SSC Farul, sugrumat de Partid? S-ar fi dat ordin ca echipa promovată în Liga 2 să nu fie primită pe niciun stadion din Județul Constanța. Președintele CJ: „Prostii! Nici vorbă!”. Clubul e acum în haos: n-are jucători, bani și unde să joace

Războiul dintre șefii locali ai PSD și suporterii care au fondat SSC Farul Constanța pare să fi intrat într-o fază critică. Mai multe surse independente au afirmat, pentru ProSport, că autoritățile locale din județ au primit ordin să nu accepte echipa pe stadioanele din localitățile lor, ca să-și dispute meciurile din sezonul Ligii 2 care va începe pe 4 august, adică în mai puțin de două săptămâni.

Ex-fotbalistul Adrian Pitu, fostul președinte al SSC Farul, forțat să demisioneze după ce a fost acuzat că face jocurile PSD și încearcă să-i predea echipa lui Ciprian Marica, a scurtat, chiar înainte să plece, contractul de chirie pentru stadionul Farul. În calitate de președinte al SSC Farul, Pitu a denunțat vechiul contract, semnat în martie cu DJTS Constanța și valabil 6 luni, și l-a scurtat la 3 luni. Contractul a expirat la 4 zile după ce Pitu a părăsit funcția de președinte.

Suporterii care dețin SSC Farul au intrat în conflict cu câțiva foști conducători executivi ai clubului, între care Pitu și antrenorul Grigoraș, pe care i-au acuzat că vor să direcționeze echipa nou-promovată în Liga 2 către Ciprian Marica (fostul fotbalist a cumpărat brandul falimentarului SC FC Farul SA cu 41.000 de euro plus TVA).

S-a ajuns la afirmații grave, Pitu fiind acuzat că a condiționat, în numele PSD, continuarea finanțării de la bugetul local de prezența a minimum 100 de suporteri la mitingul organizat de Liviu Dragnea la începutul lui iunie în București. Cel vizat a negat, într-un dialog cu ProSport, afirmând că este apolitic. Ulterior, au apărut atât poze, cât și un filmuleț cu Pitu conducând delegația PSD Constanța către Piața Victoriei, acolo unde urma să se țină mitingul.

La rândul său, Pitu, într-un dialog cu ProSport, a făcut acuzații grave la adresa suporterilor care au fondat clubul în 2016: unul dintre ei are interese financiare, pentru că vinde echipament la SSC Farul; alți doi s-ar fi angajat cu carte de muncă și iau salariu; s-ar fi scos, cu cardul, de la bancomat, 150.000 de lei cash din conturile Farului. 

Impresarul Traian Gherghișan dă telefoane și negociază în numele SSC Farul, dar neagă puterea de decizie: „N-am funcție, încerc doar să ajut”

Între timp, a devenit destul de clar că autoritățile locale întârzie să mai finanțeze și în acest an SSC Farul, așa cum au făcut în 2017 (când s-au alocat circa 2,4 milioane de lei). Echipa e pe buza prăpastiei. Sursele ProSport afirmă că la club e haos, cu nici două săptămâni înaintea debutului în campionat (prima etapă este acasă, SSC Farul – ACS Poli Timișoara, sâmbătă, 4 august). În lot sunt doar 10 fotbaliști. Nu sunt bani, cel puțin o parte din jucătorii de anul trecut sunt neplătiți și echipa nu știe, în această clipă,  unde va juca meciurile de pe teren propriu.


Ema Gavrilă a postat, pe contul său de Facebook, o declarație în care anunță că tabăra lui Marica a refuzat toate încercările de dialog pe tema Farul 

Săptămâna trecută a fost prezentată, în calitate de asociată și de finanțator, Ema Gavrilă, fostă șefă a PSD Costinești și iubită a lui Alexandru Mazăre, fratele ex-primarului constănțean Radu Mazăre care acum e fugit în Madagascar. „Nu pot discuta acum. Luați legătura cu băieții care sunt, de fapt, patroni. Ei vă pot lămuri. Eu am doar un contract de asociere deocamdată, asigur finanțarea”, s-a mărginit Ema Gavrilă să declare pentru ProSport. „N-are bani să țină clubul. În acest moment, are toate ușile închise în județ. Poate să vină cu altcineva, care are bani. Dar ea singură nu are cum să țină echipa. Iar autoritățile locale nu vor da un sfanț”, descriu pentru ProSport surse locale bine informate poziția noii asociate. 

