SPECIAL | Povestea de succes a unui fost fotbalist român stabilit la Londra. Și-a deschis propria academie, iar acum colaborează cu Chelsea. Englezii îi așteaptă pe „Stamford Bridge” pe Hagi și Dan Petrescu
Un fost fotbalist al Oțelului și al Dunării Galați se numără printre românii cu povești de succes în Anglia. Adrian Avasâlcăi și-a înființat în urmă cu un an propria academie de fotbal la Londra, iar proiectul său destinat copiilor români s-a dezvoltat extrem de rapid, ajungând să colaboreze acum cu marele Chelsea. Adrian a pornit de jos, cu doar câțiva copilași, iar acum se pregătesc la „Ava Football Academy” aproape 70 de viitori fotbaliști. 95 la sută sunt români, copii ai unor familii stabilite în Londra, dar sunt și șase străini. Academia este afiliată la Federația Engleză de Fotbal și începând de anul viior va participa în campionatul de fotbal englez, cu mai multe grupe de copii.
Proiect pentru copiii românilor din Londra
Visul lui Adrian Avasâlcăi a început să prindă contur în urmă cu un an. Forțat de accidentări și operații, gălățeanul s-a lăsat de fotbal, dar a rămas în fenomen. După ce a absolvit Facultatea de Educație Fizică și Sport la Galați, s-a stabilit la Londra, în urmă cu patru ani. Adrian Avasâlcăi, 28 de ani, a lucrat mai întâi pentru mai multe academii, după care a decis să-și deschidă propria școală de fotbal.
Dacă la început a avut doar câțiva copii, acum proiectul s-a dezvoltat și arată tot mai bine. Dovadă stă colaborarea cu uriașul club londonez Chelsea. În prezent, „Ava Football Academy” are aproape 70 de copii înscriși, cu vârste cuprinse între 4 și 14 ani, structurați pe cinci grupe de vârstă. Alături de români mai sunt înscriși la „Ava” trei italieni, un brazilian, un portughez și un nigerian. De pregătirea lor se ocupă, pe lângă Adrian Avasâlcăi, alți șase antrenori cu licență, toți români: Toni Banu, Natanael Marcu, Paul Grigoraș, Răzvan Geană, Adrian Cristian și Beniamin Zamfir. Copiii fac antrenamente la celebrul complex Wembley, dar și în estul Londrei, la baza Stratford.
„În Londra m-am stabilit în urmă cu patru ani, iar de atunci am lucrat ca antrenor la mai multe academii. În paralel, am lucrat în kinetoterapie și fizioterapie, la câteva clinici. Ideea de a-mi deschide o academie o aveam de mulți ani, dar a prins contur aici”, explică, pentru ProSport, Adrian Avasâlcăi.
Acesta crede că în România i-ar fi fost mult mai greu să pună pe picioare o școală de fotbal: „Este greu să faci în România așa ceva. Ești privit cu scepticism. Sunt prea multe interese și mi se pare că ți se pun prea multe bețe în roate. În plus, dacă intri ca un „no name” pe piața din România, este foare greu să te impui, nu te bagă nimeni în seamă. Am învățat foarte multe la academiile englezești unde am lucrat cu copiii, am obținut licența de antrenor în Anglia. Am învățat metodologia, industria fotbalului, sunt mult mai înaintați ca noi”.
Raul Vancea, primul copil român care a semnat cu Chelsea. Joacă la Under 9
Primul mare pas al Academiei „Ava Football” a fost colaborarea cu clubul Chelsea. Gruparea de pe „Stamford Bridge” îl are deja în curte pe Raul Vancea, la grupa Under 9, dar a pus ochii și pe alți copii de la academia lui Avasâlcăi.
