Campioana marilor nereușite. Ce lipsește Universității Craiova pentru a lupta cu adevărat la titlu în Superliga? SPECIAL

Redactor:
Alex Oroianu
Campioana marilor nereușite. Ce lipsește Universității Craiova pentru a lupta cu adevărat la titlu în Superliga? SPECIAL
  • Publicat:

Universitatea Craiova, una din echipele fanion ale României, își propune la fiecare început de sezon să se lupte pentru titlu în Superliga, însă nu a reușit să bifeze acest obiectiv după Revoluție.

ProSport vă prezintă o analiză asupra performanțelor realizate de una din cele mai iubite formații din România, Universitatea Craiova. Echipa patronată de Mihai Rotaru și-a propus ani la rândul lupta cu granzii campionatului pentru titlu în Superliga, în majoritatea cazurilor fiind vorba de CFR Cluj și FCSB, care au reușit de fiecare dată să ia „fața” alb-albaștrilor.

Universitatea Craiova, departe de strălucirea dorită. Ce lipsește formației din Bănie pentru a câștiga titlul în Superliga?

Universitatea Craiova este una din cele mai titrate echipe din România, cu 3 titluri de campioană națională (1974, 1980 și 1981), 7 Cupe ale României (1977, 1978, 1981, 1983, 2018 și 2021) și o Supercupă a României, cucerită la startul sezonului 2021-2022. Gruparea patronată de Mihai Rotaru și-a propus aproape în fiecare an de la revenirea pe prima scenă a fotbalului românesc lupta la titlu, însă nu a reușit să facă față și a clacat.

Deși investițiile în transferurile efectuate de-a lungul anilor au fost importante, alb-albaștri nu au putut să facă față și au pierdut fie pe parcurs lupta la titlu, fie în ultima etapă. Cel mai aproape de câștigarea titlului au fost în sezonului 2019-2020, atunci când pe banca echipei se afla Cristiano Bergodi, numit chiar în luna mai pe banca tehnică a echipei.

„Finala” pentru campionat pierdută cu CFR Cluj, scor 3-1 

CFR Cluj a câștigat cu 3-1 „finala” din play-off-ul sezonului 2019-2020, obținând alături de Dan Petrescu cel de-al treilea titlu de campioană la rând. Declarațiile oltenilor de la acea vreme dădeau încredere pentru viitor, deoarece jucătorii spuneau că sunt siguri că echipa va deveni campioană în viitor, așa cum a făcut-o Alexandru Mateiu, fotbalist de bază pentru echipă ani la rândul, care a plecat de la Craiova chiar în această vară, după ce a petrecut 10 ani la echipă.

„Este foarte dureros, eram cea mai bună echipă din campionat, am jucat şase meciuri formidabile, păcat că a venit pauza asta şi ne-a dat peste cap şi astăzi nu am fost cum trebuie. Am visat frumos, eram o echipă bună, aflată în formă.

Niciun om, nici în afara stadionului nu se gândea că azi o să pierdem, mai ales acasă, dar felicit CFR-ul că a fost azi mai în formă decât noi. Vinicius este numărul 1, este mondial omul ăsta, sper să plece cât mai repede din România. Au meritat victoria per total. Dar cred că la anul o să câştigăm detaşat”, a spus Mateiu, la acea vreme.

Alexandru Mateiu, căpitanul Universității Craiova, în duel cu Alexandru Chipciu în meciul care a decis câștigătoarea campionatului în 2020
sursa foto: Sport Pictures

Universitatea Craiova a avut 17 antrenori de când a promovat în Liga 1

Una din posibilele cauze pentru rezultatele inconstante ale oltenilor sunt numirile excesive de antrenori. În cei 10 ani de când echipa a revenit în primul eșalon din România, formația din Bănie  a avut 17 antrenori, în care sunt menționați și tehnicienii interimari, așa cum au fost Corneliu Papură, Daniel Mogoșanu și Dragoș Bon.

Lista antrenorilor numiți de Universitatea Craiova de la promovarea din 2014: 

