Avocatul Rapidului a dezvăluit cum a câștigat procesul pentru marcă: „E normal să apară pretenții când ești sus!”. Ce se întâmplă cu datoriile către foștii jucători
Clubul Rapid a câștigat procesul pentru mărcile „Rapid”, iar avocatul Marian Mihail a oferit toate detaliile.
Avocatul Rapidului a dezvăluit cum a câștigat procesul pentru marcă
În cursul zilei de joi, 26 ianuarie, clubul din Superliga a avut câștig de cauză în fața celor de la AFC Rapid în cazul mărcii.
Avocatul Marian Mihail a explicat, în primul rând, despre ce a fost vorba în cadrul acestui proces.
„Din cauza situației neclare de după falimentul vechiului Rapid, în 2016, s-a ajuns la situația ca mai multe mărci care conțineau denumirea Rapid să coexiste. Aveam, pe de-o parte, mărcile strânse de vechiul Rapid de-a lungul timpului, cum ar fi Giuleștina sau sigla cu care s-a câștigat campionatul în 2003, și emblema folosită în acest sezon, iar, pe de altă parte, mai exista și o marcă verbală, fără o emblemă propriu-zisă, înregistrată de AFC Rapid în 2017. În 2018, după cumpărarea mărcilor de la vechiul Rapid, și noul Rapid, și acest AFC Rapid, și-au contestat reciproc mărcile. Cam despre asta a fost vorba.
Noi am cerut anularea mărcii Asociația Fotbal Club Rapid București, partea adversă a cerut anularea mărcilor cumpărate în 2018 de la vechiul Rapid. A fost un fel de cine a fost primul, găina sau oul, din punct de vedere juridic, iar la final Curtea de Apel a spus doua lucruri: 1. că mărcile cumpărate de noul Rapid în 2018 au fost înregistrate valabil și 2. că marca vebrală Asociația Fotbal Club Rapid va fi anulată”, a spus avocatul Marian Mihail, potrivit fcrapid.ro.
În ceea ce privește cererea celor de la AFC Rapid pentru anularea mărcilor cumpărate în 2018, avocatul Marian Mihail a explicat care a fost raționamentul acestora: „Strict juridic, au spus că vechiul Rapid a înregistrat în 2015 marca folosită în acest sezon, cu încălcarea legii. Că marca folosită de noi în acest sezon apărea deja în statutul lor, doar că nu au înregistrat-o niciodată. Au înregistrat, în schimb, denumirea Asociația Fotbal Club Rapid București, dar abia în 2017, când vechiul Rapid dispăruse.
Nu știu cât are rost să mai intrăm în tot trecutul, dar cert este că, atât în 2008, la înființarea SA-ului care a intrat în faliment, dar și la momentul falimentului din 2016, acest AFC a fost acționar în SA. În 2016 a încercat să se dezică de implicarea în SA și s-a înscris în Liga 5. Au promovat în Liga 4 și s-au oprit acolo, în 2019. În noiembrie 2019 au jucat ultimul meci oficial în Liga 4, acum mai bine de 3 ani. În 2021 au fost dezafiliați și de la Asociația Municipală de Fotbal București, deci nu se mai poate fi vorba de o existență sportivă. Personal, am rămas șocat când am auzit că au spus instanței că joacă în Liga 4, efectiv au mințit”.
Ce se întâmplă cu datoriile către foștii jucători de la Rapid
În ceea ce privește datoriile clubului către foștii jucători, avocatul Marian Mihail a lămurit și acest aspect.
„Situația datoriilor vechiului Rapid către jucători are foarte puțină legătură cu mărcile. Chiar și Tribunalul Arbitral al Sportului a spus asta, că și fără achiziționarea mărcilor, tot ar fi obligat Rapid să achite datoriile către Julio Cesar anul trecut. Deci nu, nu ne slăbește poziția în litigiile privind datoriile vechiului Rapid. Iar litigii și pretenții e normal să apară atunci când ești sus. Atunci când ai de unde da, vor apărea diverși care să îți ceară, e o chestiune de când lumea, la care acționarii se așteptau.
De unele pretenții mai aflăm și din presă, pentru că a cere ceva public, în ziar, e gratis. În instanță e puțin mai greu, mai sunt niște costuri cu taxele de timbru, cu avocați, experți, etc.
La fel ca în vară, datoria a fost plătită și interdicția de a înregistra jucători a fost ridicată. Era firesc să se achite atunci când era nevoie, nu înainte. Și dacă tot ați adus în discuție aceste litigii, vrem să mai transmitem un lucru: toate litigiile începute după pronunțarea deciziei în cazul Julio Cesar, deci toate cele începute în 2022, au fost câștigate de Rapid.
E vorba despre litigii privind datorii ale fostului Rapid. Vorbim aici inclusiv de litigii pornite la FIFA de foști jucători ai Rapidului, 5 sau 6, dar nu asta e important. Important e că am avut litigii inclusiv la Comisia de Disciplină a FIFA, în care Secretariatul General FIFA a propus sancționarea noastră, iar Comisia de Disciplină ne-a dat dreptate nouă. Valoarea totală a pretențiilor a fost de aproape 1,5 milioane de euro. De ce nu s-a scris in presă? Poate și pentru că nu am anunțat noi, din cauză că am încercat să ne protejăm poziția în alte litigii, iar acționarii oricum ne încurajează să tacem și să facem. În același timp, nici când am pierdut și am avut de plătit sute de mii de euro nu am anunțat și totuși s-a aflat…”, a explicat avocatul.