Deși aflată pe un trend ascendent și sosind la Glasgow având în spate cea mai bună serie din acest sezon, cinci victorii pe linie în toate competițiile, printre care se numărau două succese în Europa League și un triumf în Marele Derby cu Dinamo, FCSB a sacrificat, cu bună știință, meciul cu Rangers, pierdut în mod zdrobitor, scor 0-4.
Cu trei dintre cei mai importanți oameni din lot indisponibili, Darius Olaru – suspendat, Adrian Șut – aflat la înmormântarea tatălui – și Florin Tănase – accidentat, dar și cu câțiva jucători de bază odihniți la dorința patronului, precum Risto Radunovic, Vali Crețu sau Alex Băluță, campioana României a „jertfit” meciul de pe Ibrox Park în scopul unei victorii mult dorite în derby-ul cu Rapid.
Numai că statistica nu e de partea „roș-albaștrilor”. FCSB nu a mai cunoscut gustul victoriei de șase meciuri în fața rivalei din Giulești, iar duminică va fi nevoită să se descurce fără cel mai important om din atac, Daniel Bîrligea, suspendat pentru cumul de cartonașe galbene.
Cel mai recent episod al acestei rivalități s-a consumat în finalul play-off-ului ediției precedente, când „giuleștenii” s-au impus, din nou, fără mari emoții, însă într-un context special. FCSB era deja campioană matematic la momentul disputării jocului, astfel că Elias Charalambous a trimis în teren o formulă experimentală, formată în mare parte din rezerve și juniori.
Cu toate astea, roș-albaștrilor nu li se pot găsi prea multe scuze pentru rezultat, având în vedere că Rapid traversa un moment extrem de dificil: trupa din Giulești îl avea pe bancă pe interimarul Bogdan Lobonț și venea după o serie de nouă meciuri fără victorie, succesul din derby fiind, practic, singurul duel câștigat în tot play-off-ul sezonului 2023-2024.
RAPID: Ungureanu – Onea, Săpunaru, Iacob, Borza – Oaidă, Kait – Bamgboye, Hasani, Krasniqi – Rrahmani REZERVE: Briciu, Drăghia – Cristea, Bădescu, Braun, Cîrjan, Cepoi, Emmers, Gheorghe, Petrila, Papeau, Burmaz ANTRENOR: Bogdan Lobonț
FCSB: Vlad – Crețu, Haruț, Chiricheș, Panțîru – Lixandru, Alhassan, Băluță – Antwi, Miculescu, David Popa REZERVE: Udrea – Pădurariu, M. Laszlo, Pandele, Radaslavescu, Toma, Luis Phelipe, Tavi Popescu ANTRENOR: Elias Charalambous
MARCATORI: Funsho ’12, Petrila ’42
Roș-albaștrilor le-a fost aplicată o corecție severă în derby și cu prima „garnitură” la dispoziție. Chiar în ultima rundă a sezonului regular, FCSB și Rapid, pe atunci ocupantele primelor două poziții din clasamentul Superligii, se întâlneau într-un duel ce se anunța a fi decisiv pentru ceea ce avea să urmeze în play-off.
Trupa pregătită la acea vreme de Cristiano Bergodi se impunea fără absolut nicio emoție, scor 4-0, iar la acel moment, puțini aveau să anticipeze urmările derby-ului de pe Arena Națională. Deși la intrarea în play-off rapidiștii păreau pe val, iar steliștii la pământ, FCSB a avut un parcurs aproape perfect în a doua fază a campionatului – cel puțin până în momentul când a devenit campioană matematic – în vreme ce gruparea giuleșteană avea să nu mai câștige niciun meci până la derby-ul menționat mai sus, din ultima etapă.
RAPID: Aioani – Braun, Săpunaru (C), Iacob, Bădescu – Oaidă, Hasani, Hromada – Krasniqi, Rrahmani, Papeau REZERVE: Drăghia – Cristea, Grigore, Borza, Onea, Albu, Djokovic, Cîrjan, El Sawy, Petrila, Bamgboye, Burmaz ANTRENOR: Cristiano Bergodi
FCSB: Târnovanu – Crețu, Ov. Popescu, Dawa, Radunovic – Lixandru, Șut, Olaru (C) – Oct. Popescu, Băluță, Coman REZERVE: Vlad – Chiricheș, Manolache, Panțîru, Antwi, Laszlo, Alhassan, Pandele, Toma, Phelipe, David Popa, Miculescu ANTRENOR: Elias Charalambous
MARCATORI: Iacob ’33, Rrahmani ’53, ’82, Krasniqi ’74
În total, în precedentele două sezoane, s-au adunat deja șase meciuri fără victorie în derby-urile cu Rapid pentru campioana en-titre a României. Ultimul succes al celor de la FCSB datează din urmă cu aproape doi ani împliniți – pe 6 noiembrie 2022, tot într-un meci cu roș-albaștrii gazde pe Arena Națională și tot cu Mihai Pintilii pe bancă, pe atunci ca principal interimar după plecarea lui Nicolae Dică, steliștii se impuneau cu 3-1.
