Au trecut 4 luni de la transferul lui Llullaku de la Gaz Metan la Astana. Mulți au zâmbit ironic când golgheterul României a ales să se transfere în Kazahstan, pe motiv că alesese un campionat slab, dar s-a dovedit că nici acolo nu-i este deloc ușor golgheterului României. A marcat un singur gol în 13 partide bifate, dintre care în 8 a fost titular. O medie de reușită extrem de mică față de ce izbutise în România, unde a marcat 16 goluri în 20 de partide în tricoul lui Gaz Metan.
„Stilul de joc e diferit”
Spune că fotbalul de acolo nu i se pare mai greu decât cel din România, dar i se pare diferit. „Avem multe meciuri, jucăm la fiecare 3-4 zile, dar mă simt bine fizic și pentru asta mă bucur. Am avut meciuri ca titular, dar am mai avut și câteva meciuri în care am stat pe bancă, din cauza unei accidentări la gleznă. Ce nu-mi place aici este că aproape toate terenurile sunt sintetice și foarte proaste. Sper ca cu timpul să se rezolve și asta pentru că uneori e foarte greu să joci fotbal pe anumite terenuri. Nu e mai greu decât în România, dar este alt fotbal și nu m-am obișnuit repede, dar sunt liniștit pentru că mă cunosc și sunt sigur că va fi mult mai bine în viitor. Stilul de joc e foarte diferit aici. E un joc de luptă și foarte fizic, cu multe faulturi care în România sau în Europa se dau imediat, aici nu se fluieră deloc. Poate este exagerat uneori, dar asta e mentalitatea și trebuie să mă obișnuiesc și eu”, spune Azdren Llullaku.
Wesley, ultimul care și-a păstrat media de goluri după transfer
A plecat din România într-un fotbal inferior nouă, dar încă n-a reușit să se impună, așa cum n-au reușit să se impună nici cei dinaintea lui. Wesley este ultimul golgheter al României, care după ce s-a transferat din această postură, de la Vaslui la Al Hilal, și-a menținut media ridicată de goluri pe meci. Ceilalți au eșuat încercând să-și apere statutul de goleador, obținut în precedentul sezon în România.
Rusescu și Antal, golgheterii unui singur gol
De la Wesley încoace, titlul de golgheter a însemnat automat transferul, dar n-a fost sinonim și cu reușita sau măcar cu rămânerea la clubul unde s-au transferat. După vârful brazilian a urmat Rusescu. 21 de goluri în 34 de meciuri pentru FCSB l-au transferat la Sevilla. Acolo a urmat dezamăgirea. Doar un gol în 7 partide, apoi împrumutul la Braga și plecarea în Turcia, la Osmanlispor.
În 2014, Antal s-a încoronat cu titlul de golgheter în Liga I. Marcase 16 goluri în 32 de partide pentru FC Vaslui. S-a transferat imediat în Turcia la Genclerbirligi, unde a jucat doar 9 partide și a marcat un singur gol, în campionat. A plecat apoi în Israel, iar finalul acestui sezon l-a găsit la CFR.
Tade și Hora, 7 goluri împreună după ce s-au transferat
2014 – 2015 a fost sezonul lui Tade în Liga I. 18 goluri în 27 de partide pentru CFR l-au transferat la FCSB. Dezamăgirea lăsată acolo este cunoscută fanilor din România. A marcat doar 4 goluri în 24 de jocuri și FCSB a renunțat la el.
Ultimul golgheter înaintea lui Llullaku a fost Ioan Hora, cu un sezon de senzație la Pandurii și 13 goluri în 35 de partide. A plecat imediat în Turcia, la Konyaspor, dar nici el nu și-a putut păstra media reușitelor. A jucat în 22 de partide și a marcat doar 3 goluri în sezonul de după transfer. Spre deosebire de ceilalți, el a rămas la Konyaspor, echipa unde a plecat din postura de proaspăt golgheter al României.
Ultimii golgheteri ai României și „reușitele” lor după transfer:
Hora, golgheter în 2016
Tade, golgheter în 2015
Antal, golgheter în 2014
Rusescu, golgheter în 2013
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER