Senzația din tribune și din fața televizoarelor este că avem un start de sezon în Superliga plin de spectacol, cu intensitate și multe goluri. Iar cum percepția suporterilor este adesea cea mai apropiată de realitate, ProSport a analizat începutul de Superligă în contextul ultimilor ani. Care e concluzia?
Sezonul 2020/2021 din primul eșalon a adus revenirea la 16 echipe, după ce mai avusesem atâtea competitoare la start abia în ediția 2005/2006. Din vara lui 2020 și până azi formatul competiției a rămas neschimbat în linii mari, cu 16 formații angrenate și sezon regular urmat de play-off plus play-out.
Așadar, avem ca interval de timp pentru analiza noastră 4 starturi de sezon în L1, incluzându-l pe cel aflat în desfășurare. Iată cum arată bilanțul golurilor marcate în primele trei etape din fiecare ediție:
Goluri Sezon
Pentru că golurile sunt farmecul fotbalului, atât pentru competitori, cât mai ales pentru suporteri, finalul etapei a treia din acest week-end poate consfinți cu siguranță cel mai spectaculos start de sezon în Superliga ultimilor ani!
Prima rundă din această ediție a fost una destul de reținută la nivel de reușite, cu doar 16 goluri marcate, situație explicabilă având în vedere emoțiile începutului pentru nou-promovate, precauția favoritelor și contextul general în care toate echipele încearcă să-și găsească ritmul și forma după pauza de vară și numeroasele transferuri efectuate.
Lucrurile s-au schimbat însă considerabil în ultimele două runde! Etapa II a însemnat 5 din 8 meciuri cu minimum 3 goluri înscrise, în vreme ce etapa recent încheiată a adus și recordul de până acum, 7 goluri în FCU Craiova – U Cluj 3-4!
Per total, 16-22-27 arată graficul evoluției golurilor înscrise în primele 3 etape din acest sezon.
Care ar fi principalele argumente pentru această realitate? ProSport a analizat evoluțiile din debutul de campionat și îți prezintă 3 motive care ne-au furnizat această imagine și care constituie premise pentru ca spectacolul să continue!
Cel puțin două dintre nou-promovate, Dinamo și Poli Iași, nu au arătat la start de Superligă o tactică defensivă, fricoasă. Moldovenii au marcat în două din cele trei etape, în ultima chiar 3 goluri pe terenul campioanei en-titre, Farul!
În plus, toate cele 16 formații din Superliga au reșit să marcheze după trei runde. În nu mai puțin de 14 din cele 24 de meciuri jucate până acum, au înscris ambele formații! Semn că duelurile pe contre, cu garda jos în cele mai multe momente, au fost predominante.
Superliga propune la acest moment o listă de tehnicieni adepți ai fotbalului pozitiv, chiar dacă, în cazul unora, această abordare e cumva surprinzătoare.
Mai toate cluburile din actuala ediție au în lot fotbaliști de profil ofensiv în formă, cu calitate remarcabilă sau eficiență deja dovedită. La FCSB, remarcatul debutului e Florinel Coman (3 goluri), în vreme ce rapidistul Dugandzic (3 goluri) e deja o confirmare la pretenția de golgheter.
Birligea și Yeboah au punctat pentru CFR Cluj, Sidibe și Chițu pentru FCU Craiova, Chipciu și Nistor au trecut experiența în repere pe tabelă pentru U Cluj. Alte nume evidențiate și care promit în atac sunt Paraschiv (Hermannstadt), Compagno (FCSB), Ivan și Markovic (Univ. Craiova), Rondon (Sepsi).
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER