Ce facem cu rasismul și cu instigarea la ură pe stadioanele din Superliga după FCSB-Rapid? Un expert răspunde: „Nu tratăm cauzele, ci tratăm efectele” | SPECIAL

Cristian Jura, avocat/expert în dreptul sportului, pe plan național și internațional, cu peste 10 ani de experiență în domeniul sportului și combaterii discriminării, a analizat ultimele evenimente din Superliga, mai ales după FCSB-Rapid de duminică seara.

Ce facem cu rasismul și cu instigarea la ură pe stadioanele din Superliga? Un expert răspunde după FCSB-Rapid: „Nu tratăm cauzele, ci tratăm efectele” | SPECIAL

Gruparea din Giulești a anunțat ieri că a făcut o plângere penală împotriva suporterilor FCSB-ului, cei care au afișat la meciul de duminică, de pe Arena Națională, mai multe mesaje rasiste.

Conform șefilor de la Rapid, mesajele fanilor rivali nu doar că erau rasiste, dar instigau la ură și la violență.

ProSport: Clubul Rapid a depus o plângere penală împotriva fanilor FCSB. Ce părere aveți de această inițiativă?
Cristian Jura: În februarie, dacă vă amintiți, am discutat despre atitudinea suporterilor pe stadioane în contextul în care am asistat la prima partidă întreruptă din cauza unor scandări cu tentă rasistă, xenofobă, din fotbalul românesc.
În februarie, spuneam că incidentul de la Sfântu Gheorghe nu reprezintă altceva decât un eveniment dintr-un șir lung de evenimente neplăcute care au loc atât la meciurile echipei naționale de fotbal, la meciurile dintre cluburi, dar și la alte sporturi.

Ce s-a întâmplat din februarie până în octombrie?
Din păcate, eu nu am auzit să se fi întâmplat ceva substanțial în ceea ce privește crearea unei atmosfere decente pe stadioane. Ca de obicei, nu tratăm cauzele, ci tratăm efectele, iar ceea ce este cu adevărat surprinzător, așa cum spuneam și în februarie, este lipsa de reacție structurată, integrată, ajustată fiecărui club sau eveniment sportiv și simetrică la astfel de manifestări nedorite de pe stadioane sau din sălile de sport.

De ce nu se face nimic de către mistere sau agenții, de autoritățile locale, de cluburi, de federații, de societatea civilă? Aceasta este o întrebarea la care ar trebui să găsim un răspuns adecvat toți cei implicați în fenomenul extraordinar de frumos al sportului.

Și, totuși, ce părere aveți de inițiativa Rapidului de a depune o plângere penală împotriva suporterilor FCSB?
Cred că s-a produs o schimbare fundamentală de paradigmă în fotbalul românesc. Din câte știu, este pentru prima dată când un club de fotbal decide să facă o acțiune penală împotriva suporterilor unui alt club.

Să nu uităm că Rapidul cere sancționarea individuală a persoanelor vinovate. Răspunsul autorităților în acest caz va reprezenta un moment crucial pentru fotbalul românesc și va modifica modul în care se vor comporta suporterii pe durata competițiilor sportive.

Legea nr. 2/2021, mai puțin cunoscută – susține Cristian Jura după FCSB-Rapid

Ce riscă suporterii?
Există două texte de lege incidente, un articol din Codul Penal și o lege care este mai puțin cunoscută. Codul Penal prevede la Articolul 369 ”Incitarea la violență, ură sau discriminare” că: ”Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenență politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecție HIV/SIDA, considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorității unei persoane în raport cu celelalte, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”

Legea despre care cred că este mai puțin cunoscută, este Legea nr. 2/2021 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea anti țigănismului, unde pedepsele sunt mult mai severe.

Nedumerirea mea este legată de faptul că nu se întâmplă nimic în ecosistemul fenomenului fotbalistic pentru a evita astfel de incidente și nu se face nimic până la plângerile de natură penală, care ar trebui să reprezinte o măsură excepțională.

Comunicatul Rapidului după derbiul cu FCSB

„Clubul nostru a luat act cu consternare de afișarea în timpul partidei de duminică seară a unor mesaje rasiste cu trimitere directă la violență.

Fără a pune la îndoială proactivitatea organismelor disciplinare din domeniu, clubul Rapid a formulat astăzi și o plângere penală cu privire la săvârșirea faptelor de instigare publică și instigare la ură.

Această acțiune reprezintă o plasă de siguranță întinsă de club în vederea tragerii la răspundere INDIVIDUALĂ a persoanelor vinovate de aceste fapte”, se arată în comunicatul acestora.

Publicat: 08 11. 2023, 11:03