Steliștii fac criosaună la -120 de grade, dar specialiștii avertizează: „Nu există suficiente studii în privința riscurilor”. Caz fatal în Statele Unite
Steliștii folosesc în cantonamentul din Antalya o metodă de recuperare copiată de la marile cluburile mondiale, crioterapia, în faptului că specialiștii nu sunt încă siguri în privința beneficiilor acestui tratament de recuperare.
Adi Popa a postat pe contul său de Facebook două imagini cu el și colegii săi în sala de criosaună a hotelului în care sunt cazați. Jucătorii, dintre care mai poate fi recunoscut Râpă, sunt la bustul gol, în șort, și au extremitățile protejate de mănuși și șosete speciale. De asemenea, capul și nasul sunt acoperite.
Crioterapia (WBC) este o metodă care înlocuiește terapiile clasice cu împachetări în gheață și a fost folosită inițial în scop clinic pentru a trata pacienții bolnavi de scleroză multiplă sau artrită reumatoidă. Subiecții sunt introduși pentru o scurtă perioadă (1-4 minute) într-o cameră în care temperatura scade până sub -100 de grade Celsius. Nitrogenul lichid și aerul congelat sunt opțiunile prin care temperatura este adusă la acest nivel scăzut.
Folosită în ultimii ani de sportivi de top, care susțin că-i ajută la înlăturarea efectelor efortului fizic asupra musculaturii și articulațiilor, crioterapia a devenit foarte populară, iar Thomas Neubert a adus-o la Steaua. Prezentată ca o metodă care nu prezintă reacții adverse, WBC este considerată, însă, de specialiști ca o metodă insuficient de bine cercetată.
Nu există suficiente dovezi pentru a susține că metoda crioterapiei le este utilă sau nu sportivilor în privința recuperării sau a calmării durerilor musculare. În ciuda măsurilor de precauție luate de centrele de crioterapie, prea puține studii s-au făcut pe tema posibilelor efecte adverse. Unele studii au relevat cazuri de degerături, dar celelalte nu s-au ocupat de alte potențiale daune asupra corpului
Joseph Costello, cercetător Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie
Un grup de 4 specialiști din Irlanda de Nord, Franța și Australia a realizat o serie de studii legate de crioterapie, iar rezultatele au fost publicate pe site-ul Cochrane, o organizație independentă de cercetare. Potrivit celor patru, există prea puține dovezi medicale care să demonstreze că metoda contribuie cu adevărat la refacerea funcțională a sportivilor:
„Studiile de până acum nu au luat în calcul, se pare, o supraveghere activă a subiecților în privința unor reacții adverse prestabilite. Până când o cercetare suplimentară este efectuată, sportivii ar trebui să se informeze și să afle că modurile mai puțin scumpe de crioterapie, precum împachetările locale cu gheață, sau scufundările în apă rece, oferă efecte clinice și psihologice comparabile cu cele ale metodei WBC”
Un accident petrecut anul trecut în Statele Unite a aruncat o umbră de îndoială asupra crioterapiei. În octombrie 2015, Chelsea Ake-Salvation, o angajată în vârstă de 24 de ani a unui centru Spa din Nevada, a decis să intre pentru câteva minute, nesupravegheată, într-o sală de crioterapie, la finalul unei zile de lucru. A fost găsită moartă, înghețată bocnă, a doua zi de colegii săi.