La nouă și cinci, în timp ce Răzvan Burleanu se lansase într-un discurs la adresa corupților din fotbalul românesc, Christoph Daum a făcut un gest pe care nu l-a mai făcut nimeni, niciodată, la o conferință de presă la care era prezentat oficial. I-a spus ceva la ureche ofițerului de presă, s-a ridicat și a ieșit pe ușa sălii, lăsând în urmă o atmosferă aproape electrică.
Deși era personajul principal al serii, dispariția sa pentru o nevoie fiziologică abia dacă a fost sesizată. Jurnaliștii și președintele FRF erau încleștați într-o serie de întrebări și răspunsuri, ca într-un meci de sumo netrucat – dacă nu știați, acum câțiva ani campionatul de sumo din Japonia a fost întrerupt pentru că meciurile erau aranjate pe bandă rulantă – , aflat pe muchie de cuțit.
Dacă și-a imaginat momentul ca pe mișcare tactică menită să atragă atenția că e și el pe acolo, germanul s-a înșelat. La întoarcere, a fost întrebat direct despre mlaștina din fotbalul românesc. Răspunsul a fost unul delicat, generat probabil de subtilitățile limbii germane: „Eu nu știu de nicio mlaștină. Dacă vă referiți la Deltă, nu văd de ce ar asana-o cineva”.
Gluma lui Daum nu a risipit tensiunea.
În fond, contractul său a fost semnat în fața camerelor, dar e în pericol de a fi anulat în instanță, deși Burleanu spune că nu are cum. Dacă opoziția față de numirea lui Daum va reuși să demonstreze că numirea selecționerul a fost votată de un Comitet Executiv nestatutar, germanul va ajunge într-o situație jenantă, de antrenor ilegal.
„În seara asta am simțit care este realitatea. Acești oameni sunt pleava fotbalului românesc. Sunt oameni anchetați pentru delapidare, pentru pariuri, sunt aranjori de meciuri, șpăgari”, a spus Burleanu, avântat, chiar înainte ca Daum să iasă din sală. Se referea la sistemul încurajat de Sandu și Dragomir.
Perfect adevărat.
Dar iată o altă realitate pentru Răzvan Burleanu: Auraș Brașoveanu a fost cheia numirii lui Daum.
Condamnat în decembrie 2015 la doi ani și patru luni cu suspendare pentru uz de fals și înșelăciune , președintele de la Farul a asigurat majoritatea în Comitetul Executiv cu votul său. Deși Burleanu s-a lansat într-o tiradă împotriva corupției, a primit o mână de ajutor de la un proaspăt condamnat.
Departamentul Juridic al FRF a considerat că votul lui Brașoveanu e regulamentar. Partea morală a ajuns la coș, la fel ca un șervețel plin de muci.
Dar…
E absolut penibil și nedrept pentru Christoph Daum să fie validat în instanță, și aici ajungem la marii ridicoli ai zilei. Pentru a sabota numirea germanului, președintele LPF, Gino Iorgulescu, a lipsit de la ședința Comitetul Executiv, la fel cum au procedat Valeriu Argăseală și cu Florin Prunea.
Cei trei ar fi putut foarte bine să vină și să voteze contra, dar, dacă puneau piciorul în sala de ședință, se crea cvorum și rezultatul votului nu mai avea cum să fie contestat legal.
În spatele planului lor s-au aflat un alt fost condamnat, George Becali, și, cu siguranță, un avocat inițiat în regulamentele ambivalente din fotbalul românesc.
După ce Olăroiu a refuzat să vină selecționer, din cauza clauzei mari de reziliere de la arabi, tabăra lui Iorgulescu și Becali și l-a dorit pe Walter Zenga, un alt antrenor prieten. Cum federația l-a ales pe Daum, tabăra ostilă de sub umbrela LPF a simțit că noul selecționer nu va mai fi o păpușă aflată sub controlul lor și a impresarilor prieteni.
Deși este „în concediu”, așa cum anunță colile A4 lipite pe poarta Palatului Auschnit, Becali a organizat telefonic puciul antigerman. Practic, Cooperativa s-a refăcut pentru o zi.
Pentru a-și masca interesele, l-a numit pe Daum „drogangiu” și „prostituat”.
Sumar, până în acest moment, biografiile comparate ale lui Daum și Zenga arată așa:
Daum antrenor cu rezultate depistat că a consumat cocaină în 2000 nu e prieten cu oamenii din sistemul corrupt din fotbalul românesc
Zenga antrenor fără rezultate în 2002, poliția a găsit un plic de cocaină sub masa sa și a Ralucăi Sandu din clubul The Office prieten cu oamenii din sistemul corupt din fotbalul românesc
Pe scurt, marea dorință a lui Iorgulescu, Becali, Dan Petrescu și a prietenilor de a-l avea pe Zenga selecționer nu este decât o modalitate de a apăra sistemul de amestecul unor antrenori străini care „nu cunosc fotbalul nostru”.
Deocamdată, puciul nu a reușit.
Până la acțiunea în instanță, Daum este selecționer și a impresionat la conferința de presă prin modul deschis de a discuta despre orice subiect, de la scandalul cocaina până la faptul că jucătorii români sunt mai mult rezerve la cluburile lor.
Dialogul cu presa s-a terminat târziu, aproape de ora semifinalei Franța – Germania. În fundul sălii, un cameraman striga iritat: „Hai, odată, că începe meciul!”.
Conferința de prezentare a primul antrenor străin de după război a adus și rezultate imediate.
Două perechi de căști și un receiver folosite pentru a asigura traducerea instantanee a discursului în germană al noului selecționer au fost date dispărute.
Wilkommen in Rumanien, Herr Daum!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER