Balint, primele declarații la revenirea ca antrenor al celor de la UTA Arad: „Obiectivul trebuie să se raporteze la realitatea de azi”
După Ionuț Badea și Ilie Poenaru, UTA a apelat din nou la Laszlo Balint, antrenorul care a readus echipa arădeană după 12 ani în elita fotbalului românesc și cu care s-a clasat pe locul 8 în sezonul 2020-2021, cel mai bun din ultimii 46 de ani din istoria clubului.
Nu e un secret că fostul tehnician al Universității Craiova nu a fost în capul listei de înlocuitori ai lui Poenaru, dar după căderea negocierilor cu Costel Gâlcă, lucrurile au decurs de la sine.
Balint a semnat un contract cu echipa „roș-albă” până în vara lui 2023, cu opțiune de prelungire, principala condiție fiind rămânerea arădenilor în Superligă.
Balint, primele declarații la revenirea ca antrenor al celor de la UTA Arad: „Obiectivul trebuie să se raporteze la realitatea de azi”
„Secunzii” Alin Pînzaru și Cezar Zanfir, preparatorul fizic Alexandru Radu și Dan Țapoș, antrenorul cu portarii, fac parte din stafful tehnic al lui Gyuszi Balint la Arad.
Domnule Balint, cât au durat discuțiile legate de revenirea dumneavoastră la UTA?
Laszlo Balint: Telefonul de la domnul Meszar l-am primit luni seara și m-a bucurat foarte mult. Discuțiile s-au derulat rapid, a trebuit să punctăm niște lucruri și în câteva minute nu mai existau impedimente în calea revenirii mele la UTA. Dacă era vorba despre orice altă echipă din Superligă, cu această situație delicată din clasament, nu cred că aș fi acceptat să vin, dar așa nu am ezitat și marți eram deja la Arad.
E oportun să reluăm discuția de acolo unde a rămas, respectiv de la faptul că ați fost contestat de suporteri, de galerie în momentul în care ați plecat în urmă cu 9 luni de zile de la UTA.
Așa cum și atunci am spus, imediat după ce nu mai eram antrenorul echipei, a fost vorba despre o simplă declarație a mea interpretată într-un mod nefericit, Dar, dacă am ofensat pe cineva, țin să-mi prezint public scuze din nou. Nu am avut nicio intenție să spun ceva rău la adresa unor oameni pe care îi stimez enorm, știind câtă pasiune pun și câte sacrificii fac pentru a fi alături de echipa lor de suflet inclusiv în cele mai lungi deplasări din țară. Am trăit momente unice alături de acești suporteri, pe „Motorul” sau „Francisc Neuman” și nu aș putea spune sau gândi ceva rău despre ei.
De când ați plecat, între fani și conducerea clubului s-a iscat un conflict, cum vă veți raporta la el?
Știu că există tensiuni, am citit despre ele în presă, alte amănunte nu cunosc. Până la urmă, eu sunt antrenorul echipei și am datoria să mă concentrez pe gestionarea ei, cu obligația de a o scoate din situația grea în care se află. Sigur, suporterii sunt parte importantă a clubului, poate cea mai importantă, iar băieții vor avea nevoie de susținerea lor. Din câte am văzut la TV, aici nu au fost probleme până acum și suntem datori să dăm totul pentru fanii noștri și pe mai departe. Sigur, ideal ar fi să existe o cât mai mare unitate, mai ales în situația grea în care se află echipa în clasament și eu cred că va exista. Sau cel puțin nu cred că echipa va resimți acele tensiuni de care vorbiți.
A vorbit cu Ilie Poenaru: „Prioritare sunt punctele în acest moment”
Ați mai declarat că simțiți că ați lăsat ceva neterminat la Arad. La ce v-ați referit și așa poate aflăm obiectivul fixat împreună cu conducerea clubului?
În primul rând, am avut sentimentul că am lăsat lucrurile puțin în aer în sezonul trecut. Eram la final de ianuarie, pe la mijlocul campionatului, iar echipa juca un fotbal bun, doar că avea dificultăți să-l concretizeze în goluri și rezultate. Apoi, se mai știe, au fost destule greșeli de arbitraj împotriva noastră, dacă am fi avut VAR încă de anul trecut, am fi avut mai multe puncte în clasament și nici nu cred că se mai ajungea la acea despărțire. Dar, nu mai are rost să rămânem ancorați în trecut, ci să învățăm cu toții din greșeli și să ne concentrăm pe ceea ce avem de făcut de mâine încolo. Cât despre obiectiv, acesta trebuie să se raporteze la realitatea de azi. Pe termen scurt, trebuie să luăm punctele care să ne scoată din acea zonă roșie a clasamentului și ulterior să avem un parcurs care ne ferească de orice emoții.
