SPECIAL | Cum scăpăm de echipele „plictisite” ca Astra și Sepsi. 5 modele mult mai atractive pentru implementarea sistemului play-off/play-out. Se poate ajunge în Europa și din Liga 2

Sistemul play-off/play-out, o găselniță care a făcut mai atractivă Liga 1 în ultimii ani, și-a arătat în acest sezon lacunele. Echipe ca Astra sau Sepsi au făcut figurație în play-off, iar play-out-ul nu oferă niciun suspans pentru formații ca Gaz Metan sau Dinamo, care luptă doar pentru un prim loc în competiția retrogradării, poziție neinteresantă pentru suporteri. Este evident că sistemul ar necesita schimbări, iar exemplele din alte campionate arată că a doua parte a sezonului poate deveni mult mai interesantă decât este acum. Vă prezentăm 5 campionate în care organizatorii au descoperit modalități de a ține interesul ridicat pentru majoritatea echipelor, după încheierea sezonului regulat.

În sistemul austriac, Gaz Metan sau Dinamo ar putea juca în Europa

Austria a făcut doar o mică schimbare, dar care dă șansa și primelor echipe din play-out să aibă pentru ce lupta. Campioana play-out-ului are șansa să joace în Europa League, pentru că dispută un baraj cu penultima echipă din play-off, pentru prezența în competiția europeană.

După modelul belgian, chiar și echipele din Liga 2 au șansa la Europa League

Belgienii au perfecționat cel mai mult sistemul cu play-off și play-out. Pentru a face competiția mai atractivă, play-out-ul este împărțit în două grupe de câte 6 echipe. În aceste grupe intră și două formații din liga secundă. Toate echipele încep cu zero puncte, iar primele clasate din fiecare grupă joacă între ele pentru a-și continua drumul către Europa League. Câștigătoarea din acest baraj va juca finala pentru calificarea în Europa, cu echipa care ocupă locul 4 în play-off.

Meciuri eliminatorii și în Bulgaria

Și vecinii de la sud au făcut competiția mai atractivă. În play-out intră 8 echipe, care sunt împărțite în două grupe. Primele două clasate merg în play-off-ul pentru Europa League, iar ultimele două în play-off-ul pentru evitarea retrogradării. Se joacă în sistem eliminatoriu. Echipa din play-out care câștigă meciurile eliminatorii pentru Europa League joacă barajul de accedere în această competiție cu locul 3 din play-off pentru campionat.

Cehii au împărțit campionatul în 3

O altă idee care a făcut sistemul mai atractiv este cea implementată în Cehia. Nicio echipă nu se poate relaxa, după finalul sezonului regulat. 16 formații sunt împărțite în 3 competiții. Primele 6 intră în lupta pentru titlu, următoarele 4 intră în play-off-ul pentru Europa League, iar ultimele 6 în play-out. Câștigătoarea play-off-ul de Europa League joacă finala pentru accederea în competiție, cu ocupanta locului 4 din play-off-ul pentru campionat.

Și danezii oferă șansa calificării în Europa, din play-out

Ideea de a introduce echipele din play-out în lupta pentru cupele europene este aplicată și în Danemarca. Nicio echipă din play-out nu se poate relaxa, pentru că această competiție este împărțită în două grupe de câte 4 formații. Primele două din fiecare grupă intră într-un sistem eliminatoriu, cu meciuri tur-retur. Câștigătoarea acestui sistem joacă o finală pentru Europa League, cu locul 3 din play-off. Tot după meciuri eliminatorii se stabilesc și echipele retrogradate.

Publicat: 10 05. 2019, 08:26
Actualizat: 10 05. 2019, 08:34