„În urmă cu câțiva ani, l-am avut la o academie din Londra pe Raul Vancea, un copil foarte talentat. Părinții lui m-au rugat să-l ajut să dea un trial la Chelsea. L-am mentorat, l-am susținut, am mers cu el la trialuri la Arsenal și Chelsea. Acum joacă la grupa Under 9 a lui Chelsea, este primul copil român care a semnat cu mare club londonez. Acum sunt mentorul lui, un fel de antrenor și agent personal. L-am vrut la mine la academie, dar eu nu pot opri visul unui copil de a ajunge la un club uriaș din Europa. Eu nu-i pot oferi la mine la academie ceea ce îi oferă Chelsea. Eu vreau să-i descopăr la mine, să-i cresc, să-i șlefuim, iar apoi să le oferim șansa de a face pasul la cluburi de top din Anglia sau din Europa cum sunt Chelsea, Arsenal, Tottenham”.
Urmașul lui Hagi,
Un alt puști extrem de talentat, de care Adrian Avasâlcăi ne garantează că vom auzi în viitor, este Mark Baldovinescu. Are doar 6 anișori și joacă deja pentru Chelsea, Arsenal și Tottenham. Cele trei cluburi se bat pentru el. Puștiul face câte un antrenament la fiecare club. În fiecare săptămână se pregătește la cele trei mari echipe. La vârsta sa nu are drept de semnătură, o poate face la 8 ani. Atunci, va decide împreună cu părinții unde va juca.
„Mark va ajunge mare. Le-am spus celor de la Chelsea că îl voi aduce la un trial pe viitorul Hagi. E un stângaci foarte bun, tehnic, bătăios. După primul antrenament, m-au întrebat unde sunt părinții, pentru că vor să vorbească cu ei și să îi felicite pentru copil. După ce va face 8 ani, îi vom da acordul să plece la ce club vrea el să joace, pentru că, la fel ca și în cazul lui Vancea, îmi doresc să evolueze la un club mare”, spune fondatorul „Ava Football Academy”.
În Marea Britanie, copiii pot semna cu orice club profesionist după 8 ani, dar până la vârsta de 16 ani nu se pot plăti bani pentru tranferurile lor.
Alți copii monitorizați de către cluburile londoneze
Raul Vancea și Mark Baldovinescu nu sunt singurii copii de care cluburile mari din Londra se interesează. „Alex Vancea este un alt copil care promite. Nu are vreo legătură de rudenie cu Raul Vancea, dar e la fel de talentat. A dat probe la Chelsea și sunt deja scouteri care îl monitorizează. Sunt și alți copii atent monitorizați, cu acordul părinților. Cei de la Chelsea știu că românii sunt buni fotbaliști. Știu că avem copii talentați în fotbal, de aceea au fost dispuși să colaborăm. Îi cunosc pe foștii mari fotbaliști ai noștri și cred că acești copii mici pot păși pe urmele unor Hagi, Dan Petrescu și alți mari fotbaliști pe care i-a avut România”, explică Adrian Avasâlcăi.
A implementat modelul Chelsea
Românul s-a inspirat de la modelul Chelsea atunci când a pus pe picioare Academia. Și nu a întâmpinat greutăți. Din contră, englezii l-au susținut. „Au fost foarte deschiși. Le-am spus de la bun început ce am de gând, le-am spus că vreau să pun pe picioare o academie de fotbal pentru copiii români din Londra. M-au ajutat cu tot ce au putut. Acum vin antrenori de la grupele de copii ale lui Chelsea la academia mea, antrenorii de la mine merg la Chelsea. Colaborăm foarte bine”, spune gălățeanul, care speră ca mulți dintre copiii de la academia sa să facă pasul, peste ani, la cluburi importante din Europa, dar și la echipa națională: „Îmi doresc foarte mult să dau cât mai mulți jucători în viitor la echipele puternice din Anglia, iar de aici să facă pasul la Naționala României”.
Hagi și Dan Petrescu, așteptați pe „Stamford Bridge”
Adrian Avasâlcăi a dezvăluit că londonezii i-au propus să-i aducă pe Stamford Bridge pe Gică Hagi și Dan Petrescu, doi dintre fotbaliștii care au scris istorie pentru Naționala României și numai.