Cu o parte a jucătorilor ați lucrat deja la UTA, pe alții îi cunoașteți de la TV, care credeți că ar fi punctele forte și cele vulnerabile ale echipei?
Acum aș vrea să spun doar că există mult potențial. În detalii nu aș vrea să intru, pentru că încă nu am condus niciun antrenament al echipei, ci doar am avut o discuție cu Ilie Poenaru. El a fost foarte deschis cu mine, îi mulțumesc și pe această cale, voi încerca să păstrez ceea ce s-a făcut bine, dar și să vin cu ceva nou. Nu are rost să facem comparații nici cu sezoanele trecute, pentru că au fost diferite. În primul am jucat imediat după pandemie, nu am avut timp să pregătim mare lucru, iar unii fotbaliști veneau după o perioadă în care nu au prea jucat. În cel de-al doilea, într-adevăr am avut parte de 4-5 săptămâni de pregătire, am și avut un joc mai bun, mai elaborat, dar nu concretizam numeroasele ocazii pe care ni le-am creat. De altfel , UTA și-a schimbat toți oamenii de atac, rămâne de văzut cât de repede vom juca ceea ce mi-aș dori eu, cu mențiunea că prioritare sunt punctele în acest moment.
Va lucra la reabilitarea lui Keseru și Ubbink: „Nu mă voi raporta la ceea ce a fost în trecut”
Probabil știți că a existat un „caz Claudiu Keșeru” în această toamnă la UTA, cum îl veți gestiona dumneavoastră?
Din nou, am privit lucrurile doar din exterior. Claudiu Keseru este un nume important în forbalul românesc aflat sub contract cu UTA, iar eu am sarcina să încerc să-l folosesc la potențial său maxim. Aș vrea să fie un nou început și pentru Claudiu, chiar dacă suntem în mijlocul campionatului și el are deja un mic istoric la această echipă.
Probabil, în cazul lui Desley Ubbink lucrurile ar trebui să fie mai simple în direcția reabilitării sale…
E adevărat că pe Desley îl cunosc foarte bine, de aceea mi l-am dorit și la Craiova, eu sper să redevină acel fotbalist util și chiar spectaculos pentru UTA. Ca și în cazul lui Keseru, nu mă voi raporta la ceea ce a fost în trecut.
„Miculescu nu mai avea statut de junior la UTA”
Când ați plecat de la de la Arad, UTA avea un David Miculescu în plus, acum aveți sarcina de a indentifica fotbalistul sub vârstă dintr-un așa zis prim „11″ ideal.
În primul rând, toți jucătorii sunt importanți pentru mine, nu există titulari și rezerve. Apoi, Miculescu deja avea statut de senior, era o garanție pentru UTA, vârsta sa nu mai conta când făceam echipa. În ceea ce privește juniorii, îî cunosc foarte bine pe Isac și Mociu, dar și pe Rareș Pop, dar, evident, mai trebuie să-i văd acum la antrenamente. Oricum, UTA are o academie puternică, sunt sigur că vom avea de unde alege pe termen scurt sau lung. Din păcate, am înțeles că Isac are sau a avut o accidentare, trebuie să vedem cât de repede îl vom putea folosi. Pentru Petrolul e suspendat și Șteau, în general trebuie să strângem rândurile la Ploiești, căci suntem puțin decimați între accidentări și cartonașe.
Între campionat și Cupă, UTA mai are șapte meciuri oficiale în acest an calendaristic, la ce să ne așteptăm?
Eu și stafful meu ne gândim doar cum să pregătim cât mai bine meciul de la Ploiești, căci avem rapid nevoie de un rezultat pozitiv. Urmează partidă de la Buzău, din Cupă și apoi întâlnim Voluntariul acasă, încercăm să scoatem maximum. Programul e infernal, sunt puține zile de pregătire, căci vom fi mult pe drumuri, după care – într-adevăr, vine o perioadă de trei săptămâni în care putem pune mai multe mai multe lucruri la punct. Ne-am gândit să plecăm și într-un cantonament, dar asta rămâne să stabilim în perioada următoare. Ne așteaptă o luptă dură pentru fiecare punct în acest sezon, avem mult de muncă, orice zi contează și am nevoie de disponibilitatea totală a jucătorilor.