Banii n-aduc fericirea: „U” Cluj și Petrolul Ploiești sunt liderii campionatului fără să fi cheltuit vreun euro pe fotbaliști! Cum s-a ajuns la situația șocantă, „only in Romania”, care umilește investițiile de la FCSB, Rapid, CFR Cluj și Universitatea Craiova. EXCLUSIV

Banii n-aduc fericirea: „U” Cluj și Petrolul Ploiești sunt liderii campionatului fără să fi cheltuit vreun euro pe fotbaliști! Cum s-a ajuns la situația șocantă, „only in Romania”, care umilește investițiile de la FCSB, Rapid, CFR Cluj și Universitatea Craiova. EXCLUSIV
  • Publicat:
  • Actualizat:

După 14 etape din Superliga 2024/2025, aproape de jumătate sezonului regular, primele două poziții sunt ocupate de Universitatea Cluj și Petrolul Ploiești. Mai sunt de jucat două restanțe, dar realitatea e incontestabilă. Ardelenii și prahovenii domină prin constanță și eficiență competiția internă!

N-ar fi o surpriză 100%, dar devine una șocantă: vorbim de două cluburi cu zero investiții în transferuri sau împrumuturi de jucători! Cum s-a ajuns aici și care sunt argumentele prin care „U” Cluj și Petrolul au ajuns să dea clasă în ierarhie investițiilor masive de la FCSB, Rapid, CFR Cluj sau Universitatea Craiova?

ProSport îți prezintă în exclusivitate concluziile analizei spectaculoase și informațiile din culise care explică situația „only in Romania”.

Jucători buni și gratis, rețeta pentru a fi lider în Superliga

Opt formații din actualul sezon, practic jumătate din campionat, nu au investit vreun euro în aducerea de fotbaliști, transfer definitiv sau împrumut, în mercato din vară. Dar din această categorie, Universitatea Cluj și Petrolul Ploiești se evidențiază clar. Pentru că se află pe locurile 1 și 2 în Superliga, la zi!

Ardelenii, care au o singură înfrângere după 14 meciuri jucate, au adus în această vară nu mai puțin de 17 jucători noi. Cu excepția lui Vladislav Blănuță, împrumutat de la FCU Craiova, dar gratuit!, toți ceilalți sunt fotbaliști veniți din postura de jucători liberi de contract. Nu s-a plătit nici măcar un cent pentru legitimarea lor!

Iată cum arată bilanțul extrem de profitabil, raportat la forma sportivă, pentru clujeni:

  • Portari: D. Moldovan
  • Fundași: I. Cristea, Boboc, Lasure, der Werff, An. Ștefan
  • Mijlocași: Ov. Popescu, Rață, Oaidă, Codrea, Șfaiț
  • Atacanți: Blănuță (împrumut), Thiam, Berto, Miranyan, Tchassem, Bettaieb

Radu Boboc (foto sus) e unul din cei mai buni fundași dreapta ai campionatului până acum, la fel cum stoperul Cristea a impresionat pentru Universitatea. Mutări extrem de eficient s-au dovedit deja înregimentarea lui Ovidiu Popescu, repatrierea lui Thiam, aducerea stranierilor Berto și Miranyan. Dar și împrumutul lui Blănuță!

Tradiție cu zero investiții. Marele merit? Ioan Ovidiu Sabău!

Deși i-a vândut în vară pe Daniel Popa și Thalisson încasând, cumulat, 580.000 de euro, Universitatea Cluj a preferat investiții în salarii de fotbaliști, nu în sume de transfer. Nimic neașteptat.

Ultima dată când „U” a scos bani din buget pentru un fotbalist s-a întâmplat, potrivit transfermarkt, tocmai în sezonul 2018/2019, când plătea o sumă infimă, 10.000 de euro, pentru Daniel Pîrvulescu de la Pandurii Tg. Jiu!

Practic, tot vestiarul Universității Cluj de azi, cu care domină campionatul, e construit din produse ale pepinierei proprii și, majoritar, din fotbaliști sosiți liberi de contract! Doar sezonul trecut au venit Masoero, Gertmonas sau Silaghi, de la rivala CFR Cluj!

Marele merit al performanței sportive se datorează atât calității jucătorilor semnați, dar mai ales antrenorului de tip manager Ioan Ovidiu Sabău. Cel care controlează politica de transferuri, dar are și capacitatea incontestabilă, din sfera profesiei de tehnician, prin care asamblează echipa. Reușind să scoată maximum inclusiv de la jucători intrați în picaj sau stagnare înaintea sosirii la Cluj-Napoca. Vezi cazurile Radu Boboc, Iulian Cristea, Ovidiu Bic ori Ovidiu Popescu.

