Alo, Clujul? Incredibil: CFR a ajuns fără să știe la 100 de meciuri europene! Dinamo, lider în topul all-time afectat de controversele de palmares FCSB și Craiova | EXCLUSIV
Campioana en-titre, singura echipă românească în „primăvara europeană”, se pregătește de duelul cu Lazio Roma din Conference League. Dar clujenii au trecut ușor peste faptul că au ajuns la meciul 100 în cupele europene, chiar în acest sezon! Și asta deși o astfel de performanță fantastică regăsim doar când vorbim despre palmaresul FCSB, Steaua (vom detalia situația!), Dinamo și Rapid.
Sărbătoare uitată tocmai la victorie și calificare…
Astăzi parcugem reperele cele mai interesante ale sărbătorii „100 în Europa” pe care, din păcate, CFR Cluj a omis-o. Și descoperim, în premieră, clasamentul la zi al tuturor cluburilor românești în competițiile internaționale, funcție de numărul de partide disputate. Cum îl afectează polemica Steaua – FCSB și situația Craiovei? Ce echipe au reprezentat cel mai mult România?
Pe 25 august 2022, CFR Cluj învingea cu 1-0 în Gruia pe Șahtior Soligorsk din Belarus, după 0-0 în tur, și astfel se califica în play-off-ul Conference League. A fost meciul 100 în competițiile continentale din istoria clubului ardelean fondat în 1907.
Duelul cu Lazio, în dublă manșă, din aceste zile, va aduce meciurile 109 și 110. Iată cum arată liniile de palmares pentru CFR în competițiile continentale și preliminariile acestora:
- 42 meciuri în Champions League
- 38 meciuri în Europa League
- 20 meciuri în Conference League (incluzând “dubla” cu Lazio)
- 10 meciuri în Cupa Intertoto
În cele 108 partide disputate până acum, CFR Cluj a cumulat 40 de victorii, 24 remize și 44 înfrângeri.
Primul meci și performanța maximă
Povestea europeană a CFR-ului a început în 18 iunie 2005, cu 4.050 de oameni savurând în Gruia o victorie în fața modestei FK Vetra din Lituania. Dar și clujenii erau departe încă de nivelul actual, să fim drepți.
A fost atunci un 3-2 cu golurile lui Anca și Tilincă, la start de campanie UEFA Intertoto care avea să pună echipa pe harta fotbalului european încă din sezonul de debut: pentru că au urmat eliminarea lui Athletic Bilbao și AS Saint-Etienne!
Cea mai mare performanță scrisă în aceste 108 meciuri de până azi putem considera că vine din sezonul 2012/2013. După ce a trecut cu 4 victorii de Slovan Liberec (Cehia) și Basel (Elveția), CFR s-a trezit în grupă de Liga Campionilor cu Braga, Manchester United și Galatasaray. A terminat pe locul 3 cu 10 puncte, inclusiv un istoric 1-0 pe Old Trafford. Clasarea a însemnat primăvară europeană de Europa League.
Top meciuri rușinoase
- Șocul luxemburghez, partea I. Adversar aparent facil în play-off-ul Europa League 2018/19, F91 Dudelange din Luxemburg. În turul din deplasare însă, clujenii au pierdut 0-2. Antrenor: Antonio Conceicao. Echipa: Arlauskis – Manea, Vinicius, An. Mureșan, Camora – Culio (Males), Bordeianu (De Luca), Hoban – Omrani, Țucudean, Păun (Mailat).
- Coșmar cu repetiție. Returul cu Dudelange părea încă la îndemână. Doar că s-a încheiat 2-3 în Gruia, cu Turpel și Sinani, marcatorii din tur, făcând 0-3 în minutul 78! Față de prima manșă au mai jucat portarul Fernandez, Ioniță, Lang, Tambe și Julio Baptista.
- Remiză cu D’Escaldes. Chiar în acest sezon, CFR a încheiat 1-1 în Andorra cu modesta Inter Club D’Escaldes în Turul 2 preliminar Conference League. Rușinos pentru campioana ultimelor 5 sezoane din România, deși la retur s-a obținut calificarea, 3-0. Antrenor: Dan Petrescu. Echipa: Bălgrădean – Manea, Burcă, Kolinger (Braun), Camora – Deac (Muhar), Bordeianu, Cvek – Păun (Petrila), Debeljuh (Jefte), Roger (Yeboah).
