Steaua are viitor. O armată de glorii lucrează în Ghencea pentru a șlefui următoarea generație de fotbaliști: „Școala e pe primul plan. Trebuie să-i ținem cu picioarele pe pământ” | REPORTAJ VIDEO
This browser does not support the video element.
În Ghencea se lucrează fără încetare. Unii se ocupă de fundația noului stadion, alții pregătesc viitoare generație de fotbaliști. Echipa ProSport a urmărit de îndeaproape antrenamentele grupelor de juniori, iar omul care coordonează întreag proiectul, Adrian Bumbescu, a vorbit deschis despre munca depusă la clubul Steaua. Unul dintre eroii de la Sevilla încearcă din răsputeri să-i țină pe cei mici cu picioarele pe pământ, deoarece tentațiile sunt foarte mari și orice jucător se poate pierde extrem de ușor la o vârstă atât de fragedă.
220 de juniori se pregătesc zilnic la clubul Steaua. Miercuri au liber de la antrenament, cu condiția să meargă la meditații. Antrenorii nu neglijează școala și încearcă să le imprime tinerilor jucători faptul că educația e pe primul plan. E greu de crezut că toți vor ajunge să joace la cel mai înalt nivel, așa cum a recunoscut și Adrian Bumbescu. Fiind vorba de clubul Steaua, se pune foarte mult accent pe disciplină. Mai multe vom afla însă de la Adrian Bumbescu.
ProSport: Câți copii sunt legitimați la clubul Steaua?
Adrian Bumbescu: 220. La noi selecția este continuă. Părinții sunt foarte mulțumiți. Avem trei terenuri de iarbă, două sintetice și se mai construiesc încă două în spate. Plus patinoar. Avem un proiect foarte, foarte bun.
Care sunt principalele criterii de selecție?
Trebuie, în primul rând, să fie devotați clubului. După să aibă determinare și să se integreze în echipa formată. Acum patru ani de zile, comandantul George Boroi m-a chemat și mi-a spus: >. Atunci am luat hotărârea să aduc foste glorii precum Sătmăreanu, Aelenei, Troia, Anghelini, o perioadă și Toni Doboș, Ionuț Dragomir, Florică Voinea, iar după aceea am început treaba. Ne-a fost mai greu la început. A trebuit să luăm jucători mai slăbuți, la număr, iar apoi a început selecția adevărată.
Sunteți mulțumit de nivelul la care se ridică acum jucătorii?
Eu sunt mulțumit de toate grupele. Obiectivul mare este să dăm câte doi-trei jucători la grupele mai mari. Ca să-i promovăm.
Adrian Bumbescu, omul care coordonează întreg proiectul de la grupele de juniori
La ce capitol suferă cel mai mult juniorii noștri?
La capitolul mentalitate. Pentru că ei văd ce e bun în fotbal, dar când pun în practică se duc undeva cu capul în nori. În loc să o ia treptat, ei deja se cred fotbaliști. Atunci trebuie să vină antrenorul să-l pună cu picioarele pe pământ. Sunt aceste probleme de comportament pe care le văd în Facebook, la televizor, iar atunci vine părintele sau antrenorul și îi spune ce e bine și ce e rău.
Ne puteți spune trei sfaturi la care apelați destul de des, în conversația pe care o aveți cu tinerii jucători?
Să pună mâna să muncească, să se pregătească, pentru că din fotbal se câștigă foarte bine. Să și învețe, pentru că școala e pe primul plan, apoi fotbalul. Nu știm dacă toți vor ajunge profesioniști. Și factorul cel mai important este comportamentul, seriozitatea.
Tinerii jucători se pregătesc intens
Se gândesc cei mici că într-o zi vor putea juca pe noul stadion din Ghencea?
Asta le arăt și le spun mereu: >. Când va fi stadionul gata, poate că vom juca în deschiderea primei echipe. Au fost foarte mulți jucători care s-au lăsat din „n” motive și acum nu mai joacă și le pare rău. Mereu îi motivez pe acest aspect.
Ce va însemna noul stadion pentru clubul Steaua?
Noul stadion va însemna motivarea să promovăm de la an la an. Să mai lăsăm tatonarea din primul an. Acum trebuie să trecem de la C la B și de la B la A. Pentru că e păcat de acest stadion. Proiectul este extraordinar de frumos. Ar fi păcat să nu avem o echipă în Liga 1, să ne mândrim și noi cu clubul nostru militar, CSA Steaua.
Jucătorii sunt încrezători în forțele lor. Cu toții visează să ajungă la prima echipă, sub comanda lui Marius Lăcătuș, dar sunt conștienți că până acolo mai au un drum foarte lung de străbătut. Doi dintre cei mai promițători jucători din Ghencea, Andrei Oprea și Marius Mărăcine, spun că au ales să vină la Steaua pentru că este cel mai important club din România.
În Liga Elitelor U19, Steaua ocupă locul 6 din 12, cu 12 puncte. La o distanță de cinci puncte se află echipa clubului FCSB. Dinamo conduce Seria de Est, cu 28 de puncte acumulate în primele 10 etape. „Câinii” au nouă victorii și o singură remiză până acum. Viitorul și Sporting Junior Vaslui completează podiumul.
Echipa de seniori e pe primul loc în Liga a IV-a, pe București. Băieții antrenați de Marius Lăcătuș au acumulat 46 de puncte în primele 17 etape. Eșecul cu Carmen din prima etapă a acestui an, scor 1-0, a reprezentat prima înfrângere a Stelei din actuala stagiune. CS Dinamo se află pe locul secund, cu 44 de puncte, iar Carmen ocupă locul al treilea, cu 42 de lungimi. Ultimul loc care asigură prezența în playoff e ocupat de Progresul 2005, cu 39 de puncte.