Ce se întâmplă cu milioanele de euro pe care Dan Șucu le bagă în Rapid și cu care l-a transformat pe Victor Angelescu într-un acționar fără putere! Un expert financiar dezvăluie tactica patronului giuleștean în comparație cu cea a lui Gigi Becali

Ce se întâmplă cu milioanele de euro pe care Dan Șucu le bagă în Rapid și cu care l-a transformat pe Victor Angelescu într-un acționar fără putere! Un expert financiar dezvăluie tactica patronului giuleștean în comparație cu cea a lui Gigi Becali
Vezi galeria foto - 4 poze

Un expert în domeniul financiar a explicat ce se întâmplă cu milioanele de euro pe care Dan Șucu le bagă în Rapid în prezent, în comparație cu investițiile făcute de-a lungul timpului de Gigi Becali la FCSB.

După cum se știe deja destul de bine, proprietarul Mobexpert a apelat în mod succesiv în ultimele luni la majorări de capital social, fapt care a condus la situația existentă în prezent în Giulești, în care el a ajuns să dețină 70% din acțiunile clubului, în vreme ce Victor Angelescu, cel care s-a implicat dinaintea lui Șucu în acest proiect, a rămas cu restul de 30%.

Care este diferența fundamentală între Dan Șucu și Gigi Becali când vine vorba despre modul de a investi în cluburile conduse de cei doi

Chiar recent, Dan Șucu a anunțat că va majora din nou capitalul social al Rapidului cu 5 milioane de euro. Modul de lucru abordat în prezent în Giulești este diferit de cel pus în scenă în trecut de către cei mai mulți dintre foștii patroni de cluburi din fotbalul românesc și la care apelează, inclusiv în prezent, Gigi Becali la FCSB, care presupune împrumutarea societății care administrează echipa, pentru ca ulterior banii respectivi să fie restituiți de aceasta din veniturile obținute din diferite surse, în principal din vânzări de jucători.

Acum, un consultant financiar a vorbit despre aceste două modele de business și a explicat, cu argumente în mod evident, că modul de lucru de la Rapid este unul mai sănătos, chiar dacă el presupune că eventualul profit este supus impozitării cu 8 procente, în vreme ce, când vine vorba despre paradigma bazată pe împrumutul societății, taxele sunt 0 atunci când banii sunt restituiți către acționari.

Concluzia ar fi deci că modelul adoptat de Dan Șucu la Rapid nu este unul neapărat foarte benefic pentru acționari, dar foarte bun pentru societate, așadar pentru club, întrucât ele devin treptat tot mai puternice din punct de vedere financiar, aspect care poate fi reflectat, bineînțeles, în faptul că echipa poate dispune de investiții importante în zona de transferuri de jucători, fapt care de altfel deja se vede destul de clar la gruparea din Giulești. 

Prin mărirea capitalului social, firma arată cu mult mai bine, în sensul că suma respectivă ajunge în majorarea capitalului propriu. Or, acesta este principalul indicator al stării de sănătate financiară a companiei. Prin împrumutare, suma se duce într-o datorie pe care societatea ajunge să o aibă către un asociat sau către un acționar.

 

Dacă eu am o sumă de bani pe care vreau să o pun la dispoziția societății, atunci am aceste două variante. Prin împrumutarea firmei, eu pot să îmi recuperez banii ulterior fără costuri, că nu există taxe la restituirea unui împrumut. E un motiv pentru care această soluție e preferată de către mulți asociați, acționari, chiar dacă în bilanț nu arată bine, din moment ce investiția lor e încadrată la datorii.

 

Dacă majorez capitalul social, când vreau să scot bani din societate nu mai am soluția restituirii unui împrumut, trebuie să încasez dividende pentru care impozitul e de 8 la sută”, a spus respectivul specialist în domeniul financiar, potrivit fanatik.ro.

Publicat: 04 01. 2024, 10:26