Top meciuri de neuitat
- Locul 1 sunt… două. La prima participare din istorie în Liga Campionilor (2008/09), CFR cu Trombetta antrenor învinge Roma cu 1-0 pe Olimpico și remizează 0-0 în Gruia cu Chelsea. La Roma lui Spalletti jucau Vucinic, Panucci, De Rossi, Totti și Montella. La Chelsea, pregătită de Scolari: Cech, Terry, Ballack, Lampard, Malouda, Drogba, Anelka…
Au jucat: Stăncioiu, Tony, Cadu, Galiassi, Alvaro Pereira, Dani, Gabi Mureșan, Dubarbier, Trică, Culio, Y. Kone, Peralta, Panin, Didi.
- Old Trafford. Ultima etapă, grupele Ligii Campionilor 2012/13, minutul 56: Man. United – CFR Cluj 0-1. Iar Braga conduce cu 1-0 pe Galatasaray. CFR, cu Paulo Sergio antrenor, trebuie să ia mai multe puncte ca turcii. Și îl învinge incredibil pe Alex Ferguson cu Giggs, Rooney și De Gea în teren! Braga pierde 1-2, dar istoria s-a scris dincolo de calificare.
Au jucat: Felgueiras, Ivo Pinto, Cadu, Piccolo, Rada, G. Mureșan, Luis Alberto, Rui Pedro, Camora, Sougou, Rafael Bastos, Kapetanos, Maftei, Aguirregaray.
- Nebunia scoțiană. Turul 3 preliminar, Liga Campionilor, 2019/20. După 1-1 în Gruia, retur la Celtic Glasgow pentru Dan Petrescu. Misiune tare grea. Deac deschide scorul, 0-1 la pauză, dar scoțienii fac 2-1 în 15 minute. Omrani egalează din penalty (74). Celtic face 3-2 (76). Omrani egalează iar (80), Țucudean închide: 4-3 în prelungiri. Fabulos!
CFR Cluj, pregătită de Dan Petrescu: Arlauskis, Susic, Vinicius, Burcă, Camora, Bordeianua, Luis Aurelio, Djokovic, Deac, Omrani, Rondon, Țucudean, Păun, An. Mureșan.
13 antrenori la 108 meciuri europene
Lider detașat la capitolul tehnicieni care au stat pe banca CFR-ului în parcursul european de până azi este actualul antrenor, Dan Petrescu. În dreptul lui sunt aproape jumătate din toate meciurile clubului în competiții internaționale până acum, 44 din 108!
E urmat de Antonio Conceicao (11) și Dorinel Munteanu (10), ultimul cu palmares exclusiv din Cupa Intertoto. Andone (9), Șumudică (8) și Trombetta (6) completează lista, apoi îi avem pe Cârțu și Paulo Sergio la egalitate (5 partide), plus Miriuță (4).
Cele mai scurte prezențe în context european le-au avut Mandorlini și Iordănescu jr, câte două meciuri fiecare, în vreme ce Minteuan și Bordeanu au stat pe bancă fiecare câte un meci, ca interimari.
Top 3 victorii la scor
- 5-0 acasă cu Alashkert (Armenia) în Turul 3 preliminar Europa League 2018/19
- 5-1 acasă cu Zalgiris (Lituania) în semifinale Cupa Intertoto 2005
- 4-1 în deplasare cu FK Vetra (Lituania) în Turul 1 Cupa Intertoto 2005
Top 3 înfrângeri la scor
- 0-5 în deplasare cu AS Roma (Italia) în grupele Europa League 2020/21
- 0-4 acasă cu Bayern Munchen (Germania) în grupele Ligii Campionilor 2010/11
- 0-4 în deplasare cu Steaua Roșie Belgrad (Serbia) în play-off Europa League 2021/22
Oglinda valorii: ce cluburi au reprezentat cel mai mult România
În urma unei analize ample, am alcătuit topul la zi al cluburilor românești după numărul de partide disputate în competițiile internaționale. Au fost incluse în analiză toate meciurile disputate în următoarele competiții, incluzând preliminariile, unde a fost cazul, dar și forma veche de organizare a competiției (spre exemplu, Cupa Campionilor și Liga Campionilor):
- Liga Campionilor, Europa League, Conference League
- Supercupa Europei, Cupa Intercontinentală
- Cupa Cupelor, Cupa Balcanică, Mitropa Cup, Cupa Orașelor Târguri, Cupa Intertoto (1961-2008)
În ierarhia noastră, afecată de controversele de palmares FCSB și Craiova, am utilizat denumirea cea mai populară a cluburilor de-a lungul timpului (spre exemplu, Progresul București deși clubul a purtat inclusiv denumirea FC Național).
