Ce a moștenit Laszlo Balint de la Ilie Poenaru la UTA? „Ar însemna să vorbesc public…”
După pauza de aproape trei săptămâni, Superliga s-a reluat, de ieri, cu restanța dintre Chindia și U. Craiova (scor 1-1), iar azi și joi se mai joacă alte două partide din runda cu numărul 6: Hermannstadt – CFR Cluj și Botoșani – FCSB.
Etapa a 19-a debutează în weekend, mai precis vineri, cu UTA – Sepsi Sfântu Gheorghe, deci Laszlo Balint a avut la dispoziție ceva timp pentru a-și impune principiile în fața jucătorilor cu care nu a mai lucrat până acum la Arad și să le recapituleze cu restul.
Totuși, antrenorul „Bătrânei Doamne” a sugerat faptul că și-ar fi dorit mai mult de la perioada de pauză, în special ca și intensitate a antrenamentelor.
Ce a moștenit Laszlo Balint de la Ilie Poenaru la UTA? „Ar însemna să vorbesc public…”
Chiar dacă nu a spus-o cu subiect și predicat Balint nu e prea mulțumit de ceea ce a moștenit de la Ilie Poenaru și stafful său.
„Ne regăsim după trei săptămâni cumva atipice, după o întrerupere într-o perioadă destul de ciudată venită ca urmare a disputării Campionatului Mondial. Nici nu știu dacă pot spune că perioada asta ne-a prins bine sau nu, cu toate că era clar că aveam nevoie de câteva săptămâni în care să lucrăm mai mult. Legat de principii, e clar că am parcurs niște pași importanți în direcția pe care mi-o doresc eu, ca și exprimare.
Din păcate, în momentul în care am încercat să ridicăm puțin intensitatea în antrenamente, au apărut problemele medicale și aici a fost principala noastră problemă. Se știe că eu îmi doresc foarte mult intensitate pe toate momentele jocului. Mi-am propus să creștem foarte mult în agresivitate, în interpretarea la cel mai bun nivel, la cea mai bună intensitate a fiecărui detaliu din antrenament și mai ales la jocuri.
Iar problemele medicale apărute în ultimele trei săptămâni ne-au dat puțin înapoi. Dar, una peste alta, reacția băieților este tot ce contează, pentru că, indiferent de ceea ce gândim noi, de ce soluții propunem din punct de vedere tactic, spiritul e cel care contează, exprimarea colectivă ca și grup. Din acest punct de vedere eu zic că am progresat mult, iar acest spirit chiar va conta la meciul de vineri. Așadar, din punct de vedere mental, al încrederii în propriile forțe, am progresat cu toții, inclusiv eu. Obiectivele propuse sunt antrenamente reușite din multe puncte de vedere. E clar că, oricând este loc de mai bine, dar, practic, pentru mine principalul obiectiv a fost să creștem din punct de vedere mental să creștem. Apoi, toate urmează ca o consecință a muncii pe care o facem în fiecare zi”, a spus tehnicianul brașovean al arădenilor.
„Puse cap la cap anumite detalii au dus la apariția unor probleme medicale”
Întrebat ce probleme au elevii săi în momentul în care s-a încercat ridicarea ritmului la antrenamente, Laszlo Balint a încercat să fie diplomat, însă indiciile sale sunt clare, în sensul că Ilie Poenaru și colaboratorii săi nu i-au lăsat o „moștenire” simplu de gestionat.
„Nu aș vrea să intru foarte mult în detalii, pentru că ar însemna să vorbesc public despre niște lucruri care nu țin de mandatul meu și nu vreau să fac acest lucru sub nicio formă. Îmi respect colegii, îl respect pe Ilie Poenaru, îi respect staff-ul. Este clar că această schimbare de antrenor pe parcursul campionatului vine în urma unor probleme pe care noul antrenor trebuie să încerce să să le să le regleze într-un timp cât se poate de scurt. E adevărat, nici terenurile grele nu ne-au ajutat în această perioadă, căci ele care încarcă foarte mult picioarele fotbaliștilor. Am încercat în special în perioada de cantonament, de 8 zile, să păstrăm cumva un echilibru. Adică nu era momentul să încărcăm foarte mult, dar e clar că în momentul în care vrei ca echipa să evolueze la o intensitate cât se poate de bună, atunci ai nevoie de intensitate și în antrenament. La final, puse cap la cap anumite detalii au dus la apariția unor probleme medicale”, a adăugat tehnicianul „roș-albilor”.
Șapte absențe cu Sepsi
La această oră, UTA îi are în infirmerie pe Chindriș, Erico, Ademi, Cascini, Isac și, mai nou, pe Desley Ubbink, deși coordonatorul de joc olandez nu pare a avea o problemă medicală foarte gravă. Totodată, albanezul Hoxhallari este accidentat, așa că „roș-albii” contează pe un singur fundaș central de meserie pentru meciul cu Sepsi, Alexandru Benga. Absenți în ultimul amical cu OFK Vrsac, portarul Iacob și mijlocașul Șteau s-au antrenat normal în ultimele zile și ar trebuie să fie la dispoziția staffului tehnic utist la confruntarea de vineri, cu Sepsi.
Play-offul – obiectiv nerealist, aproape imposibil la UTA
Astăzi, UTA e la 9 puncte de zona play-off, în condițiile în care mai sunt 36 de puncte la dispoziție, dar Laszlo Balint rămâne cu picioarele pe pământ. Chiar dacă susține că elevii săi nu se vor mulțumi cu puțin, antrenorul arădenilor nu creează iluzii și vorbește despre obiectivul sălvării de la retrogradare.
Totodată, antrenorul „roș-albilor” încearcă să fie cât mai pozitiv și optimist, cu toate că din punct de vedere al efectivului urmează o lună decembrie foarte grea.
„Am două variante, să stau să-mi plâng de milă sau să găsesc soluții și am ales să mă concentrez pe varianta a doua. Adică, să încercăm să găsim soluții, cele mai bune în contextul dat. Nu este o situație îmbucurătoare, nu o să spunem că toate lucrurile sunt roz, dimpotrivă. Dar, nu o să las niciun moment să pătrundă îngrijorarea în rândul nostru, pentru că acest campionat, indiferent că o să câștigăm un meci, două, trei, va rămâne la fel de disputat până la final, indiferent de context”, a spus Balint.
Iar finalul sezonului o va găsi pe UTA, în opinia antrenorului său, luptând pentru salvarea de retrogradare.
„Matematic, încă mai sunt șanse pentru accederea în play-off, dar aș fi total nerealist să le spun tuturor celor care iubesc UTA că ne propunem să ajungem acolo. Este un obiectiv aproape imposibil de realizat în acest moment și atunci trebuie să ne gândim la ce avem de făcut în sezonul regular, în așa fel încât să abordăm play-outul cu cât mai multă încredere. Odată cu înjumătățirea punctelor, în opinia mea, va fi un play-out pe viață și pe moarte. Indiferent că vorbim despre Mioveni, care este ultima clasată sau echipa ce va fi pe locul 7, totul va fi posibil. Nimeni nu o să fie scutit de emoțiile retrogradării și atunci trebuie să luăm fiecare meci. Pe de altă parte, nu trebuie să ne mulțumim cu puțin, dar cea mai utilă abordare în acest moment ar fi să ne concentrăm doar pe următorul meci. În acest moment, eu, spre exemplu, nu mă gândesc deloc la ce va fi săptămâna viitoare, la meciul de Cupă, care – de asemenea – este unul foarte important, dar le-am cerut jucătorilor să rămânem concentrați doar pe meciul de vineri”, a mai afirmat Balint.