Din 16 aprilie, ProSport a lansat campania Best of Dinamo 25 de ani, prin care suporterii au putut alege cei mai buni jucători dinamoviști din ultimul sfert de secol, sub forma unui „prim 11” plus rezerve. Fotbaliști care au jucat măcar un minut la Dinamo, începând cu sezonul 1999/2000, inclusiv, și până astăzi. În această provocare, aproape 65.000 de fani și-au manifestat opțiunile și au putut urmări părerile foștilor jucători emblematici dinamoviști ce s-au alăturat inițiativei noastre.
A fost vorba de un amalgam de emoție, au existat și păreri care au răsturnat așteptările, demersul nostru fiind un carusel în care alegerile au cimentat, prin vot, o perioadă în care Dinamo a trecut prin toate stările unui club. Mari reușite, amărăciunea unor ratări incredibile ale destinului și coborârea spre cumpăna unei retrogradări care a mișcat istoria.
Sunt 25 de ani cu fotbaliști de anvergură, titluri, Cupe, event, victorii mari în cupele europene, deziluziile traducerii aroganței „lăsați-ne să ne pregătim de Champions League”, care s-a transformat în anii purgatoriului existenței acestui nume de referință, Dinamo București.
Peste toate, părerea voastră, a celor care ați trăit, ați știut, ați citit, ați ascultat, ați sărbătorit și ați plâns, „în alb și roșu, roșu alb”. Cei 25 de ani.
De aici pornim, de la eșantionul gândului tuturor participanților în anchetă, de la soiul elitist al fanului dinamovist sau părerea chibiților care nu țin, neapărat cu echipa din „Ștefan cel Mare”, de la alintul performanței și amărăciunea dezamăgirii. Dintre fericiri și decepții. Din dospitul părerilor de tot felul.
Așa străpungem o cifră impresionantă: în total, 64.903 de voturi. Unice. Fiecare dintre suporteri a putut oferi un singur vot per post dintre nominalizările prezentate de ProSport la fiecare poziție din teren.
Am ales un sistem cu care am crezut că putem să acoperim cel mai bine această perioadă, ultimii 25 de ani, este vorba de un clasic 4-4-2, cu un mijlocaș defensiv și unul ofensiv, 11 rezerve fiind reprezentate în lotul de „aur” al acestei perioade.
Aici sunt și rezervele alese în Best Of Dinamo 25 de ani: Bogdan Lobonț, Collins Fai, Dorin Semeghin, Gheorghe Mihali, Liviu Ciobatariu, Cătălin Hîldan, Florin Cernat, Gabriel Torje, Vlad Munteanu, Marius Niculae, Adi Mihalcea.
Ca o primă concluzie avem o echipă eminamente românească, însă pe banca de rezerve se găsește un străin, camerunezul Collins Fai, jucător descoperit la un trial în „Ștefan cel Mare”, un eveniment straniu pentru anvergura unui astfel de club, însă Fai și-a demonstrat valoarea prin participarea la Campionatul Mondial din Qatar și câștigarea Cupei Africii.
Din plasa voturilor ies în evidență doi fotbaliști care și-au câștigat poziția detașat.
Unul este, campion la acest detaliu, Florentin Petre. „Piticul” alintat de tribună sau „Caisă”, așa cum a fost știut în ecoul vestiarului din „Groapă”
„Peter” s-a impus cu un procent clar, 76,8% din votul dinamoviștilor exprimat pentru extrema dreaptă.
Rezultate finale vot extremă dreapta – Best of Dinamo 25 de ani
Al doilea, marea surpriză și, poate, fără să supărăm pe cineva, singura, Florin Matache. Cât o fi contat „Minunea de la Liberec” sau faptul că Bogdan Lobonț, cel care a condus mult timp în acest scrutin, a fost instalat, în timpul votului, antrenor la Rapid? Nu știm! Dar aici am avut parte de o adevărată lovitură. Și de recordul de voturi. 27.154! Record absolut chiar în primul episod Best of Dinamo 25 de ani.
Rezultate finale vot portar – Best of Dinamo 25 de ani
Alte voturi: 1,6% – Ștefan Preda, 1,4% – Cristian Munteanu, 1,2% – Cristian Bălgrădean, 0,9% – Vladimir Gaev, 0,6% – Kristijan Naumovski
Cu puțin peste 50% din preferințele dinamoviștilor, Flavius Stoican s-a impus în voturile pentru fundașul dreapta, aici unde, trebuie să repetăm pentru că este important în povestea noastră, Collins Fai a devenit singurul străin din lotul ultimilor 25 de ani!
