchian a fost unul din cei mai puternici și influenți conducători din fotbalul acelor ani, cu perioade alături de Sechelariu la Bacău, Gheorghe Ștefan la Ceahlăul sau Iancu la Timișoara.
Stăpânul de la Malul Mării, cu 60 milioane de dolari avere în 2005
Om de afaceri și armator cu implicare la Șantierul Naval Constanța, în presa dobrogeană și în industria hotelieră, Gheorghe Bosânceanu era acum 20 de ani „șmecherul” Constanței și deținea clubul Farul. În 2005, avea o avere estimată la 60 milioane de dolari.
Timp de 8 ani a condus Bosânceanul tot ce mișca la Farul, interval în care echipa a terminat pe locul 5 în primul eșalon („campioana provinciei” în 2005, cea mai bine clasată formație din afara Bucureștiului) și a jucat o finală de Cupa României.
„Arpi” din Gruia
Arpad Paszkany, un covăsnean în vârstă de 53 de ani, era acum două decenii omul din spatele clubului CFR Cluj și realmente artizanul ascensiunii acestui club și fixării lui în prim-planul fotbalului românesc.
Cu afaceri în industria auto, în imobiliare dar și în multe ale zone de investiții, Paszkany a construit efectiv CFR-ul marilor performanțe în perioada 2002-2014, când ardelenii au cucerit primele trei titluri de campioni și primele trei Cupe ale României, devenind o prezență constantă în cupele europene.
O epocă într-un singur personaj: Jean Pădureanu
Jean Pădureanu, cunoscut drept „Lordul” dar și „Părintele Cooperativei”, a fost nu doar un „șmecher” al Bistriței, ci poate ani la rând „șmecherul numărul 1” al întregului fotbal din provincie: dar e posibil să nu exagerăm dacă includem aici și granzii Capitalei!
Gloria Bistrița se confundă, cu tot ce a avut bun în fotbal, cu Jean Pădureanu. Dar și multe pagini negre din fotbalul nostru se leagă de influența și rețeaua toxică ridicată și întreținută de cel care s-a stins în 2016, la 80 de ani. În imaginea de mai jos, alături de antrenorul Constantin Cârstea, dispărut și acesta dintre noi, în 2009, la 60 de ani. Un tehnician „de casă” al bistrițenilor.
„Pinalti”, un șmecher dincolo de Neamț
Om de afaceri și politician, primar la Piatra-Neamț între 2004 și 2014, Gheorghe Ștefan a fost „zeul” fotbalului la Ceahlăul și unul din „greii” incontestabili ai fotbalului nostru, atât „pe față”, cât și în culise. Celebrul „Pinalti” a fost conducătorul clubului de fotbal încă din anii ’90, încheind practic perioada de aur a Ceahlăului undeva în jurul anului 2004.
Imaginea de jos are caracter exemplificativ, dar e profund grăitoare pentru presiunile și manevrele exercitate de Ștefan în acei ani asupra arbitrajului! O scenă cu Augustus Constantin:
Acum 20 de ani: rubrica fotbalului nostru în imagini de colecție
ProSport găzduiește în fiecare vineri rubrica „Acum 20 de ani” realizată de jurnalistul Gabriel Berceanu, în cadrul căreia descoperi personajele fotbalului românesc de azi așa cum erau acum două decenii. Cel mai adesea, în ipostaze inedite!
Transformări spectaculoase, din pricina vârstei sau a… kilogramelor!, roluri diferite în fotbal și vestimentații în moda epocii: eroii fotbalului nostru din arhiva Sportpictures și poveștile lor pe care le aducem în actualitate compun o perspectivă savuroasă.
Aici găsești pozele care nu sunt pe instagram sau tik-tok și care fie îți trezesc nostalgia, fie îți oferă în premieră șansa de-a înțelege fotbalul românesc fără… photoshop! Jucători, conducători, arbitri, președinți și suporteri!
Descoperă aici celelalte episoade ale rubricii „Acum 20 de ani”:
- Dan Petrescu, antrenor la Rapid iar Basarab Panduru pregătind în Superliga
- Cum arăta Ion Țiriac pe vremea când era cu 1,4 miliarde de dolari mai sărac
- Gigi Becali suferind în Giulești, Mihai Stoica la costum și pantofi de lac pe Ghencea
- Comentatorul sportiv care l-a deposedat pe atacantul Stelei și Dan Alexa, ras în cap!
- Ce s-a schimbat și ce a rămas la fel în bucuriile roș-albaștrilor din cupele europene?
- Selecționerii de azi ai României în ipostaze de acum 20 de ani: de la Pancu la Lucescu!
- Antrenorii de azi, fotbaliștii de ieri: cum se descurcau în teren tehnicienii prezentului?