Situația s-a schimbat însă destul de mult de atunci pentru ambele formații – dacă la FCSB a intrat în ecuație și Elias Charalambous, iar cinci dintre cei 11 titulari nu se mai află la echipă, precum nici doi dintre marcatori, Rapid era pregătită de Adrian Mutu și se mai bazează în prezent pe doar patru dintre jucătorii care începeau acel derby din primul minut – Onea, Săpunaru, Kait și Emmers.
FCSB: Târnovanu – Crețu, Haruț, Tamm, Radunovic – Șut, Olaru (C) – Cordea, Oaidă, Tavi Popescu – Compagno REZERVE: Vlad – Bouhenna, Boboc, Pantea, Nikolov, Radaslavescu, Fl. Coman, Miculescu, Omrani ANTRENOR: Mihai Pintilii
RAPID: Moldovan – Onea, Săpunaru (C), Grigore, Junior Morais – Albu – Kait, Emmers – Ioniță – Sefer, Luckassen REZERVE: Drăghia – Iacob, Ignat, Ștefan, Crepulja, Ciobanu, Pănoiu, Dugandzic, Vojtus ANTRENOR: Adrian Mutu
MARCATORI: Cordea ’14, Compagno ’29, Oct. Popescu ’57 / Dugandzic ’76
Ajunsă deja la șase meciuri fără victorie împotriva rivalei giuleștene, FCSB se apropie cu pași repezi de cea mai lungă serie fără niciun derby câștigat împotriva Rapidului.
Între 18 august 2003 și 22 iulie 2006, un interval de aproape trei ani, roș-albaștrii nu cunoșteau gustul victoriei în cele opt dueluri disputate contra „alb-vișiniilor”.
Cu toate astea, la o analiză mai amplă, observăm că, practic, situația nu era nici pe departe la fel de „neagră” pentru FCSB precum este în prezent: deși clubul lui Gigi Becali contabiliza doar șase remize și două eșecuri în aproape trei ani de rivalitate, bilanțul nu era nici pe departe la fel de slab cum este cel de acum – o remiză, cinci eșecuri – iar două dintre acele rezultate de egalitate erau înregistrate chiar în acel sfert „UEFAntastic” din 2006.
Atunci, deși roș-albaștrii nu reușeau să învingă nici în tur, nici în retur, continuând seria nefastă, obțineau calificarea în semifinalele Cupei UEFA, după 1-1 în turul de pe Giulești și 0-0 în retur, grație golului marcat în deplasare de Bănel Nicoliță, o regulă care între timp a dispărut din fotbal.
RAPID: Coman – Rada, Constantin, Maftei (C) – Bădoi, R. Stancu, E. Dică, I. Stancu – Buga, Niculae – Moldovan REZERVE: Mincă – Constantin, Perjă, Grigore, Negru, Vasilache, Burdujan ANTRENOR: Răzvan Lucescu
FCSB: Carlos – Ogăraru, Goian, Ghionea, Marin – Nicoliță, Paraschiv, Rădoi (C), Oprița – Dică, Cristea REZERVE: Cernea – Baciu, Neșu, Bălan, Lovin, Cristocea, Simion ANTRENOR: Cosmin Olăroiu
MARCATORI: Moldovan ’50 / Nicoliță ‘5
Deși a reușit să-și odihnească unii dintre cei mai importanți oameni cu riscul unei înfrângeri dureroase la Glasgow, FCSB va trebui să desfacă apărarea rapidistă fără cel mai bun om din atac în ultima lună. Daniel Bîrligea, omul adus de la rivala CFR Cluj care s-a integrat perfect în atacul stelist, e indisponibil din cauza unei suspendări și va fi nevoit să-și susțină colegii din tribune.
Există însă și o veste bună pentru campioana României. Absent din pricina unei accidentări la meciurile cu Dinamo și Rangers, Florin Tănase ar fi apt de joc pentru derby-ul programat duminică seară și ar urma să-i ia locul lui Bîrilgea în primul „11”, după cum a anunțat Gigi Becali în decursul acestei săptămâni.
La capitolul absențe se mai încadrează și Mihai Lixandru, cu o accidentare de lungă durată, însă în afara celor doi menționați, Charalambous se bazează pe un efectiv complet pentru un duel de „foc” cu un Rapid ce pare să fi fost revigorat de Șumudică în pauza competițională prilejuită de meciurile echipelor naționale. La primul meci de la revenire, „giuleștenii” au stins lumina Farului lui Gică Hagi, 5-0 pe Giulești, cu o „dublă” sclipitoare izbutită la debut de Alex Dobre.
Târnovanu – Crețu, Dawa, Ngezana, Radunovic – Șut, Alhassan – Băluță, Olaru, Tavi Popescu – Fl. Tănase
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER