Succesoarele Rapidului și nou-înființata CSA Steaua s-ar lupta la anul pentru singurul loc promovabil în Liga 3. CFR, AFC Rapid și CSA Steaua își propun ca, în 2020, să intre în Liga 1

Anunțul oficial al Armatei, care luni, 12 decembrie 2012, l-a înscăunat pe Marius Lăcătuș director tehnic al reînființatei secții de fotbal a CSA Steaua, face posibil un scenariu care, până mai ieri, părea nebunesc: o confruntare de totul sau nimic între doi coloși, în Liga 4 din București.

Prin pașii și obiectivele asumate în comunicatul dat publicității, CSA Steaua intră în coliziune directă cu urmașele unui alt gigant căzut, marele Rapid. AFC și CFR Mișcarea, azi pe locul 1 în cele două serii ale Ligii 5 din campionatul Bucureștiului, își propun, exact ca și CSA Steaua, promovări succesive, astfel ca, la startul sezonului 2020-2021, să promoveze în Liga 1. Atât CSA Steaua, cât și urmașele Rapidului țin neapărat la această țintă pentru că, în 2020, odată cu găzduirea unor meciuri la Europene, în București ar trebui să fie gata noile stadioane din Giulești și Ghencea. În viziunea conducătorilor de la AFC Rapid, CFR Mișcare și CSA Steaua, ar fi momentul ideal ca aceste echipe să inaugureze pe noile arene, într-o mare sărbătoare, întoarcerea în elita fotbalului.

Dacă nimic neprevăzut nu se întâmplă până la finalul acestui sezon, e de așteptat ca AFC Rapid și CFR Mișcarea să se regăsească printre cele trei formații din Liga 5 care vor promova, la primăvară, în Liga 4. În acest fel, la startul sezonului 2017-2018, în campionat vor concura, umăr la umăr, AFC Rapid, CFR Mișcarea și CSA Steaua. Problema e că, în acest moment, regulamentul prevede că doar campioana Ligii 4 accede la meciul de baraj pentru promovarea în Liga 3. Cu alte cuvinte, la anul ar urma o confruntare decisivă cu un singur învingător care-și va continua drumul spre obiectivul de a se vedea promovată în Liga 1 la startul sezonului 2020-2021.

Teoretic, la startul sezonului următor, cele două succesoare ale falimentarului FC Rapid vor avea un plus de experiență față de nou-înființata CSA Steaua. Conform surselor ProSport, AFC Rapid și CFR au speranțe că vor atrage niște susținători care să îmbunătățească situația financiară, astfel încât să-și permită îmbunătățirea condițiilor pentru echipe și chiar cantonamente la iarnă.

Pe de altă parte, clubul Armatei vine cu o infrastructură pusă la punct și, mai ales, cu experiența lui Marius Lăcătuș. Acesta a explicat astă-toamnă, pentru ProSport, când publicația noastră a dezvăluit în exclusivitate intențiile CSA, că plănuiește o selecție în țară, pentru a aduce tineri jucători talentați, cu care să pornească la drum. CSA Steaua va avea la dispoziție baza de pregătire din Ghencea. De asemenea, se caută și atragerea unor firme puternice, partenri care să susțină secția de fotbal.

CSA Steaua vrea să fie înscrisă direct în Liga 4, AFC Rapid speră într-o promovare „la excepțional” în Liga 3

Există însă și scenarii în care această confruntare Rapid/CFR – Steaua să nu se producă în Liga 4. În primul rând, este neclar cum poate intra CSA Steaua direct în Liga 4, atât timp cât, potrivit regulamentului, o formație nou-înființată trebuie să plece din ultimul eșalon valoric. Cum la AMFB există și Liga 5 (înființată anul acesta și din care au plecat AFC și CFR), teoretic, ar trebui ca și CSA Steaua să plece tot de la acest nivel. Cu toate acestea, comunicatul CSA Steaua publicat de Mediafax și preluat de ProSport menționează înscrierea în Liga 4.
Pe de altă parte, conform surselor ProSport, cei de la AFC Rapid speră să fie invitați direct în Liga 3, după ce vor promova în Liga 4, printr-o decizie a Adunării Generale a FRF. Aceștia își pun speranțele și în prieteni din PSD, partid care tocmai a câștigat alegerile – Liviu Dragnea este un apropiat al lui Răzvan Burleanu, președintele federației, alături de care a urmărit, de la loja oficială, unele meciuri ale naționalei. ProSport a discutat deja pe această temă atât cu FRF, cât și cu președintele Asociației Municipale de Fotbal București, primind același punct de vedere: regulamentul nu permite un astfel de salt. Însă cei de la AFC continuă să spere că vor reuși acest artificiu.

De notat că AFC Rapid l-a numit deja pe Bogdan Diaconu, șeful Partidului România Unită (al lui Sebastian Ghiță), președinte de onoare al clubului. Neînțelegeri și orgolii de ordin intern par să facă imposibilă, în această clipă, o fuziune CFR Mișcare – AFC Rapid – susțin sursele ProSport. E posibil, astfel, ca din acest război intern al susținătorilor vechiului Rapid să câștige tocmai marii rivali din Ghencea.

 

Publicat: 13 12. 2016, 09:34
Actualizat: 13 12. 2016, 09:35