S-a încheiat sezonul regulat cu cele 30 de etape din Superliga, urmează cele mai interesante meciuri în playoff și playout.
De fiecare dată, după cele mai importante meciuri ale etapei, voi explica fazele discutabile pentru ca iubitorii fotbalului să înțeleagă mai bine ce se întâmplă pe gazon și cum judecă arbitrii români cele mai importante faze.
Nu vreau să fiu apostolul dreptății, nu trebuie să-mi dați dreptate. Dacă v-am pus pe gânduri, înseamnă că mi-am atins scopul. Acela de a vă pune în locul arbitrilor și de a judeca rapid. Știu că nu e ușor.
CFR Cluj – U Cluj a avut o situație de care nu îmi amintesc în fotbalul românesc sau internațional: trei lovituri de la 11 metri împotriva aceleiași echipe, toate trei pentru jucarea balonului cu mâna.
Centralul Marcel Birsan a acordat doar unul dintre ele, la celelalte două fiind ajutat de Istvan Kovacs din cabina VAR (video Operating Room). Sa le luăm pe rând:
– Minutul 24: la un atac al echipei gazdă, Boateng centrează de pe partea dreaptă iar Ispas blochează centrarea cu mâna. Arbitrul acorda lovitura de la 11 metri fără sancțiune disciplinară. De remarcat că inițial Ispas se îndreaptă către adversar cu mâinile la spate, tocmai pentru a evita un henț, dar ulterior indepărtează in mod evident mâna, mărind suprafața corpului. Decizie corectă a arbitrului.
– Minutul 41: Remacle încearcă să sară peste un adversar și atinge mingea cu mâna. Arbitrul lasă jocul sa continue dar apoi este chemat să revadă faza pe monitorul VAR și decide să acorde penalty. Jucătorul vinovat sare peste un adversar căzut la pământ și joacă mingea cu mâna in mod evident.
Mâna se deplasează către minge și nu invers, criteriu menționat in Legile Jocului. Decizie corecta luată în final de arbitru.
– Minutul 79: are loc cel mai ciudat penalty tot pentru henț. Pitian, aflat in lupta cu un adversar, pe care îl ia și de gât în suprafața de pedeapsă, in mod inexplicabil duce mâna in față și joacă mingea.
Arbitrul din nou nu acordă nimic și, in urma vizionarii fazei la VAR, decide să acorde penalty. Este faza clasică de intenție evidentă a fundașului de a juca mingea cu mâna. Decizie corectă luată de arbitru.
Cum s-a ajuns ca trei fundași centrali ai unei echipe să comită trei penalty-uri toate pentru henț? Asta numai staff-ul tehnic al celor de la U Cluj poate să explice.
Doua meciuri importante s-au desfășurat la aceeași oră duminică seara, FCSB – Sepsi si Hermanstadt – FC U Craiova. În ambele am avut situații de arbitraj care implică posibila oprire a unei situații de a marca un gol prin fault. Astfel:
FCSB – Sepsi. În minutul 2, Octavian Popescu scapă spre poarta adversă si este ținut de un adversar de tricou.
Arbitrul acordă lovitură liberă directă și cartonaș galben. Analizând faza pe video putem observa că în alergare, la același nivel cu atacantul de la FCSB, se mai află un fundaș de la Sepsi care putea să îl ajungă din urmă.
Distanța față de poartă și poziția acestui jucător sunt elemente care ne arată că arbitrul a luat decizia corectă, decizie de altfel confirmată si de arbitri VAR.
-Hermannstadt – FCU Craiova. O situație similară s-a petrecut în minutul 20 când Călin Popescu primește o pasă și, in alergare către poarta Craiovei, cade in duel cu Negru.
Jucătorul sibian avea primplanul, se deplasa direct către poarta adversă, avea mingea sub control și se afla astfel intr-o situație clară de a marca un gol.
Singura întrebare rămâne dacă împingerea lui Negru este suficientă pemtru a acorda lovitură liberă directă.
Din indicațiile primite de arbitri de la UEFA, prin vocea lui Roberto Rossetti, impingerile au devenit mai puțin sancționate, mai ales în faze critice de penalty sau situații de ultim apărător. Pe reluare jucatorul Craiovei întinde brațul și își împinge ușor din spate adversarul dar împingerea nu a fost apreciată că-i provoacă căderea. Arbitrul VAR Ovidiu Hațegan ii confirmă decizia din teren arbitrului.
Este o fază la care eu personal consider că ar trebui dictat fault, dar având în vedere indicațiile UEFA arbitrii au procedat conform instrucțiunilor primite. Probabil va mai dura până ne vom obișnui cu genul acesta de faze pe care arbitrii nu le sancționează, ceea ce este evident pentru mine văzând și faze din Liga Campionilor, este faptul că s-a dat o “direcție” în acest sens.
Astfel deciziile capitale, penalty și cartonaș roșu, trebuie să fie foarte clare pentru a fi sancționate și orice dubiu au arbitrii, merg spre a nu sancționa mai degrabă decât invers.
Pe lângă greșelile arbitrilor VAR-ul ne mai oferă și momente amuzante în care nu funcționează din motive tehnice. Arbitrii se găsesc astfel in dificultate, asa cum a pățit și Marcel Birsan in meciul de la Cluj, când monitorul prezenta imagini cu întreruperi. Pun aceste defecțiuni pe seama faptului că suntem încă în primul an de funcționare.
Săptămâna aceasta are loc la București un eveniment major pentru arbitrajul european. Vor fi prezenți la noi șefii comisiei UEFA pentru arbitri, președinții tuturor comisiilor de arbitraj din țările europene, mari personalități ale arbitrajului mondial.
Nume precum Roberto Rosseti, Howard Webb, Gianluca Rocchi, Luis Medina Cantalejo, Alberto Undiano Mallenco, Victor Kassai, Milorad Mazic, Herbert Fandel si mulți alții se vor afla pentru un simpozion in țara noastră.
De ce FRF – CCA au ținut secret acest eveniment major? De ce a trebuit sa aflam pe surse din cadrul CCA, probabil un membru nemulțumit care nu a fost invitat, și au reacționat printr-un comunicat abia după dezvăluirea informației?
Ce anume este de ascuns la așa un eveniment de amploare? Întrebări la care nu am reușit sa găsesc nici un răspuns…
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER