Care sunt șansele ca UTA să joace cu Farul și Universitatea Craiova la Arad! „Depindem de vreme și zile libere”
Peste o săptămână se fac două luni de când UTA a disputat ultimul meci pe arena „Francisc Neuman” și la „butoane” a trecut firma Sport Fields, care s-a angajat să-i echipei fanion a Aradului un gazon de calitate. Conform contractului, firma bucureșteană trebuie să predea la „cheie” lucrarea în luna martie, însă înțelegerea cu autoritățile locale arădene a fost făcută pentru ianuarie 2024.
Nu de puține ori, Mircea Rednic a subliniat faptul că elevilor săi le lipsește atmosfera din tribunele stadionului din Calea Aurel Vlaicu și spera și încă speră la o surpriză din partea „constructorului”. Asta s-ar traduce prin revenirea acasă a „Bătrânei Doamne” înainte de sărbătorile de iarnă, pentru meciurile cu Farul Constanța, de pe 16 decembrie și U. Craiova, de pe 20 decembrie. Sau măcar al doilea dintre ele.
Dia: „Depindem oricând de vreme, dacă sunt precipitații, nu se poate recolta gazonul”
Astăzi, lucrările sunt în grafic, chiar ceva mai avansate. Sistemul de degivrare este pe cale de a fi acoperit în întregime de stratul de nisip, iar apoi urmează „felia” hrănitoare a gazonului, format din humus și zeolit. Când totul e la „dungă”, iar asta o vor spune măsurătorile cu laser, se va da undă verde pentru recoltarea gazonului de lângă Milano (Italia). Asta ar trebui să se întâmple peste 8-9 zile, însă directorul general al Sport Fields vorbește și despre inconveniențe, cele mai multe legate de starea vremii. De la Arad, dar și de la Milano.
„Lucrările merg bine, suntem în grafic, chiar puțin peste. Terminăm cu nisipul în două zile, pregătim substratul de înrădăcinare, se fac și testele la încălzire între timp. Totul este rezolvat, totul este contractat, gazonul și materiale care urmează să mai fie puse. Au venit și instalațiile de fotosinteză, ventilatoare, mașinile de întreținere a gazonului, totul e sub control. Trebuie, însă, să se știe că depindem oricând de vreme, mai ales de ploi sau ninsori. Și nu vorbim doar despre starea vremii din România, ci și de cea de la Milano, cea din momentul când dăm startul recoltării. Dacă sunt precipitații, nu se poate recolta gazonul. În condiții de umiditate excesivă, riscăm să avem deteriorări ale rolelor și atunci nu va fi ok, gazonul trebuie să fie impecabil. Așadar, pot fi probleme și acolo, în Italia și aici. Am contractat 8300 de metri pătrați, toată suprafața gazonului va fi acoperită integral cu o carpetă hibridă 30% fibre de plastic, restul e gazon natural”, ne-a dezvăluit Stelian Dia.
Însă, nu doar starea vremii ar putea întârzia montarea noului gazon de pe arena Aradului. „Putem avea niște evenimente neprevăzute legate și de perioada în care lucrăm. Ne apropiem de 1 Decembrie, încep vacanțele, urmează tot felul de zile libere. Depindem și de transportul rulourilor de gazon, este foarte greu să-l organizezi într-un termen scurt, dar facem tot posibilul să urgentăm lucrurile”, mai afirmă Dia, care nu dorește să ofere speranțe deșarte suporterilor și echipei UTA: „Primul meci va fi în ianuarie 2024″.
Surse de curent suplimentare pentru instalațiile de fotosinteză
Chiar la ieșirea de pe tunelul ce duce la vestiare, dar și în alte zone de la marginea stadionului, muncitorii Sport Fields au săpat șanțuri pentru cablurile ce vor alimenta cu curent patru panouri suplimentare. La acestea vor fi legate noile instalații de fotosinteză, care sunt deja „parcate” în curtea din spatele stadionului și care sunt esențiale în întreținerea noului covor de iarbă. Gazonul hibrid este format din iarbă naturală în care sunt injectate, printr-o tehnologie specială, fibre sintetice care ajung la 20 cm în pământ şi, amestecându-se cu rădăcinile naturale, cresc rezistenţa gazonului, dar îmbunătăţesc şi aspectul acestuia la suprafaţă.
Ce lucrări se mai fac la stadion pe lângă schimbarea gazonului?
Consiliul Local Municipal Arad a alocat 12 milioane de lei pentru o operațiune complexă ce presupune următoarele (cităm din proiect): refacerea sistemului de drenaj, refacerea sistemului de degivrare, refacerea substrat de bază, refacerea substrat de cultură, refacerea sistemului de irigații. La aceastea se adaugă dotări, echipamente și utilaje pentru întreținere suprafață de joc (sisteme lămpi UV, ventilatoare de aer cu umidificare, mașini de tuns iarbă cu cuțite elicoidale, aerare, etc). Însă, pe lângă înlocuirea gazonului, se vor mai opera și altfel de lucrări la arena „Francisc Neuman”, cum ar fi înlocuirea ventilației la tribuna A sau reconfigurarea sistemului de canalizare, în așa fel încât să nu mai existe inundații la demisolul stadionului în zilele cu precipitații abundente.
UTA se întoarce la Oradea pentru meciul cu Hermannstadt, dar unde se joacă cu Voluntariul, în Cupă?
După 2-4 cu Oțelul Galați, adică prima înfrângere după două luni de rezultate utile, UTA nu dorește să o găzduiască pe FC Hermannstadt tocmai la Sibiu. Mircea Rednic și-a dat acceptul pentru revenirea echipei sale pe arena „Iuliu Bodola” din Oradea, pentru 2 decembrie, chiar dacă starea gazonului a fost deplorabilă cu ocazia partidei dintre FC Bihor și Poli Timișoara din urmă cu 5 zile.
„Am văzut și eu în ce condiții s-a jucat la Oradea, acum oricum nu se mai poate schimba ce s-a anunțat deja. Însă mai sunt 10 zile până la acel meci, sperăm să fie mai bine până atunci. S-a stabilit să jucăm doar meciul ăsta (n.a. Hermannstadt), vedem după aia ce facem. Trebuie să ne gândim că după meciul Voluntari avem deplasare de la Iași și nu mi vrem să fim Cireșari. Adică să revenim de la Oradea la Arad după meciul cu Sibiul, apoi să mergem înapoi la Oradea sa venim la Arad și apoo la Iași. Ne gândim, dar acum e important să facem un joc bun și să scoatem un rezultat la fel de bun la Cluj”, a punctat antrenorul „roș-albilor”.