De la Venus spre Sepsi, via Electroputere
Începem cu partea de jos a ierarhiei, formații cu mai puțin de 20 de meciuri internaționale în competiții. Ce e șocant? Doar 3 formații din totalul de 24 de echipe din această categorie sunt azi în primul eșalon! Unele au dispărut, altele au fuzionat, câteva activează în L2 și L3.
Meciuri Echipă
19 Ceahlăul Piatra Neamț
18 FCM Bacău
14 Unirea Urziceni, ASA Târgu Mureș, Victoria București, Pandurii Târgu Jiu
12 Viitorul Constanța
10 Corvinul Hunedoara, Universitatea Cluj
6 Venus București, Electroputere Craiova, Jiul Petroșani, Gaz Metan Mediaș, FC Botoșani, Sepsi Sfântu Gheorghe
4 Ripensia Timișoara, Inter Sibiu, Gloria Buzău
2 Dacia Unirea Brăila, Chimia Râmnicu Vâlcea, CSU Galați, FC Baia Mare, Flacăra Moreni, CSMS Poli Iași
Care echipă a Craiovei sărbătorește prima 100 de meciuri?
Apropiindu-ne de podium întâlnim o primă controversă majoră. Situația Craiovei! Iar de aici sunt trei variante de ierarhie, având în vedere că:
- Universitatea Craiova (1948-1991) a cumulat 74 de meciuri
- Echipa din perioada 1991-2013 are 22 de partide
- Universitatea Craiova (CSU) din 2013 până azi are 19 meciuri
Practic, dacă palmaresul internațional de până în 1991 este al Universității Craiova de azi, avem 93 de meciuri. Iar echipa Craiovei din perioada 1991-2013 rămâne cu 22 de partide. Dacă FCU Craiova își adaugă palmaresul dinainte de 1991, avem o echipă cu 96 de meciuri. Și, vom vedea, controversele de palmares FCSB vor da și mai tare peste cap topul…
Meciuri Echipă
93 Universitatea Craiova (1948-1991 + 2013-prezent)*
63 FC Argeș
47 Petrolul Ploiești
40 Astra Giurgiu
39 Sportul Studențesc
36 Politehnica Timișoara, Gloria Bistrița
34 FC Brașov
33 Farul Constanța
32 Oțelul Galați
26 FC Vaslui
22 UTA Arad, Progresul București
Chesiune de palmares FCSB: Dinamo e lider?
Și cum nimic nu are cum să fie simplu în fotbalul românesc, încheiem cu altă zonă fierbinte: Steaua vs FCSB, la vârful ierarhiei all-time. Dacă FCSB are palmaresul internațional al echipei dinainte de 2003, așa cum prezintă site-ul UEFA, organizatorul competițiilor pe care le-am analizat, atunci roș-albaștrii sunt lideri detașați, cu 334 de puncte.
Dacă nu, atunci avem Dinamo lider, urmată de FCSB, Steaua, Rapid și CFR Cluj! Dar având în vedere situația din prezent a dinamoviștilor, comparativ cu FCSB, rocada s-ar putea produce curând la primul loc. O situație creată de controversele de palmares FCSB și Craiova…
Meciuri Echipă
189 Dinamo București
179 FCSB (din 2013)
155 Steaua București (până în 2013)
142 Rapid București
108 CFR Cluj