SPECIAL | Episodul 2. O altă glorie apusă a fotbalului nostru. Tobele au tăcut și samba e adormită. Giuleștiul nu se mai îmbracă-n sărbătoare. „A fost odată ca-n povești. Cum n-a fost niciodată…”
„În 1923 s-a născut un mit…” care din păcate s-a stins pe 14 decembrie 2016. La câteva sute de metri de stadionul Sportul, zace în paragină un alt monument al fotbalului românesc. Arena din Giulești, pe care unii dintre cei mai fanatici suporteri ai fotbalului nostru și-au petrecut zile și nopți, a ajuns astăzi într-o stare deplorabilă. Lângă podul Grant se mai joacă în prezent numai meciuri de Liga a V-a, iar moștenirea Rapidului este disputată de AFC Rapid și Mișcarea CFR București. De la Liverpool, PSG, Hamburg sau Lyon, pe stadionul „Valentin Stănescu” au ajuns să joace Tracțiunea Cristexim, Milanneto, Frăția 2 sau Galaxia.
Porțile nu s-au închis după vreun derby cu Steaua sau Petrolul, ci după un meci cu Academica Clinceni
Primul meci jucat vreodată pe stadionul Giulești a fost, conform site-ului 1923.ro, în ultima etapă a turului Diviziei A din sezonul 1937-1938. „Alb-vișiniii” învingeau atunci cu 2-0 pe Jiul Petroșani. Pe 22 mai 2016 au intrat utima oară pe gazon jucătorii adevăratului Rapid, în ritmul sambei giuleștene și acompaniați de „glasul roților de tren” venit dinspre Grivița. Rapid primea vizita celor de la Academinca Clinceni, în liga secundă, și reușea să se impună cu scorul de 3-1. Vlad Morar (actualmente la Viitorul), cu o dublă, și Ondrej Kusnir marcau pentru giuleșteni, în timp ce Liviu Ganea puncta pentru ilfoveni. „Glasul roților de tren” încă se mai aude dinspre Grivița, dar samba Giuleștiului s-a pierdut.
Ce vremuri, ce jucători...
Pe lângă suporteri nemaipomeniți, Giuleștiul a avut parte de-a lungul timpului și de fotbaliști care ridicau fanii în picioare. Rică Răducanu, Valentin Stănescu, Bogdan Lobonț, Dan Coe, Vintilă Cossini, Ion Goanță, Ștefan Barbu, Teofil Codreanu, Mircea Rednic, Răzvan Raț, Adrian Iencsi, Dănuț Lupu, Daniel Pancu sau Mugurel „Pele” Buga sunt numai câteva dintre marile nume care au îmbrăcat tricoul alb-vișiniu.
„Cred că pentru asta e renumit Rapidul, pentru spiritul de pe Giulești. În vremurile bune când era meci în cartier, știi vorba aia, Giuleștiul se îmbrăca-n sărbătoare. Toată lumea venea la meci cu tobe, fulare, tricouri ale echipei, și nu conta că erai copil sau bătrân. Pe stadion veneau persoane de toate vârstele. Când s-a intrat în procedura de faliment a fost ceva brusc, nu se aștepta nimeni la asta, a fost un adevărat șoc. Palmaresul nu știe nimeni unde e. Unii susțin că e la noi (n.r. AFC Rapid) iar alții susțin că va fi scos la licitație. Cei de la Mișcarea CFR spun că ei dețin palmaresul din 1923 până în 1994. E o întreagă nebunie”, a declarat pentru ProSport Octavian Ursescu, jucător la AFC Rapid și fost junior al Rapidului care a dispărut. În lotul echipei AFC Rapid se regăsesc unii din componenții lotului de juniori republicani de la echipa veche.
