Succesul numit „Red Button”. Aplicația anti-blaturi inventată în Finlanda ar putea fi introdusă și în România: „Va deveni principalul obiectiv în următorii doi ani”

Aplicația „Red Button”, cea mai modernă soluție inventată pentru combaterea trucării meciurilor, a fost inaugurată în martie 2013, în Finlanda, cu puțin timp înainte de începerea sezonului. După un prim an de funcționalitate, aplicația anti-blaturi pare să-și fi dovedit eficiența și este privită ca o soluție viabilă și pentru alte țări europene, printre care și România. Oficialii sindicatului fotbaliștilor din Finlanda susțin că sunt mulțumiți de numărul de sesizări primite prin intermediul aplicației „Red Button” și că, datorită acestora, au reușit să prevină trucarea unor meciuri din campionatul intern. „Numărul sesizărilor primite nu este cel mai important lucru, important este că sistemul nostru funcționează. Din păcate, în continuare există oameni care încearcă să-i influențeze pe jucători. Îi contactează și încearcă să îi facă să fraudeze competiția. Asta încercăm să prevenim prin acest sistem. Noi, ca sindicat al jucătorilor, ne-am făcut datoria. Era obligația noastră să mergem în vestiarele echipelor, să îi informăm și să îi protejăm pe jucători. Iar ei ne-au răspuns prin faptul că au folosit aplicația Red Button”, a declarat pentru FIFPro, sindicatul mondial al fotbaliștilor, Markus Juhola, oficial al sindicatului jucătorilor din Finlanda.

Sugestia lui Juhola este ca, în scurt timp, aplicația „Red Button” să fie testată țările care fac parte din proiectul „Don’t Fix It”, finanțat de FIFPro și de Uniunea Europeană: „Cred că această aplicație ar trebui preluată și de alte sindicate ale fotbaliștilor”. Alături de forurile care apără interesele jucătorilor în Italia, Scoția, Grecia, Finlanda, Anglia, Norvegia, Slovenia și Ungaria, AFAN, sindicatul fotbaliștilor din România, face parte din programul „Don’t Fix It”. 

Președintele AFAN, Emilian Hulubei, susține că implementarea aplicației și în România  este, în acest moment, o chestiune de timp: „Cu siguranță că ne-ar ajuta, mai ales că această aplicație asigură și protecția fotbaliștilor prin faptul că sesizările sunt făcute anonim. Odată cu extinderea proiectului Don’t Fix It pe încă doi ani, implementarea aplicației în țările membre va fi obiectiv principal. Proiectul urmează să se extindă și de la 9 țări câte au fost în prima sa parte, acum se anticipează prezența a 24 de sindicate naționale”

Cum funcționează aplicația „Red Button”

Aplicația „Red Button” este una ușor de folosit. După ce o descarcă în telefonul mobil, jucătorii se pot loga în sistem cu ajutorul codului unic pe care l-au primit din partea sindicatului. Aplicația le garantează anonimatul, iar codul de înregistrare vine doar ca o măsură de siguranță: „Nimeni în afară de tine, fotbalistul, nu poate intra în sistem”, explică Juho Lahde, mijlocașul lui TPS Turku ales pentru a promova aplicația. Odată intrat în sistem, jucătorii au un meniu simplu, cu patru opțiuni:

  • „Am fost contactat”
  • „Unul dintre colegii mei a fost contactat”
  • „Am auzit un zvon”
  • „Altceva”

Opțional, jucătorii își pot lăsa datele de contact, adresă de e-mail sau număr de telefon, și pot oferii și mai multe informații despre situația pe care vor să o raporteze. Dacă nu doresc să își dezvăluie identitatea sau cum pot fi contactați, fotbaliștii finlandezi pot face, fără probleme, o sesizare anonimă. 

URMĂ‚RIȚI AICI CLIPUL DE PREZENTARE AL APLICAȚIEI „RED BUTTON”

Publicat: 02 05. 2014, 15:21
Actualizat: 02 05. 2014, 15:22