Surse multiple i-au declarat jurnalistului că în fruntea clubului a fost pus impresarul Traian Gherghișan, care în trecut a avut o colaborare foarte strânsă, printre alții, cu Cristian Tănase, președintele de la Concordia. „Nu sunt președinte. Eu doar încerc să ajut cu jucători, să facem o echipă competitivă. Președinte e domnul Marcel Lică, discutați cu dânsul”, s-a eschivat impresarul când a fost sunat de reporter.

Totuși, ProSport are confirmarea, dincolo de orice echivoc, că Gherghișan dă telefoane și vorbește în numele SSC Farul, în acest moment.

„Sunt morți. Nu vor avea unde să joace”

Problema principală rămâne, însă, cea a stadionului. Suporterii din conducerea SSC Farul spun că au făcut mai multe demersuri către DJTS Constanța pentru a semna un nou contract pentru stadionul Farul, dar nu au primit răspuns favorabil. Mai mult decât atât, câteva încercări făcute pentru a închiria stadioane în alte localități din județ ar fi primit același răspuns neoficial: „Ne pare rău, e ordin de sus să nu vă primim”.

O sursă foarte bine informată relatase acest lucru, pentru ProSport, încă de vineri: „Li s-a dat interzis în județ. Sunt morți. Nu vor avea unde să joace. Nimeni nu-i va primi. Nici măcar la Techirghiol (pe stadionul din această localitate a jucat SSC Farul în Liga 4 și cea mai mare parte din Liga 3). E directivă de la Partid”.

Horia Țuțuianu, președintele CJ Constanța: „Prostii! Cum aș putea să le dau eu interdicție? Iar pe locul actualului stadion nu se poate construi altceva decât tot un stadion!


Horia Țuțuianu, președintele Consiliului Județean Constanța, neagă orice implicare într-o eventuală operațiune de boicotare a SSC Farul pe stadioanele din județ. FOTO: Mediafax

Principalul vizat de acuzațiile privind interdicția primită de SSC Farul ar fi președintele Consiliului Județean Constanța, Marius Horia Țuțuianu. Acesta, însă, contactat de ProSport, a negat cu vehemență orice implicare, mărturisind că nu înțelege de unde a apărut numele său în tot scandalul. „Niște prostii! N-am nicio legătură! Cum aș putea eu să fiu amestecat în așa ceva? În primul rând, eu am auzit că joacă pe Farul. În al doilea rând, eu n-am atribuții în ceea ce privește sportul. Cum să le dau eu interdicție în județ? În baza a ce? Din contră, am fost la meciurile lor, i-am susținut. Și o voi face în continuare, atât cât pot. Dar nu îi pot finanța, pentru că eu, ca reprezentant al Consiliului Județean, pot sprijini financiar doar activitatea cluburilor de copii și juniori, Cluburile Sportive Școlare”, a reacționat Țuțuianu. „Nici vorbă să fi vorbit cu cineva sau să fi transmis să nu le închirieze stadioanele. Habar n-am cum am ajuns să fiu implicat în scandalul ăsta. Am citit și eu prin presă și pe Facebook că așa și pe dincolo. Eu am altă treabă, domnule. Trebuie să facem drumuri, să finanțăm muzee, infrastructură. Nu mă ocup de fotbal. Dacă îi deranjează, nu mă mai duc la meciuri!”, a adăugat politicianul pesedist.

Horia Țuțuianu a venit și cu niște clarificări importante în ceea ce privește soarta stadionului Farul, despre care suporterii de la SSC Farul susțin că ar fi ținta rechinilor imobiliari. „Este o prostie de necrezut povestea asta, că se va demola stadionul și se vor face blocuri în loc. Să vă spun ceva. Anul trecut, noi, Consiliul Județean, am cerut la guvern să ne dea stadionul, pentru că îl putem îngriji mai bine. Acum, stadionul Farul e la MTS. Între timp, ne-am gândit mai bine și credem că ar fi mai bine dacă ar intra în administrarea Primăriei, am vorbit cu primarul Făgădău, dânsul ar putea gestiona mai bine problema. Urma să se dea o hotărâre de guvern, dar nu știu ce s-a întâmplat mai departe. Însă, când se va da această HG, va fi cât se poate de explicită, spațiul nu poate primi altă destinație decât cea de acum. Dacă se va demola stadionul, în loc se va construi altul modern. Nici vorbă să se schimbe destinația terenului. Nici n-ar fi posibil acest lucru. Nu știu de unde apar toate aceste bazaconii”, a precizat Horia Țuțuianu pentru ProSport.

Publicat: 23 07. 2018, 17:36
Actualizat: 23 07. 2018, 18:19