O galerie unică și o atmosferă incendiară
Atmosfera din Giulești a fost mereu una aparte. Niciodată nu s-a simțit faptul că stadionul e destul de mic, are o capacitate de aproximativ 19.000 de locuri. În ultimii ani, una dintre peluze a fost închisă, mai exact peluza I. Departamentul de Ordine și Siguranță al Ligii Profesioniste de Fotbal nu a permis clubului Rapid să redeschidă peluza deoarece există riscul ca aceasta să se prăbușească. Stadionul a părut mereu ca un vulcan care stă să erupă, care fierbe la meciurile importante precum cele cu Steaua, Dinamo sau Petrolul. Suporterii au creat întotdeauna o atmosferă cum rar îți este dat să vezi pe stadioanele din România, cântând pe tot parcursul meciului și încurajând echipa din primul minut până la ultima fază. A existat mereu o presiune mare pe umerii fiecărei echipe care a venit în Giulești. Stadionul este bătrân, are peste 70 de ani, a găzduit de-a lungul timpului generații peste generații, amintiri peste amintiri, fie ele bune sau rele. Jucătorii care au pășit pe gazonul arenei „Valentin Stănescu”, fie ei de la Rapid sau de la altă echipă, au susținut mereu că această atmosferă te face să te simți cu adevărat fotbalist.
Ce spun foști jucători ai Rapidului despre unul dintre simbolurile Bucureștiului:
- „Rapid va trăi veșnic datorită suporterilor, datorită faptului că atașamentul față de aceste culori se trasmite din tată în fiu. Acum așteptăm să se lămurească problema palmaresului și vom avea toți o singură direcție de urmat” – Daniel Pancu
- „Eu sunt injectat cu Rapid de la 5 ani si așa rămân până mor. Ce să fac? Asta e! Bunicul m-a dus prima oară pe stadion. Doar îmi doream să aud toba cum bate în tribună. Jucam la Sportul, și mă dădeam accidentat ca să merg pe Giulești să văd Rapidul. Liga I are nevoie de Rapid, echipa asta înseamnă mult” – Marius Șumudică (sursă: 1923.ro)
- „În 2006, Rapid era în sferturile Cupei UEFA. Acum nu știi unde să găsești echipa! Nu știi cine este Rapid! E haos! S-a ajuns la faliment din cauza multor persoane. Nu doar Copos este vinovat, dar nu mai contează numele altor persoane. Mentalitatea tipic românească a îngropat Rapidul” – Răzvan Lucescu (sursă: 1923.ro)
- „Când am auzit că am ocazia să joc în Giulești nu am stat deloc pe gânduri. Țin minte ca și cum ar fi fost ieri! Am zis doar atât: Vin și pe jos până la București, dacă asta trebuie să fac pentru a juca la Rapid! Da, da, astea au fost cuvintele mele atunci. Nu le uit, n-am cum” – Robert Ilyeș (sursă: 1923.ro)
- „Cred că Dumnezeu a vrut să ajung la Rapid și mi-a ales un drum foarte bun. Rapid reprezintă și în acest moment ceva special în sufletul meu. Sunt mândru că am ajuns să joc la această echipă și să fiu respectat de toți iubitorii Rapidului și mă bucur că am ajuns să fac parte din familia Rapidului” – Adrian Iencsi (sursă: 1923.ro)
Pe hârtie viitorul arată bine
Despre starea jalnică în care a ajuns Giuleștiul vorbea și Daniel Niculae acum ceva timp. „La tribuna a doua nu ai unde să-ți faci nevoile, fie că ești bărbat sau femeie. Nu e un bec, te mănâncă și câinii noaptea dacă jucăm în nocturnă”, declara atacantul pentru Rapid TV. Stadionul Giulești va fi renovat pentru EURO 2020, alături de arenele Steaua, Dinamo și Arcul de Triumf. Cele patru stadioane bucureștene vor servi drept terenuri de antrenament pentru naționalele ce urmează să joace pe Arena Națională, în cadrul turneului final. Fostul „23 August” va găzdui trei meciuri din grupe și o partidă din „optimi”. Fostul „23 August” va găzdui trei meciuri din faza grupelor și o partidă din optimile de finală ale competiției.
Articol scris de Elena Radu și Octavian Vasilescu