„Sunt momente când plâng. Cine ar vrea să-și piardă copilul?”. Fostul fundaș Casian Miclăuș povestește cum fiul său de un an, bolnav de leucemie, luptă pentru viață într-un spital din Viena. „A pornit o nouă procedură de chimioterapie, care, din păcate, ar putea să fie ultima” | EXCLUSIV
La sfârșitul anului trecut, o veste dramatică lovea familia lui Casian Miclăuș, fostul fundaș stânga de la Mediaș, Brașov, Craiova, Bistrița și CFR Cluj. La vârsta de 9 luni, fiul, Luca Tiago, a fost diagnosticat cu leucemie mieloblastică acută M7 (LMA), o formă foarte agresivă și rară de cancer al sângelui. Din decembrie, Luca e internat la spitalul St. Anna din Viena, iar părinții îl veghează secundă de secundă. ”Sunt momente când plâng. Cine ar vrea să-și piardă copilul? Eram pregătiți pentru transplantul de celule stem, dar a apărut o remisie după ultimul bloc de tratament. Am început o nouă procedură de chimioterapie, dar, din nefericire, ar putea să fie ultima. Sperăm însă într-o minune, am merge și pe Lună dacă am știi că s-ar face bine”, spune Casian cu vocea tremurândă.
Mesajul tulburător de la mijloc de noiembrie
„Acum două săptămâni lumea noastră s-a prăbușit. Nopți întregi am căutat răspunsuri la întrebările mele și m-am rugat lui Dumnezeu, cum am știut eu, să ne îndrume și să ne dea putere să putem să luptăm pentru Tiago”, scria pe rețelele sociale mama copilului, Cristina Gîrda, după aflarea diagnosticului dramatic, în noiembrie 2022.
A urmat o campanie de strângere de fonduri, cu evenimente în lumea sportivă sau artistică dedicate cazului lui Luca Tiago și apoi plecarea urgentă în Austria. De la CFR Cluj, U Cluj și Sănătatea până la UTA, Farul sau Dinamo, fotbalul românesc a reacționat imediat în sprijinul lui Casian Miclăuș.
Micul Luca Tiago Miclăuș, fiul fostului meu coleg Casian Miclăuș, are nevoie de ajutorul nostru în lupta pe care o duce împotriva diagnosticului de leucemie, fiind nevoit să urmeze un tratament extraordinar de costisitor. Dinamoviștii de pe grupul Radio Dinamo 1948 vor organiza licitații pentru tricourile de joc din meciul cu FC Buzău, semnate de coechipierii mei. Banii se vor dona în totalitate către familia Miclăuș”, Neluț Roșu pe facebook, noiembrie 2022
Trei serii de citostatice pe zi: ”Cel de patru ore e foarte dificil”
Din Viena, Casian Miclăuș povestește lupta pentru viața fiului său. Puștiul ocupă o rezervă a spitalului de copii St. Anna din Viena, unde ”medicii sunt formidabili și fac absolut tot ce depinde de ei pentru salvarea lui Luca. N-avem nici cel mai mic regret că n-am mers în altă parte”.
- 1837 este anul fondării spitalului de copii St. Anna din Viena, primul de acest fel din vechiul Imperiu al Austro-Ungariei, unitate medicală dotată în prezent inclusiv cu un centru special de cercetare pentru bolile canceroase ale copiilor
”Soția stă în permanență cu Luca, eu sunt acolo de la 8 dimineața până noaptea târziu, când merg să dorm câteva ore la o locuință pe care am închiriat-o chiar lângă spital. Cel mic e permanent cu cablurile pentru tratament pe el, are o doar o mică rază de acțiune de unu-doi metri. Trebuie să facem cu schimbul să-l îngrijim, să fim atenți. Plânge, îl mai doare, vrea să coboare, să se miște. Are destulă energie, plus curiozitatea specifică vârstei”, spune Miclăuș.
Relatează apoi cum arată o zi grea din viața lui Luca: ”Dimineața la 8 e o primă serie de citostatice pentru circa o oră, urmează o mică pauză, după care vine un tratament de patru ore și, în final, încă unul de un ceas spre seară. La cel de patru ore e foarte dificil, findcă e legat și la un aparat de monitorizare, plus un cateter și un dispozitiv la degetele de la picior pentru controlul saturației sângelui”.
Are uneori și o sondă în nas pentru administrarea unor medicamente cu gust neplăcut, merg direct în stomac, fiindcă nu le poate înghiți”, Casian Miclăuș
Ce este și cum acționează leucemia mieloblastică acută M7
Din decembrie și până azi, Luca și părinții au putut părăsi spitalul doar câteva zile, între blocurile de tratament. ”Nu poți sta foarte mult în afara unității medicale, fiindcă vine o perioadă de aplazie după fiecare tratament. Ieși trei-patru zile, dar toate valorile se duc în jos, nu are imunitate, se instalează febră, pot apărea infecții. Și în acele zile tot mergi în ambulatoriu pentru susținere și prevenție”, continuă mărturisirile lui Miclăuș.
Ce este însă, în fapt, leucemia mieloblastică acută M7 (LMA)? Aflăm dintr-un amplu material publicat pe smartliving.ro, în colaborare cu Asociația Română Împotriva Leucemiei:
”Sângele este format din trei tipuri de celule, fiecare cu roluri importante și bine definite:
- celule roșii (hematii), care livrează oxigenul către toate celulele corpului;
- celule albe (leucocite), cu rol important de apărare împotriva infecțiilor și a altor boli;
- trombocite, cu rol esențial în procesele de coagulare (de oprire a sângerărilor).
