La final de sezon regular, un moment oportun pentru un bilanț care pune față în față randamentul ofensiv al investițiilor din Superliga când vine vorba de ocupantele primelor două locuri în clasament. După Rapid – FCSB 4-0, contextul devine și mai provocator. Ce faci cu 1 milion de euro în fotbalul românesc? O comparație cu concluzii șocante între viziunea de business aplicată în fotbal de Dan Șucu, patronul giuleștenilor, și Gigi Becali, patronul-antrenor al roș-albaștrilor care intră din postura de lideri în play-off.
ProSport te invită la o analiză inedită, realizată în premieră, ale cărei concluzii dezvăluite în exclusivitate vor pune pe gânduri suporterii celor două rivale bucureștene. Dincolo de radiografia prezentului, spre ce se îndreaptă Rapidul și care sunt premisele performanței la FCSB?
În vara lui 2022, Dan Șucu devenea acționar majoritar la Rapid București. Omul de afaceri legat de brandul Mobexpert, cu o avere estimată la 120 milioane euro, a trecut giuleștenii spre o nouă epocă. După locul 9 în campionat înainte de sosirea lui, alb-vișiniii au încheiat primul sezon cu Șucu la conducere din postura unei formații de play-off, pe locul 5. Iar cum atacă faza finală a competiției cu pretenții la titlu.
Studiu de caz: ce faci cu 1 milion de euro în fotbalul românesc, atunci când vrei să îți întărești ofensiva?
Ei bine, Rapid l-a achiziționat pe vârful kosovar Albion Rrahmani (23 ani), atacant cu un randament fantastic, plătind 600.000 de euro celor de la FK Ballkani, la startul acestui sezon.
În ianuarie 2024, cum Rrahmani revenea după a o accidentare serioasă și o indisponibilitate de două luni, Dan Șucu a mai băgat mâna în buzunar cum se spune și a completat soluțiile ofensive ale lui Cristiano Bergodi. A plătit alți 400.000 de euro pentru încă un vârf tânăr, Borisav Burmaz (22 ani), de data aceasta din campionatul Serbiei, mai exact de la FK Vozdovac. Per total, 1 milion de euro investiți. Ce-a ieșit până acum din investiție?
Gigi Becali, patronul-antrenor din ultimii 22 de ani al roș-albaștrilor, a fost probabil marcat de succesul sportiv și financiar de excepție pe care l-a obținut în urma relației cu UTA Arad în cazul Dennis Man. Becali plătea 1,85 milioane euro pe Man în septembrie 2016 și avea să încaseze 11 milioane euro, cinci ani mai târziu, pentru atacant, din partea italienilor de la Parma. În tot acest interval, 49 de goluri și 29 de assist-uri pentru Dennis la FCSB, o afacere de vis!
Numai că filiera UTA nu înseamnă neapărat garanția randamentului. Pentru profit încă mai e vreme de văzut. Asta pentru că David Miculescu, atacantul pe care Becali a plătit arădenilor 1,7 milioane euro în vara lui 2022, are doar 22 de ani iar cota lui are timp să explodeze cum așteaptă patronul. Dar strict pe eficiență sportivă pentru echipă…
Iată cum arată până acum bilanțul lui Miculescu, vârf sau extremă dreapta la FCSB:
De ce ar putea Dan Șucu deja să ia în considerare modificarea brandului său din business-ul care l-a făcut bogat și celebru spre GolExpert? Cu 1 milion de euro, suma plătită în această iarnă celor de la CFR Cluj pe extrema Ermal Krasniqi, patronul Rapidului a obținut deja pentru clubul său 4 goluri și 3 pase de gol. În doar trei luni scurse cu vârful kosovar în alb-vișiniu!
Revenim la cifrele lui Miculescu, o investiție aproape dublă pentru Gigi Becali, de 1,7 milioane euro. Doar două goluri și un assist în plus față de Krasniqi, pe un interval de timp de patru ori mai mare pentru atacantul FCSB!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER