UPDATE | Drept la replică trimis de FRF. Șoc în Gruia! CFR n-a primit licența pentru sezonul viitor! Este implicată și UEFA, iar Răzvan Burleanu maschează situația pentru a da timp clujenilor să-și rezolve problemele. ProSport are toate detaliile „cutremurului” vișiniu | EXCLUSIV
Arlauskis a reclamat CFR-ul la UEFA pentru datorii neachitate, iar forul european cere acum explicații clubului și FRF. Această acțiune a blocat licențierea pentru sezonul viitor de cupe europene, iar asta ar putea însemna un dezastru financiar pentru echipa lui Neluțu Varga. FRF a amânat anunțul oficial pe care îl face în fiecare an la finalul lunii aprilie, legat de licențele cluburilor de fotbal, pentru a proteja clubul patronat de Varga până când se găsește o soluție
CFR Cluj speră să câștige al cincilea titlu de campioni consecutiv, iar echipa tocmai a „demolat” FC Argeș cu 6-0. Dacă lucrurile sunt stabile pe plan sportiv, grație măiestriei lui Dan Petrescu, la nivel de management haosul este cât casa! Camarila lui Neluțu Varga a scăpat hățurile din mâini, iar clubul din Gruia nu are în acest moment licență pentru sezonul viitor de Europa. Clujul tremură serios în încercarea de a obține licența in extremis. ProSport are toate detaliile haosului de la Cluj și vi le prezintă în detaliu.
UEFA a cerut anchetă și a băgat-o în schemă și pe FRF!
Marea hibă a clubului este în acest moment procesul cu portarul Giedrius Arlauskis (34 de ani). „Arla” și-a cerut drepturile financiare, doar că cei din conducerea CFR-ului nu au fost de acord cu cerințele portarului care a adunat patru titluri de campion al României în tricoul Clujului.
Datoriile totale pe care CFR trebuia să le achite lui Arlauskis până la 31 decembrie pentru a primi licența sunt 570.000 de euro, drepturi salariale, și 183.000 de euro, plăți către ANAF aferente salarizării portarului.Clubul condus de fostul arbitru internațional Cristi Balaj a achitat doar 183.000 de euro către ANAF și 85.000 de euro către jucător.
Fericiți nevoie mare că au rezolvat problema, clujenii au transmis către UEFA că au achitat tot ce era necesar până la 31 decembrie. Problema este că forul continental nu a luat în considerare plata făcută către ANAF și le-a transmis acestora că obligațiile către Stat sunt exclusiv problema clubului și nu a jucătorului.
26 de milioane de euro are CFR datorii în acest moment. Acestea implică litigii diverse, taxe către Stat și împrumuturi de la Neluțu Varga
Cu alte cuvinte, pe UEFA interesează ca jucătorii profesioniști să fie plătiți cu banii stabiliți în contractele semnate, considerând că taxele la stat sunt un detaliu care nu are legătură cu jucătorii și competițiile UEFA, fiind firesc ca taxele către stat să fie plătite. Următorul pas al UEFA a fost să ceară explicații suplimentare CFR-ului, dar și Federației Române de Fotbal! Iar discuțiile continuă și în acest moment, licența clujenilor fiind în aer până la soluționare.
FRF o acoperă pe CFR?
Interesant este că Federația Română de Fotbal comunică în fiecare an situația licențierii cluburilor care cer participarea în cupele europene, până la finalul lunii aprilie. Anul trecut comunicatul emis de FRF a fost publicat pe 28 aprilie. Anul acesta, Federația n-a dezvăluit nimic public, deși forul suprem conducător al fotbalului românesc a dialogat în privat cu cluburile care au primit licența.
Sursele ProSport dezvăluie că echipele din Liga 1 care au primit licență pentru Europa, au fost deja anunțate de FRF. Până la data de 8 mai, niciun comunicat de presă al FRF nu a fost emis pe această temă. Sursele autorizate din interiorul Casei Fotbalului susțin că Răzvan Burleanu amână cât poate acest moment pentru a ajuta CFR-ul să obțină licența pentru sezonul viitor de cupe europene.
Fără banii UEFA intră în insolvență!
Cluburile care nu au primit licența au avut termen limită pentru recurs data de 26 aprilie. Faptul că au trecut două săptămâni din acel moment, indică situația CFR-ului ca fiind una extrem de complicată.
În ultimii ani, CFR s-a bazat în proporție covârșitoare pe încasările din cupele europene, fiind vorba cu precădere de Europa League. Grosul bugetului clujean a fost mereu încropit din încasările de la UEFA. Dacă echipa antrenată de Dan Petrescu nu va ajunge anul acesta într-o grupă europeană, clubul patronat de Neluțu Varga ar putea ajunge din nou în insolvență, având în vedere că are datorii de multe milioane de euro în acest moment.
Reacția FRF după dezvăluirea din ProSport
Federația Română de Fotbal a reacționat după dezvăluirea apărută pe ProSport.
„Ca urmare a materialului cu titlul: “Șoc în Gruia! CFR n-a primit licența pentru sezonul viitor!”, publicat pe site-ul www.prosport.ro, azi, 8 mai 2022, pentru corecta informare a cititorilor dumneavoastră, vă rugăm frumos să publicați următorul drept la replică!
Federația Română de Fotbal face următoarele precizări:
• CFR Cluj se află printre cluburile din Liga 1 care au primit Licența UEFA pentru sezonul 2022/2023!
• În ceea ce privește Licența UEFA, hotărârile Comisiei de Licențiere au fost date pe data de 21 aprilie 2022, iar hotărârile Comisiei de Apel au fost luate pe 29 aprilie 2022. Conform regulamentului de licențiere, apelul la TAS se poate face până la data de 9 mai 2022, iar o decizie finală, dacă va fi cazul, va veni cel târziu până pe 31 mai 2022. Mai mult decât atât, termenul UEFA în ceea ce privește anunțul public despre licențierea cluburilor pentru competițiile UEFA este tot 31 mai 2022!
• Referitor la Licența de Liga 1, hotărârile Comisiei de Licențiere vor fi pe 20 mai 2022, iar Comisia de Apel are ca termen data de 30 mai 2022. Dacă va fi cazul, TAS va da o decizie finală până cel târziu la data de 30 iunie 2022. Biroul de Presă al Federației Române de Fotbal”, se arată în dreptul la replică trimis de FRF.