Celulele roșii, trombocitele și majoritatea celulelor albe sunt produse de măduva osoasă, țesutul din interiorul oaselor lungi. Două tipuri de celule albe sunt produse și în ganglionii limfatici și în splină. În măduva osoasă, toate tipurile de celule sangvine provin dintr-un singur tip de celule, imature, numite celule stem. În timp, ele se divid și formează precursori ai celulelor sangvine: celule stem mieloide sau limfoide. Celulele mieloide se transformă apoi în una dintre cele trei tipuri de celule sangvine mature”, notează smartliving.ro.
La bolnavii cu leucemie acută mieloblastică, celulele precursoare mieloide, numite mieloblaști sau blaști mieloizi, se multiplică necontrolat, sunt anormale, nu funcționează corect și nu ajung să se dezvolte în celule albe sănătoase. Se acumulează în număr foarte mare în măduva osoasă și, mai apoi, în sânge, unde lasă mai puțin loc celulelor sangvine sănătoase. Când se întâmplă acest lucru, bolnavii se confruntă cu infecții, anemie și/sau sângerări”, pasaj din smartliving.ro
”Va urma o puncție lombară, apoi vom știi verdictul”
În Austria, scopul final al tratamentului lui Luca este efectuarea transplantului de celule stem. Urmează un dialog tulburător cu fostul fotbalist.
Casian, care este situația la zi a fiului tău?
Luca a urmat patru blocuri de tratament, al cincilea trebuia să fie transplantul. Din păcate, a apărut o recidivă, de fapt, mai bine spus, un fel de remisie și mai trebuie să așteptăm.
Ce v-au explicat medicii?
Ne-au spus că celulele s-au obișnuit cu tratamentul, s-au adaptat și nu mai răspund la medicație. Am pornit o nouă procedură de chimioterapie, care, din păcate, ar putea să fie însă ultima șansă. Am înțeles că e ceva inovativ, o intervenție menită să distrugă celulele bolnave și să netezească, totuși, drumul spre transplant.
Aveți un orizont de timp pentru noua evaluare medicală?
Ar trebui să știm în circa două săptămâni care e situația și după această procedură. Va urma o puncție lombară pentru a afla nivelul blaștilor, celulele albe imature din sânge. Vom știi atunci dacă sunt vești bune sau proaste. Cât timp mai sunt șanse, sperăm zi și noapte. Dacă ar exista o variantă să se facă bine pe Lună, acolo am merge!
- M7 este indicativul din denumirea bolii care individualizează un subtip de LMA, cu cea mai rară incidență, 5%, potrivit medicului hematolog Claudia Despan, Spitalul Colentina București, pentru smartliving.ro
”Nu vreau să mai văd suferință în ochii lui”
Casian își stăpânește cu greu vocea. ”E adevărat că sunt momente când plâng. Te gândești ce te poate aștepta. Cine ar vrea să-și piardă copilul?”, murmură Miclăuș.
Luca e un luptător. A trecut prin atâtea momente dificile și le-a câștigat pe toate până acum. Foarte important e că nu are afectat niciun organ, așa încât funcțiile organismului îl sprijină”, Casian Miclăuș
Ce citește când se uită în ochii lui Luca? ”Am văzut multă suferință, pe care n-aș vrea s-o mai văd. Mi-aș dori să-l știu sănătos, să se joace, să se bucure de o minge, de orice jucărie. Lucrurile firești pentru orice copil”.
- 2 e numărul copiilor pe care-i mai are Casian Miclăuș, dintr-o relație anterioară: sunt doi băieți în vârstă de 10 și 14 ani
Deocamdată, în spate e amintirea momentelor care au declanșat confruntarea cu leucemia. ”Luca era vânăt de la genunchi în jos, mergea de-a bușilea și am zis că poate e de la vreo lovitură. Când am sesizat însă că nu se resoarbe, am mers la medicul de familie, căreia i s-a părut suspect și și-a dat seama despre ce e vorba. Am mers direct la Urgență, în câteva ore eram deja internați și apoi a început toată lupta”, rememorează Casian.
Le mulțumim mult tuturor celor care ne-au ajutat cu bani, cu orice. Nu ne așteptam să existe o așa mare solidaritate. Am pus și noi bănuții pe care-i aveam ca să facem tot posibilul să-i redăm sănătatea lui Luca. Vă rog să mă credeți că nici nu ne-am mai gândit la costuri, mi-ar fi imposibil să și evaluez la câte tratamente a urmat băiatul până acum”, Casian Miclăuș
Iar de peste tot răsună cuvintele mamei lui Luca, cele scrise după aflarea diagnosticului dur: „Eu cred cu toată ființa mea că Dumnezeu nu mi-l va lua și ni-l va lăsa să ne bucurăm de el! Pomeniți-l, vă rog, în rugăciunile voastre! Vă mulțumim pentru tot sprijinul!”.
- 156 meciuri în Liga 1 a jucat Casian Miclăuș, prezențe adunate la U Craiova (1998-2000), FC Brașov (2003-2005), CFR Cluj (2005-2007), Mioveni (2007-2008) și Gloria Bistrița (2008-2009)
Conturi în care se pot face donații pentru Luca Tiago
Nume: Miclăuș Casian Vasile
IBAN Banca BRD:
RO09BRDE130SV55648721300
SWIFT: BRDEROBU
Moneda:EURO
––––––––––
Nume: Miclăus Casian Vasile
Banca REVOLUT :
Tel. +40758704336
––––––––––
Nume: Gîrda Cristina-Roxana
IBAN Banca TRANSILVANIA:
RO89BTRL01301201C69471XX
SWIFTBTRLRO22
Moneda: RON”