Pentru banda stângă, Cristi Pulhac a câștigat detașat, aproape 65% din preferința „câinilor”, rezervă fiind Dorin Semeghin, la mare distanță, 14,5%.
Prima preferință a voastră în acest demers care a ajuns la centrul apărării este destul de clară. Radu Ștefan, produs 100% al academiei din „Ștefan cel Mare”, a câștigat cu 27,6%, lângă el fiind titularizat Gabi Tamaș, cu 23%. Rezerve sunt doi fotbaliști dintr-o generație de glorie, cea a finalului anilor 90 și începutul anilor 2000, Gică Mihali (14,1%) și Liviu Ciobotariu, ultimul care, chiar dacă a jucat foarte puțin în perimetrul ales de noi, a rămas în retina amintirilor dinamoviste, cu 12% în acest calup al alegerilor.
Pentru mijlocașii centrali, așa cum am precizat, am ales un sistem cu un jucător având aptitudini defensive și un altul ofensiv. Ionuț Lupescu a învins în prima nominalizare, cu aproape 52% din voturi. „Kaiserul” l-a depășit pe Cătălin Hîldan (35,9%), în timp ce Cătălin Munteanu, jucător de mare talent care a avut darul servirii ireproșabile pentru colegii lui, așa cum Cornel Dinu a precizat în cadrul campaniei, s-a impus într-o luptă interesantă
Rezerva lui „Cap de Zmeu”, oarecum surprinzător în raport cu plaja demersului ProSport, a devenit Florin Cernat, poziționat destul de aproape, 27,9%. Gălățeanul a jucat destul de puțin în această perioadă, însă se pare că impresia lăsată a celui poreclit „Diamantul” este mai puternică decât clepsidra.
Și suntem datori, după ce am transmis performanța lui Florentin Petre, cu votul extremei stânga.
Aici Ianis Zicu, fotbalistul cu tehnică de excepție, a fost favoritul dinamoviștilor. Aproape 40% dintre fani l-au ales pe machedon, rezerva sa fiind Vlad Munteanu.
Rezultate finale extremă stânga – Best of Dinamo 25 de ani
Și finalul! Best of Dinamo 25 de ani și-a ales atacanții. Ce vot! Ce alegere! Ce listă grea! „N&D” s-a impus din acest colier al generațiilor. Primul a ieșit Claudiu Niculescu, cel care a colectat 33.8% dintre voturi, apoi „fratele” din avanposturi, Ionel Danciulescu, și-a câștigat locul în „primul 11”, cu 31,8%. Totul în fața unor jucători precum Marius Niculae și Adi Mihalcea, cei care s-au mulțumit cu poziția rezervelor.
A fost o provocare pentru suporteri și, în același timp, o reverență pentru jucătorii unui club care, în istoria lui, a punctat salbe de glorie pentru fotbalul românesc, iar în ultimii 25 de ani a scris, apăsat și important, pagini de neuitat. Titluri, Cupe, meciuri de fanion, calificări de gală pentru fanii lui. Aici amintim umilința servită englezilor de la Everton (5-1), succesul cu ȚSKA Moscova (câștigătoarea Cupei UEFA la acea dată), serile de neuitat cu Bayer Leverkusen și Besiktas, eliminarea lui Sahtior Donetk, minunea cu Liberec. În același timp, „clubul mileniului treiȚ, așa cum scrie pe o pancartă plouată de ani și suflată de vânturi, uitată în Parcul Sportiv Dinamo, a asimilat și amărăciuni care au lăsat urme peste amintiri. Meciul cu Lazio este, în acest sens, o cicatrice demnă, iar retrogradarea din trecutul apropiat – o pată de neuitat.
Din ediția 1999/2000 inclusiv până azi, bilanțul intern al „câinilor roșii” ar putea fi rezumat astfel, la nivel de cifre:
Sezonul 2022/2023 a fost singurul din istoria clubului petrecut în eșalonul secund, dar a coincis cu revenirea pe prima scenă.
La nivel de competiții europene, intervalul de timp acoperit de campania noastră înseamnă pentru Dinamo:
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER