Steaua, acuzată că dă bani negri! Ce apare în dosarul în care Craiova susține că i s-au „furat” jucătorii

SC Fotbal Club Craiova susține că Florin Costea a primit la semnătură 300.000 de euro, iar Prepeliță, 200.000 de euro. Jucătorii nu confirmă

Declarație din dosar: „Ologu a pierdut la ruletă o parte din banii primiți de la Astra”

ProSport a avut acces la dosarul 18983/300/2013, aflat pe rol la Judecătoria Sectorului 2 din București. Speța în care au fost trimiși în judecată Mircea Sandu și Dumitru Dragomir impresionează prin dimensiune: procurorii DNA au adunat materialul de urmărire penală în nu mai puțin de 25 de volume, majoritatea de câteva sute de pagini.
Dincolo de rechizitoriu, de declarații, extrase din statute sau decizii ale instanțelor de judecată, dosarul în care sunt judecați șefii fotbalului românesc atinge un aspect extrem de sensibil. Anchetatorii au insistat foarte mult, atunci când i-au chemat la audieri pe foștii jucători ai Universității Craiova, pe sumele pe care aceștia le-au încasat la semnarea înțelegerilor cu noile echipe. Transferați din postura de jucători liberi de contract, fotbaliștii au primit compensații care, există bănuieli în acest sens, nu au fost autentificate și nici trecute prin contabilitate. Adică, ar fi vorba de „bani negri”.

„Prepeliță a primit banii cash și i-a pus în bancă”
Primii vizați au fost jucătorii Florin Costea și Andrei Prepeliță, ambii transferați la Steaua. „Am primit o sumă la semnarea contractului, dar este confidențială”, a scris Costea în fața procurorilor. „Nu am primit niciun ban”, a mărturisit și semnat Prepeliță. Pozițiile celor doi a dus la o reacție dură a lui Adrian Mititelu, care în numele SC Fotbal Club U Craiova SA a întocmit o plângere penală împotriva jucătorilor și a Stelei, pentru mărturie mincinoasă, respectiv manevrare de bani negri. „Fără echivoc, Steaua a plătit 300.000 de euro la semnătură lui Florin Costea și 200.000 de euro lui Andrei Prepeliță. Suma nu a fost menționată, așa cum prevede legea, în contractele celor doi jucători și opinăm că nu a fost menționată nici în actele contabile. S-au plătit 500.000 de euro la negru… Prepeliță a primit cash 100.000 de euro în 10 iunie 2011 și încă 100.000 de euro pe care i-a depus în bancă”, se scrie în plângerea penală a Craiovei.

Pârât de un coleg: „Prunea i-a dat 25.000 de euro lui Ologu”
În același volum (nr. 25), se regăsește și o declarație a jucătorului Aurel Romis Andrei Preda, născut pe 01.04. 1989. „Înainte ca SC Fotbal Club U Craiova SA să fie exclusă provizoriu, am aflat că Ologu Marius a fost căutat de Prunea Florin, care era în conducerea echipei Astra Ploiești și i-a înmânat 25.000 de euro cu condiția să vină la Astra, urmând ca la semnarea contractului să mai primească 25.000 de euro… De la el (nr – Ologu) am aflat că din suma de bani i-a plătit niște datorii fratelui său și a mai pierdut o sumă considerabilă la ruletă la Casinoul Melody, din Craiova. M-am mai întâlnit cu Ologu după ce a semnat cu Astra și în virtutea prieteniei noastre mi-a dat bani să-mi cumpăr o pereche de ghete performante”.

Cum se apără Ologu în dosar: „Îl cunosc pe numitul Preda, dar nu suntem în relații apropiate. Prunea m-a căutat și mi-a propus să semnez cu Astra după ce fusesem declarat liber de contract, nu am primit nicio sumă înainte de a semna. Este adevărat că i-am dat 50 de lei lui Preda, dar nu i-am luat ghete”.

Gângioveanu, „țepuit” de Rapid
Dintre ceilalți jucători, mulți au recunoscut că au primit sume de bani la semnarea noilor contracte. Dorel Stoica a luat 20.000 de euro de la Dinamo, dar „banii au fost trecuți în contract”. Gângioveanu s-a ales cu 15.000 de euro de la Rapid, „deși înțelegerea a fost de 30.000 de euro”, susține jucătorul. Ovidiu Dănănae a ajuns la Tom Tomsk, unde prima de instalare a fost de 100.000 de dolari. Jucătorul a fost asistat în Rusia de impresarul său, Anamaria Prodan, care în declarația dată în fața procurorilor spune că „relațiile mele cu clubul Tom Tomsk s-au deteriorat deoarece au avut impresia că am încercat să-i păcălesc cerându-le suma solicitată de Adrian Mititelu, 350.000 de euro plus 20% la sută dintr-un viitor contract. Ei aflaseră că jucătorul urma să fie declarat liber de contract”.
În fine, Ovidiu Stoianof (9.000 de euro de la Alro Statina), Alin Buleică (3.000 de euro de la FC Kavala, Grecia), Costinel Gugu (5.000 de euro de la FCM Tg. Mureș) și Mihai Alexandru Roman (2.000 de euro de la Petrolul) au recunoscut că au primit bani la semnătură.


Coincidență sau nu, după ce a semnat cu Steaua, Florin Costea și-a cumpărat un Mecedes S Classe alb, cu valoare de piață de minimum 50.000 de euro

Doamne, Sfinte! Nici vorbă de așa ceva. Nici n-am auzit de acest jucător
Florin Prunea

Există un cap de acuzare privind folosirea influenței cu scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani. Jucătorii și-au luat bani la semnarea contractelor
Vlad Roșca, vicepreședinte SC Fotbal Club U Craiova

Nu știm dacă s-a disjuns un dosar nou privind aceste sume. Am văzut că Prepeliță nu recunoaște că a primit bani la semnătură
Vlad Roșca, vicepreședinte SC Fotbal Club U Craiova


Cum au fost evaluați jucătorii
După dezafilierea provizorie, SC Fotbal Club U Craiova SA a pierdut 39 de jucători, declarați liber de contract de federație. În momentul deciziei, toți se aflau sub sechestru asigurator, pus de ANAF Dolj, în baza unor datorii pe care societatea le avea la stat. Pentru a evalua jucătorii, ANAF a apelat la doi executori fiscali. La dosar există un document care relevă modalitatea de evaluare a jucătorilor. De aici provine suma de 15,8 milioane de lei, reținută de DNA în rechizitoriu ca fiind prejudiciul creat păgubitei SC Fotbal Club U Craiova SA. „Acesta este prejudiciul statului. Noi ne-am constituit parte civilă și cerem 270 de milioane de euro”, a declarat Mititelu.

Categoria I – un milion de lei
M. Costea, Fl. Costea, Dănănae, Găman (foto), Gângioveanu, Silviu Lung jr, Prepeliță
Categoria II – 500.000 de lei
Gogoșoiu, Ologu, Pițurcă jr., Julius Wobay, Walter Alberto
Categoria III – 300.000 de lei
Dina, Firțulescu
Categoria IV – 200.000 de lei
Buleică, Ciucă, Dilevski, Giurcă
*) Ultimele două categorii au fost cotate la 100.000 de lei, respectiv 50.000 de lei
 

Publicat: 20 06. 2013, 10:13
Actualizat: 20 06. 2013, 10:14