Petrolul incertitudinii, jos pălăria pe teren!

Dacă Universitatea Cluj are o stabilitate financiară certă la nivel de club, fiind finanțat de autoritățile locale, iar astfel își permite strategia eficientă a unor salarii bune chiar și fără sume de transfer achitate, la Petrolul Ploiești chiar putem vorbi de un miracol în derulare.

Prahovenii trăiesc o incertitudine aparent fără sfârșit, au probleme financiare, investițiile vânturate devin mai mereu iluzii. Doar afecțiunea suporterilor e constantă și utilă. Iar alături de ea, talentul și determinarea jucătorilor din actualul lot, care au dus echipe pe locul 2 în campionat. Al treilea element: Mehmet Topal. Un tehnician aflat la debutul în meserie, care cum-necum face aur aproape pe burta goală!

În acest sezon, Petrolul i-a adus gratis pe Keita, Mateiu, Tudorie, Ricadinho, Denis Radu sau Akosah-Bempah, fiecare cu evoluții determinante în parcursul echipei, în grade diferite. Și tot gratis au venit Roche, Stancovici, Stănică, Baiano, Jahic ori Moussaki!

În vară, ploieștenii au strâns 350.000 de euro din vânzările lui Doua și Berisha, dar la situația clubului, nu-și permiteau să-i canalizeze pe transferuri.

Golgheterul la zi? Gratis și el! De fapt, 5 din top 7 marcatori ai campionatului

Încă un argument că performanța în Superliga se poate face și fără bani, dacă ai ochi buni la jucători și inspirație, ține de clasamentul golgheterilor la zi. Nu mai puțin de 5 dintre primii 7 marcatori ai campionatului au reușit randamentul lor ofensiv de excepție din postura de jucători ai unor formații care n-au plătit nimic pentru achiziționarea lor!

În ordinea zestrei de goluri îi avem pe Selmani (Dinamo), cel mai bun marcator la zi, la egalitate cu Mitriță (7 goluri). Apoi, pe Dan Nistor („U” Cluj – 6 goluri) și pe Mihai Bordeianu (Poli Iași), Dmitro Pospelov (Unirea Slobozia) și Constantin Budescu (Gloria Buzău), fiecare cu câte 5 goluri.

Descoperă aici echipa ideală a ultimei etape din Superliga și antrenorul-revelație!

De ce e o situație „only in Romania”

Ce au reușit până acum Universitatea Cluj și Petrolul Ploiești e admirabil cu atât mai mult există rivale în Superliga care au cheltuit serios pe fotbaliști în această vară. Peste 4 milioane în dreptul campioanei FCSB și la Rapid, aproape 3,5 milioane pentru CFR Cluj și peste 2 milioane euro la Universitatea Craiova!

Privind către alte campionate în curs de desfășurare pe continent, e foarte greu să găsești o situație similară celei din Superliga, unde primele două clasate la zi n-au investit nici măcar un euro în transferuri. Iată cum arată, spre exemplu, situația în câteva ligi cu putere financiară net inferioară celei din România, dar și în alte campionate din regiune!

Sunt evidențiate sumele cumulate investite în vară (milioane de euro) pe fotbaliști de către primele două clasate la zi:

  • 8,25 – Ungaria (Ferencvaros și Paksi FC)
  • 2,92 – Bulgaria (Ludogoreț și Botev Plovdiv)
  • 1,55 – Cipru (Pafos FC și Aris Limassol)
  • 1,28 – Azerbaidjan (Qarabag FK și Turan IK)
  • 0,11 – Albania (Partizani Tirana și FK Egnatia)
  • 0 – România (Universitatea Cluj și Petrolul Ploiești)

Descoperă aici motivele pentru care avem un sezon atât de echilibrat în Superliga!

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Minus 300.000€ pentru Ianis Hagi
Minus 300.000€ pentru Ianis Hagi
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Ciclonul polar loveşte România în noaptea de sâmbătă. 7 judeţe intră sub cod galben de ninsori şi viscol
Ciclonul polar loveşte România în noaptea de sâmbătă. 7 judeţe intră sub cod galben de ninsori şi viscol
Astăzi este SOLSTIȚIUL! Ce să NU faci în cea mai scurtă zi din an
Astăzi este SOLSTIȚIUL! Ce să NU faci în cea mai scurtă zi din an
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat Genoa
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat…
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Se schimbă buletinele. UE a dat ordin, se va aplica și în România. Cu ce se înlocuiește cardul de identitate
Se schimbă buletinele. UE a dat ordin, se va aplica și în România. Cu ce se înlocuiește cardul de identitate
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a…
×