Fostul mare antrenor Florin Halagian s-a stins din viață în 2019, iar azi 7 martie 2023, dacă ar fi trăit, ar fi împlinit 84 de ani.
Ca tehnician, a adus singurele titluri de campioană a României din palmaresul echipei FC Argeș cu care s-a impus în Divizia A în sezoanele 1971-1972 și 1978-1979.
A avut o contribuție importantă la construirea echipei de aur a Stelei, care a câștigat în 1986 Cupa Campionilor Europeni.
ProSport trece în revistă 7 lucruri relevante din cariera unui om de fotbal care a lăsat ceva în urmă.
1. Două titluri de campion cu FC Argeș și victorie istorică împotriva celor de la Real Madrid
Alături de legendarul Nicolae Dobrin, piteștenii au câștigat titlul de campioană în Divizia A și în sezonul imediat următor au obținut o victorie de răsunet în Cupa Campionilor Europeni: 2-1, contra lui Real Madrid.
„Nici nu aș fi putut visa la ceva mai frumos. În Argeș m-am afirmat ca jucător, m-am căsătorit și mi-am făcut un viitor”, spunea Halagian, într-un interviu acordat pentru ProSport în martie, când a împlinit 80 de ani.
Se spune că după meci Nicolae Dobrin a fost dorit de echipa din Madrid, dar nu i s-a acordat transferul de către Nicolae Ceaușescu.
2. 13 echipe de prim eșalon și două naționale a condus Florin Halagian ca tehnician
40 de ani ca activitate de antrenor. FC Argeș, FC Olt, Steaua București, Universitatea Craiova, Victoria București, Dinamo București, FC Inter Sibiu, FC Național, FCM Bacău, FC Brașov, Ceahlăul Piatra Neamț, CS Mioveni și Gloria Bistrița sunt echipele din CV-ul lui Halagian. De asemenea, acesta a pregătit și echipa naționala Olimpică a României și pe cea de tineret.
3. A apreciat rolul avut de Valentin Ceaușescu la Steaua 1986
Pe lângă performanțele de la FC Argeș si Dinamo, Halagian a fost recunoscut și pentru contribuția semnificativă pe care a avut-o la construirea echipei Stelei, care a câștigat Cupa Campionilor Europeni, în 1986:
„Mă bucur că am reușit acest lucru, am avut satisfacția omului care a ajuns să cunoască bine meseria. Condițiile care erau acolo erau deosebite și totul a fost frumos. A fost un mare iubitor acolo, Valentin Ceaușescu, care a ajutat extrem de mult, din umbră, fotbalul la Steaua”.
4. Recordmen all-time pentru antrenorii din primul eșalon fotbalistic
Deține recordul absolut având cele mai multe meciuri ca tehnician în primul eșalon al României. Pe poziţia secundă se află Ilie Oană, cu 572 de partide.
Total: 898 meciuri, 441 victorii, 189 egaluri, 267 înfrângeri, 1407-987 golaveraj. A condus echipe în cupele europene în 44 de meciuri, fiind pe locul 4 într-o asemenea ierarhie la nivel național.
5. „Focu’ la ei” și șepcuța cu „Chicago Bulls” – marca Florin Halagian
Tot lui Halagian i se atribuie expresia „Focu’ la ei”, pe care o folosea ca soluție tactică de avarie la echipele pe care le antrena!.
A rămas în memorie și prin celebra șepcuță cu „Chicago Bulls”, pe care o purta permanent, ca un talisman, la partidele oficiale.
6. A suflat titlul lui Dinamo chiar la ea acasă în 1979
Înainte de ultima etapă, când, coincidență, cele două se întâlneau în „Ștefan cel Mare”, argeșenii, cu Halagian la timonă, erau pe locul 1, cu 43 de puncte, iar Dinamo – pe locul 2, cu 41 de puncte, ambele golaveraj +24.
În acea perioadă se dădeau două puncte la victorie, iar Dinamo ar fi câștigat titlu cu un succes, indiferent de scor, pentru că ar fi realizat un golaveraj mai bun.
Dinamo a deschis scorul și era campioană, Argeșul a revenit și a condus cu 3-1 prin două goluri ale lui Radu II și unul al lui Doru Nicolae, toate din pasele decisive ale lui Dobrin. Dinamo a egalat la 3 în minutul 89 și mai avea nevoie de un gol pentru a lua campionatul, dar Dobrin a scăpat pe contraatac și a dat lovitura decisivă: 4-3 pentru FC Argeș și titlul mergea la Pitești!
7. Mai mare antrenor ca fotbalist: 4 titluri de campion cu trei echipe diferite
Ca fotbalist, Halagian nu a fost atât de sclipitor precum a fost ca tehnician. Chiar și așa, el a jucat mijlocaș la formații importante precum Dinamo, Progresul, Dinamo Piteşti, Petrolul, Minerul Baia Mare sau Vagonul Arad. Are 58 de meciuri în primul eșalon.
Ca antrenor a reușit să aducă cele două titluri de campioană din palmaresul lui FC Argeș, în 1972 și 1979, a câștigat trofeul cu Steaua în 1985 (n-a stat decât primele 7 etape) și din nou cu Dinamo, în 1992. În 2008 a fost decorat de președintele României la vremea respectivă, Traian Băsescu, pentru întreaga activitate cu „Meritul sportiv Clasa a III-a”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER