Steaua lui Reghecampf, peste Ajax-ul lui Frank de Boer! Amintiri de la șocul de pe Arena Națională: „Eram mai bine pregătiți, mai puternici. Ne gândeam la finală!” | EXCLUSIV

Steaua Bucharest celebrates the qualification against Ajax Amsterdam during UEFA Europa League Round of 32 football match in Bucharest February 21, 2013.,Image: 154261843, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no
Vezi galeria foto - 4 poze

21 februarie este o dată importantă în istoria recentă fotbalului românesc. În 2013, FCSB (Steaua la vremea aceea) scoatea Ajax, la penalty-uri, din „primăvara europeană” a Europa League. La zece ani distanță, ProSport l-a contactat pe Florin Gardoș (34 de ani), titular și integralist în returul de poveste de pe Arena Națională.

 „A fost ceva în ziua aceea…”

Ardeleanul, om de bază în angrenajul lui Laurențiu Reghecampf, a rememorat atmosfera din jurul partidei retur, emoțiile trăite de-a lungul celor 120 de minute, tensiunea de la loviturile de departajare, dar și încrederea cu privire la parcursul european.

Florin Gardoș a fost un pilon important în aventura europeană din sezonul 2012-2013. Atunci, cu Laurențiu Reghecampf pe banca tehnică, FCSB-ul ajungea în optimile de finală unde, cu greu, era eliminată de Chelsea.

În runda anterioară, bucureștenii au eliminat Ajax Amsterdam. Fostul fundaș a vorbit, pentru ProSport, despre victoria în fața „lăncierilor”.

După meciul tur, atmosfera n-a fost cea mai bună. Fanii și-au vândut din bilete, stadionul nu a fost plin așa cum ne așteptam. Era o mică urmă de speranță dar, cel puțin eu, nu eram așa încrezător. Intrăm în teren, dăm tot și vedem ce iese. Pe acest principiu am mers. A fost, însă, ceva în ziua aceea. Au lipsit Bourceanu și Pintilii și, cu toate astea, a fost totul bine. Impresia generală era că, indiferent cine ar fi intrat pe teren, ar fi ieșit bine. S-au jucat 120 de minute dar, din punct de vedere fizic, am simțit și în teren că suntem mai bine pregătiți, mai puternici. Totuși, vorbim de Ajax. Chiar dacă am avut avantajul fizic, tot am avut probleme. La 0-0 au avut o ocazie uriașă. Dacă ar fi marcat primii, s-ar fi terminat tot.”

 „Eram la primul penalty în meciuri oficiale!”

Ajax se impusese în partida tur cu 2-0. Golurile olandezilor fuseseră marcate de Alderweireld (28) și van Rhijn (49). La retur, bucureștenii au întors soarta partidei prin două goluri marcate de doi fundași: Iasmin Latovlevici, în minutul 38, și Vlad Chiricheș, în minutul 76.

După ce scorul a rămas neschimbat și în prelungiri, la capătul celor 120 de minute s-a trecut la executarea loviturilor de departajare. Fostul fundaș își amintește tensiunea de dinainte.

A fost tensiune mare. Laurențiu Reghecampf făcuse o listă cu cinci jucători, eu eram al patrulea. Eu nu executasem niciun penalty oficial până atunci! Am văzut că Latovlevici era al șaselea pe listă. Dăduse gol în timpul meciului, era mai încrezător. „Dacă se întâmplă ceva, Doamne ferește, ratezi, ai dat gol în timpul meciului, nu e aceeași presiune. Hai să facem schimb!” A fost de acord.”

 

Continuă spunând că a fost penalty-ul decisiv, cel executat de Iasmin. Și dacă aș fi bătut și aș fi ratat, n-ar fi fost capăt de lume. Am mai fi avut o șansă. A fost o bucurie imensă. Știam că se va discuta și peste ani de această performanță.”

  • 9 lovituri de departajare s-au executat. Rusescu, Nikolic, Filip, Latovlevici, Eriksen și Siem de Jong au marcat. Olandezii au ratat două, prin Lasse Schone și Niklas Moisander.

După victoria în fața olandezilor, a urmat Chelsea, în șaisprezecimi. În turul de la București, campioana României s-a impus la limită, 1-0 în fața englezilor. Încrederea a atins apogeul în vestiar.

După ce am bătut Ajax și Chelsea la București, ne gândeam serios că putem ajunge în finală. A fost, însă, ghinionul nostru că am întâlnit Chelsea la momentul respectiv. Dacă aveam alt traseu, ar fi fost mai bine. Nu-mi amintesc să fi fost vreo altă echipă rămasă în competiție, în acel sezon, de nivelul englezilor.”

Echipa londoneză a trecut, ulterior, de Rubin Kazan (5-4 la general) și FC Basel (5-2 la general). În finala, s-a impus la limită, scor 2-1, în fața Benficăi.

Unde sunt azi eroii de atunci ai roș-albaștrilor

Laurențiu Reghecampf s-a bazat pe următorii titulari la partida retur:

  • Tătărușanu – Râpă, Gardoș, Chiricheș, Latovlevici – Prepeliță – Adi Popa, Rusescu, Chipciu, Tănase – Tatu.

Au intrat, pe parcurs, Lucian Filip, Nikolic și Pârvulescu.

Dintre aceștia, Florin Gardoș, Andrei Prepeliță (antrenor), Lucian Filip (preparator fizic) și Tatu au agățat ghetele în cui.

Mai departe, Tătărușanu, Chiricheș și Râpă încă evoluează în străinătate. Primii doi sunt legitimați în Serie A, la AC Milan, respectiv Cremonese. Goalkeeper-ul a câștigat titlul cu „rossonerii”, pe când căpitanul echipei naționale a României are, în șapte ani în Italia, peste 100 de prezențe în Serie A. În ce-l privește pe Râpă, lateralul este legitimat în prima ligă din Polonia, la MKS Cracovia, din 2018. A cucerit aici Cupa și Supercupa în 2020.

Latovlevici și Cristi Tănase sunt liberi de contract după ultima experiență de la FC Argeș. Restul jucătorilor evoluează fie în Superligă (Chipciu – „U” Cluj), fie în al doilea eșalon (Adi Popa și Rusescu la Chiajna, Pârvulescu la Csikzereda). Stefan Nikolic, la începutul lunii ianuarie, a revenit în România, în Liga 3, la Zalău.

În cealaltă tabără, pe Arena Națională au jucat, la retur, printre alții, Christian Eriksen, în prezent legitimat la Manchester United sau Daley Blind, fotbalistul lui Bayern. Au mai fost pe teren și Toby Alderweireld (ex-Atletico) sau Isaac Cuenca (ex-Barcelona).

Publicat: 21 02. 2023, 17:30
Actualizat: 21 02. 2023, 17:47