„Îmi doresc foarte mult să colaborez și cu Academia Hagi. Este cea mai puternică din România și aș fi onorat să colaborăm. Chiar și cei de la Chelsea vor să îl aducem la Londra pe Gică Hagi. Evident, alături de Dan Petrescu, care a jucat pe Stamford Bridge și este ca un idol acolo pentru copii și nu numai. Londonezii îi admiră foarte mult pe Hagi și Petrescu și chiar mi-au spus că speră să îi putem aduce la un antrenament de la grupele de copiii de la Chelsea. Chiar și pentru o ședință foto cu copiii. Mi-au promis chiar că dacă Hagi și Dan Petrescu vor veni la Chelsea, ne vor da baza lor sportivă pentru a ne antrena acolo. Voi încerca să ajung la domnul Hagi și sper să pot să-i conving să vină la Londra, atât pentru copiii români, cât și pentru cei străini”, declară românul stabilit la Londra.
Pregătire psihologică pentru copii
Fondatorul academiei românești de la Londra a explicat cum se lucrează cu copiii la școlile de fotbal din Anglia. „Aici, în Marea Britanie, se lucreză foarte atent cu copiii. Încă de mici. Nu ai voie să țipi la ei, nu-i înjuri pe cei mici, nu te cerți cu părinții… Am impus un cod de conduită la academie. Lucrăm cu copiii tehnico-tactic, fizic, dar și psihologc. Colegii mei lucreză nu doar pe plan strict fotbalistic. Facem pregătire psihologică cu ei, dar este importantă și socializarea, punem accentul și pe acestă latură”, spune fostul fotbalist al Oțelului.
Dacă la început nu a fost susținut de nimeni financiar, Adrian îl are acum alături pe omul de afaceri John Ciorbă. „În primele șase luni nu am încasat nimic, am suportat totul, de la echipament și materiale, până la chirie. M-a costat peste 10.000 de lire. De puțin timp am reușit să-l atrag alături de mine pe John Ciorbă, un om de afaceri român stabilit aici, la Londra, după ce a stat mai mulți ani în Statele Unite”.
Întâlnire cu Frank Lampard. Ce sfat i-a dat legenda lui Chelsea
Recent, Avasâlcăi a
Colaborare cu CSM Poli Iași
Pe viitor, Adrian ia în calcul și o colaborare cu clubul din Copou. Avasâlcăi s-a întâlnit la Iași cu președintele lui CSM Poli, Adrian Ambrosie, cu care se cunoaște de când juca fotbal, și au discutat despre o posibilă colaborare.
„Ar fi interesant să colaborăm pe viitor. Antrenorii de la grupele de copii de la CSM Poli pot veni la Londra, pentru a face antrenamente cu copiii noștri. Să vadă cum se lucrează la noi. Deja vin la mine la academie mai mulți antrenori de la cluburi de copii din țară. Cu Adrian Ambrosie mă cunosc de când eram fotbalist în liga a doua și mă bucur că l-am revăzut acum. Îi doresc mult succes în noua sa postură de președinte în Liga I”, i-a transmis Avasâlcăi lui Ambrosie.
Cine este Adrian Avasâlcăi
Adrian Avasâlcăi s-a născut pe 18 februarie 1989, la Galați. A început fotbalul la Oțelul, unde a jucat până la 16 ani, după care a plecat la Dunărea Galați. La 20 de ani a plecat să-și încerce norocul în ligile inferioare din Spania, evoluând la Coslada de Madrid. După numai un an, a revenit acasă și a urmat cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport, specializarea kinetoterapie. La 23 de ani a plecat în Anglia, unde a lucrat ca antrenor la mai multe academii, iar de anul trecut se ocupă de propriul proiect „Ava Football Academy”. De câteva luni, fondatorul academiei românești de la Londra și soția sa Maria sunt fericiții părinți ai unei fetițe.