  • Ionel Gane: 10 iunie 2014 – 2 septembrie 2014
  • Cuplul Sorin Cârțu (director tehnic) și Emil Săndoi (principal): 3 septembrie 2014 – 8 ianuarie 2016
  • Daniel Mogoșanu (intermar): ianuarie 2016 – 31 mai 2016
  • Gheorghe Mulțescu: iunie 2016 – iunie 2017
  • Devis Mangia: 23 mai 2017 – 15 aprilie 2019
  • Corneliu Papură (intermar): aprilie 2019 – septembrie 2019
  • Victor Pițurcă: septembrie 2019 – ianuarie 2020
  • Corneliu Papură (intermar): ianuarie 2020 – mai 2020
  • Cristiano Bergodi: mai 2020 – noiembrie 2020
  • Corneliu Papură: noiembrie 2020 – ianuarie 2021
  • Dragoș Bon (intermar): ianuarie 2021 – februarie 2021
  • Marinos Ouzounidis: februarie 2021 – iulie 2021
  • Laurențiu Reghecampf: iulie 2021 – iunie 2022
  • Laszlo Balint: iunie 2022 – august 2022
  • Mirel Rădoi: august 2022 – decembrie 2022
  • Eugen Neagoe: ianuarie 2023 – iulie 2023
  • Laurențiu Reghecampf: iulie 2023 – septembrie 2023
  • Ivaylo Petev: noiembrie 2023 – aprilie 2024
  • Costel Gâlcă: aprilie 2024 – prezent

Investițiile necontrolate și protejarea unor jucători de „casă”, o mare problemă pentru Universitatea Craiova 

Este cert că Universitatea Craiova nu a investit la fel de mult în transferurile de jucători la fel ca FCSB și CFR Cluj, însă formația patronată de Mihai Rotaru ocupă, în mod cert, a treia poziție în clasamentul investițiilor din Superliga în ultimii ani. Totuși, una din marile probleme ale echipei este protejarea anumitor jucători care au avut un anumit statut la echipă, însă au avut transferuri ratate în străinătate.

Un exemplu este Andrei Ivan, întors în 2019 la Craiova, pentru 1.500.000 de euro, după experiențe nereușite la Krasnodar, în Rusia, respectiv la Rapid Viena, în Austria. Cifrele atacantului în vârstă de 27 de ani de la revenire au fost în oglindă cu rezultatele echipei. Ivan a avut cel mai bun randament în sezoanele 2021-2022, respectiv 2022-2023, reușind să marcheze în fiecare dintre acestea de câte 17 ori în toate competițiile.

Ivan este unul dintre jucătorii pe care Mihai Rotaru i-a plăcut și protejat în orice moment, însă cifrele sale din sezonul trecut nu sunt cele mai bune: 39 de meciuri disputate, 7 goluri marcate și 2 pase de gol, iar cele din startul stagiunii curente sunt mult sub așteptări: 14 meciuri jucate și 2 pase de gol oferite.

Un alt nume care a avut o situație similară este Bogdan Vătăjelu, aflat în prezent la gruparea din Kazahstan, Aktobe. Vătăjelu a fost vândut de Craiova în 2017 la Sparta Praga, întorcându-se la echipă în 2019, ca mai apoi să plece liber de contract la U Cluj în 2023.

Alexandru Cicâldău a fost vândut de Universitatea Craiova în 2021 la Galatasaray, pentru 6.500.000 de euro, iar după mai multe împrumuturi a făcut cale înapoi către echipa la care s-a consacrat. Cicâldău, încă sub nivelul de joc necesar pentru a rezista 90 de minute într-un meci din Superliga.

Cele mai mari probleme ale grupării alb-albastre sunt schimbările excesive de antrenori, repatrierea jucătorilor care sunt ieșiți total din formă și vor să își relanseze cariera, care coincide cu lipsa unui efectiv complet pentru meciuri, aspect pe care l-a evidențiat și Costel Gâlcă de nenumărate ori. Și, în cele din urmă, achiziția unor jucători de top pentru nivelul campionatului din România. Singura repatriere care a avut succes este cea a lui Mitriță, care a reușit în multe ocazii să tragă echipa după el și rămâne de văzut dacă Cicâldău va reuși să aibă strălucirea de odinioară sau va fi tot o stea căzută din curtea oltenilor.

Alex Oroianu / Redactor
Absolvent al Facultății de Litere, la specializarea Comunicare și relații publice, a „debutat” în presa sportivă în vara anului 2024 alături de ProSport. Fotbalul este sportul de suflet al lui Alex, care continuă să joace încă din copilărie la nivel amator, iar timpul liber și-l petrece ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Minus 300.000€ pentru Ianis Hagi
Minus 300.000€ pentru Ianis Hagi
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Ciclonul polar loveşte România în noaptea de sâmbătă. 7 judeţe intră sub cod galben de ninsori şi viscol
Ciclonul polar loveşte România în noaptea de sâmbătă. 7 judeţe intră sub cod galben de ninsori şi viscol
Astăzi este SOLSTIȚIUL! Ce să NU faci în cea mai scurtă zi din an
Astăzi este SOLSTIȚIUL! Ce să NU faci în cea mai scurtă zi din an
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat Genoa
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat…
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Se schimbă buletinele. UE a dat ordin, se va aplica și în România. Cu ce se înlocuiește cardul de identitate
Se schimbă buletinele. UE a dat ordin, se va aplica și în România. Cu ce se înlocuiește cardul de identitate
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a…
×