Steaua ”86 la Cheile Grădiștei. FOTO: Foștii campioni ai Europei, lecție de fotbal după 28 de ani: au învins selecționata artiștilor într-un meci demonstrativ

Localitatea Cheile Grădiștei din județul Brașov a început să devină locul tradițional unde legendele steliste, care au câștigat Cupa Campionilor Europeni în 1986, se întâlnesc pentru a celebra ziua de 7 mai. La fel ca în ultimii doi ani, și de această dată a fost aleasă aceeași locație.

  • Foarte mulți dintre cei care și-au anunțat prezența la eveniment au venit la Cheile Grădiștei încă de ieri, la prânz. A fost un prilej excelent pentru o nouă masă împreună, în cadrul căreia amintirile au stat la loc de mare cinste. Pe 7 mai 2014 s-a desfășurat evenimentul propriu-zis.

Steaua ”86 – Naționala Artiștilor, meciul vedetă

Bumbescu, Belodedici, Radu II, Pistol, Stângaciu, Majearu, Bărbulescu, Tudorel Stoica, Iordănescu și Duckadam au ajuns la Cheile Grădiștei. Din diferite motive, nu au putut onora cu prezența: Pițurcă, Iovan, Ienei, Weissenbacher, Balint, Lăcătuș (ultimii doi implicați în lupta pentru promovarea în Liga I cu echipele pe care le conduc, CS U Craiova și CSMS Iași). În cadrul evenimentului, au avut loc două partide. Meciul vedetă a fost între Steaua ”86 și Naționala Artiștilor. În deschidere, a avut loc o confruntare ce a opus Naționala Ziariștilor și Echipa Organizatorilor. Jucătorii au evoluat pe teren redus, în două reprize a câte 20 de minute.


FOTO: ALEXANDRU HOJDA

Ziariștii au învins gazdele  

În meciul de deschidere s-au întâlnit echipa formată din organizatorii evenimentului și Naționala Ziariștilor. Jurnaliștii nu au avut emoții și s-au impus la final cu un categoric 3-0. Portarul care a apărat patru penalty-uri pe 7 mai 1986 la Sevilla, Helmuth Duckadam, a fost delegat ca arbitru. „Am întârziat, trebuie să arbitrez. Nu mai vorbiți pe margine, vă dau galben”, a spus „eroul de la Sevilla”.   Duckadam a explicat și motivele pentru care a ales să împartă dreptatea la aceste meciuri demonstrative: „De trei ani m-am dedicat arbitrajului. Nu pot juca din cauze medicale. Este Stângaciu lângă noi, iar Belodedici a făcut un efort remarcabil să fie alături de noi, a venit de la Valencia”. Fostul mare portar al Stelei a vorbit și despre viitorul fotbalului românesc în cupele europene: „Steaua ”86 încă este puternică. Lăcătuș și Balint au meciuri, iar ceilalți și-ar fi dorit să vină, însă au avut alte treburi. Din păcate, la situația economică a României cred că este aproape imposibil ca o echipă din România să câștige Liga Campionilor„.


„Este un moment special să ne întâlnim după 28 de ani. Noi am fost prima echipă din est care a luat acest trofeu. Este o aniversare frumoasă” – Tudorel Stoica


„Anghel Iordănescu a fost un antrenor exigent, dar acum este alături de noi pentru această sărbătoare” – Helmuth Duckadam


Steaua ”86 a repetat marșul triumfal

La 28 de ani de la triumful realizat la Sevilla, pe 7 mai 1986, generația antrenată în acel moment de Emeric Ienei a repetat isprava la Cheile Grădiștei. Într-un meci demonstrativ, roș-albaștrii au întâlnit o echipă formată din artiști ce s-au remarcat pe plan național și internațional. Problemele fizice s-au văzut pe final la Steaua, care a avut de trecut un alt moment greu, fiind condusă cu 1-0. Cu toate acestea, experiența s-a văzut, iar la final Tudorel Stoica&Comp. au câștigat cu 3-2. În virtutea tradiției, chiar dacă după timpul regulamentar steliștii câștigaseră, s-au executat și penalty-urile care l-au făcut celebru pe Duckadam. Chiar și la loviturile de departajare, Steaua a învins Naționala Artiștilor, într-unul din cele mai gustate și spectaculoase momente ale zilei de 7 mai 2014.


Echipe

Steaua ”86: Dumitru Stângaciu – Adrian Bumbescu, Lucian Bălan, Tudorel Stoica, Adrian Bumbescu, Ilie Bărbulescu, Miodrag Belodedici, Constantin Pistol, Radu II.

Antrenor: Anghel Iordănescu. 

Artiști: Aurelian Temișan (interpret) – Dani Oțil (realizator TV), Adrian Enache (interpret), Chiriță, Camara și Andrei (trupa Alb&Negru).

Clasament

1. Steaua ”86

2. Artiștii

3. Ziariștii

4. Organizatorii


Stângaciu: „Eram în genunchi și mă rugam”

Fostul mare portar al Stelei a apărat poarta generației ”86 în meciul cu Naționala Artiștilor. Stângaciu a rememorat momentele trăite la Sevilla în noaptea de 7 mai 1986, dar a vorbit și despre viitorul lui Tătărușanu. În ultimii zece ani, brașoveanul și-a legat cariera de Dan Petrescu, fostul său coleg de la Steaua. I-a fost secund la Wisla Cracovia, la Unirea Urziceni, Kuban Krasnodar și Dinamo Moscova. Momentan, e fără angajament.

Cum vi se pare atmosfera de aici?
Este o mare onoare să revin printre colegii măi. Mă bucur de soare. Am mai îmbătrânit, însă este aceeași atmosferă, numai oameni buni.

Cum ați trăit momentele de la Sevilla?
Țin minte că eram pe bancă. Eram în genunchi și mă rugam. 

Vă gândeați la faimă după câștigarea Cupei?
Pe vremea aceea eram o familie. Pentru noi a fost o mare bucurie câștigarea celui mai important trofeu european. În momentul acela nu ne gândeam prea mult la faimă. Steaua este cel mai mare și cel mai iubit club din România.

„Tătărușanu poate să și rămână la Steaua”

Cum comentați acest sezon al Stelei?
Steaua este campioană anul acesta. Nu a avut adversari în actualul sezon.

Sunteți portar. Ar reprezenta o pierdere importantă plecarea lui Tătărușanu?
Ciprian Tătărușanu poate să și rămână la Steaua, asta dacă nu găsește un club în străinătate. Steaua se întărește mereu.

Aveți oferte de la vreo echipă?
Momentan sunt în vacanță. Eu și Dan Petrescu așteptăm să vedem ce se întâmplă în viitorul apropiat.


Articol scris de Marius Pitaru și Mădălin Răducu

Publicat: 07 05. 2014, 19:41
Actualizat: 07 05. 2014, 19:42