Studiază la școala lui Cruyff pentru a conduce FRF!** Surpriză: un alt membru al Generației de Aur îi poate lua fața lui Popescu în cursa pentru șefia fotbalului românesc

În cariera de fotbalist a jucat la echipe mari ale Europei, a început la Steaua, echipă pentru care a jucat în Liga Campionilor, și și-a continuat activitatea la formații tari de pe continent, ca Atletico Madrid sau Glasgow Rangers. În acest moment, fostul internațional Daniel Prodan lucrează pentru Federația Română de Fotbal și, în paralel, este student la Institutul Johan Cruyff din Barcelona unde se specializează în domeniul afacerilor din sport. Acesta a acordat un interviu pentru www.cruyffinstitute.org, în care lasă de înțeles că se gândește ca, în viitor, să ocupe o funcție de conducere importantă în fotbal.

Ce credeți despre programul de studiu?
Este o introducere în managementul sportiv, te familiarizează cu termenii, metodologia și modul de gândire în managementul modern din sport. În opinia mea, acest program te învață cum să analizezi diferite situații din sport și din punct de vedere administrativ.

Puteți să alternați locul de muncă și studiile?
Folosesc un program eficient, dedic multe ore pentru curs și nu este dificil pentru mine. Este un curs online, deci pot studia oricând doresc. Avantajul meu este că există un tutore care te ajută să-ți rezolvi problemele indiferent de timp, pe toată durata cursului.

Cu ce vă va ajuta acest curs în viitor?
Studiezi cazuri reale, pe care s-ar putea să le întâlnești în munca ta. Cursul îmbunătățește cunoștințele mele în domeniul managementului de sport,  care cu siguranță îmi va deschide noi orizonturi în gândire și în anumite situații.

De ce educația este importantă pentru sportivi?
Pentru că te ajută să cunoști fenomenul sportiv în întregime. Astfel, înțelegi și alte domenii de activitate care se învârt în jurul lumii sportului cum ar fi management, marketing, finanțe etc.

Considerați că sportivii ar trebui să fie mult mai preocupați de viitorul lor?
Da, sportul are viață scurtă. Se spune că sportivii de performanță mor de două ori: prima dată e atunci când renunță la sport și a doua oară în mod natural. După ce cariera ta ca sportiv se încheie, trebuie să-ți găsești alte căi ca să-ți continui viața. Aș adăuga, din propria mea experiență ca fotbalist, faptul că eu am fost răsplătit pentru ceea ce am făcut. Acum, sunt plătit pentru ceea ce fac azi, mâine și de acum înainte. Cel mai important lucru în viață este să lași ceva în urmă, ceva care te face face să fi mândru de tine.

Credeți că oamenii de sport ar trebui să gestioneze lumea sportului?
Cred cu tărie în filozofia lui Johan Cruyff, care spune că organizațiile sportive trebuie să fie conduse de persoanele care cunosc foarte bine industria sportului și au inima unui sportiv. Aceste persoane sunt obișnuite cu partea dură a sportului, cu acele dezamăgiri și bucurii, înfrângeri și victorii. Avem deja câteva exemple cum ar fi președintele UEFA, Michael Platini, președintele RFEF, Jose Maria Villar, președintele FRF, Mircea Sandu, și președintele onorific al clubului Bayern Munchen, Franz Beckenbauer. Sper ca pe viitor să existe mult mai multe exemple ca acestea.

Articol scris de Veronica Hodaș
 

Publicat: 03 02. 2013, 17:42
Actualizat: 03 02. 2013, 17:43