Celălalt Ovidiu Hațegan? Dezvăluiri explozive din arbitraj îl pun în premieră sub semnul întrebării pe centralul arădean: „L-a provocat groaznic pe Istvan Kovacs ca să-l discrediteze, i-a pus pe arbitri să-l înjure, toarnă la presă și acum îl sapă pe Vassaras” | EXCLUSIV

Celălalt Ovidiu Hațegan? Dezvăluiri explozive din arbitraj îl pun în premieră sub semnul întrebării pe centralul arădean: „L-a provocat groaznic pe Istvan Kovacs ca să-l discrediteze, i-a pus pe arbitri să-l înjure, toarnă la presă și acum îl sapă pe Vassaras” | EXCLUSIV
  • Publicat:

Finalul de sezon în Superliga provoacă o situație greu de înțeles pentru suporteri, dar și pentru cluburi. Farul – FCSB, meciul de duminică în care se poate decide campioana României, nu va beneficia, spun sursele ProSport, de cea mai bună brigadă de arbitri posibilă la acest moment. Formula ideală, raportându-ne la toți factorii obiectivi, ar însemna un meci cu Istvan Kovacs la centru și Ovidiu Hațegan în camera VAR. 

Celălalt Ovidiu Hațegan?

ProSport a documentat motivele din culise care duc spre acest paradox, ”meciul cel mai tare fără brigada cea mai tare”. Iar informațiile oferite de mai mulți arbitri, în activitate și retrași, precum și de surse din cadrul CCA, dezvăluie o realitate neverosimilă, cu episoade șocante, care aruncă în premieră umbre asupra traiectoriei lui Ovidiu Hațegan.

Pentru prima oară, colegi și foști colegi de breaslă ai lui Hațegan au acceptat să vorbească despre o latură a ascensiunii și statutului său de azi la care puțini s-ar fi gândit poate. Se pare că unii dintre ei chiar vor ieși public asumându-și inclusiv ”cu nume și prenume” episoadele dezvăluite, „dacă planul lui Hațegan să ajungă șef CCA, momentan oprit, o să aibă succes cumva”.

ProSport doar publică mărturiile culese și păstrează confidențialitatea surselor, la solicitarea acestora: ‘Din cei care nu mai arbitrează, unii ar putea să confirme public, dacă au curaj să spună adevărul, dar, pentru cei care suntem activi, asta ar declanșa cel puțin izolarea noastră în arbitraj”.

„Hațegan toarnă la presă și-și îngroapă colegii ca să fie preaslăvit”

Pe 28 martie 2022, Ovidiu Hațegan a suferit un infarct. Considerat arbitrul numărul 1 al României până la acel moment, a revenit ulterior în postura de arbitru VAR cu prestații apreciate de lumea fotbalului nostru. Istvan Kovacs e considerat cel mai bun arbitru de centru român în acest moment. De ce nu pot oficia împreună la meciul cu miză uriașă pentru titlul de campioană, partida finalului de sezon?

Hațegan nu este omul pe care îl știu cei din afara arbitrajului. Statutul lui, câștigat pe merit când era pe teren și acum în camera VAR, i-a modificat și mai mult comportamentul cu care noi, arbitrii, eram deja obișnuiți. E interesat doar de el și calcă pe cadavre, dacă e nevoie, ca să își vizeze interesul. Când nu calcă pe cadavre, încearcă să le producă!, spune un fost arbitru.

Sursele ProSport vorbesc despre un cerc foarte restrâns al prietenilor din arbitraj pe care Hațegan i-ar cultiva și promova, ostil oricărui arbitru cu potențial sau valoare confirmată, dar și despre o ”mașinărie cu presa” de care arădeanul s-ar folosi constant.

Istvan Kovacs și Ovidiu Hațegan nu-și mai vorbesc de luni bune! Asta e realitatea! Pentru că Hațegan se consideră un Dumnezeu al arbitrajului românesc, fără de greșeală. Iar în timp și-a cultivat oameni din presa sportivă cărora le furnizează informații și cărora le facilitează inclusiv accesul la date privind delegările, contra unor articole care îl preaslăvesc. Și nu doar atât, articole care demolează colegii arbitri pe care el îi consideră periculoși în calea lui. Mai ales pe Kovacs”, mărturisește un coleg de-al lui Hațegan aflat încă în activitate.

Episodul rupturii totale Kovacs – Hațegan: ”Mai toți arbitrii FIFA îl evită!”

Cum de s-a ajuns la ruptura între Kovacs și Hațegan, în concret? Și cum și-ar asigura Hațegan un PR eficient și campanii de presă ostile ”inamicilor”?

Noi ne-am obișnuit deja să citim că Hațegan nu greșește vreodată și cum toți ceilalți suntem salvați de el. Culmea, asta e și vorba lui, în discuțiile private, spune tuturor de când e în camera VAR: l-am salvat, l-am scos, l-am făcut mare! Așa apar și titlurile! Hațegan și aghiotantul lui, Iulian Dima, sunt arbitrii care toarnă orice spre presă ca să fie adulați. Nimeni n-are încredere să vorbească ceva cu Hațegan, aici s-a ajuns. Nimeni nu vrea cu Hațegan în brigadă, ăsta e adevărul, mai toți arbitrii FIFA refuză!”, continuă același arbitru.

Momentul decisiv care i-a separat pe Kovacs și Hațegan ar veni tot pe acest fond:

Când Istvan și Hațegan au arbitrat în aprilie în Arabia Saudită, cum s-a terminat meciul, au apărut titlurile: Hațegan l-a scos pe Kovacs, Kovacs a fost praf, noroc cu Hațegan… Pentru un penalty semnalizat din camera VAR. Râdeam cu colegii pe whatssap și ne cruceam. Ok, fă-ți tu presa cum vrei, dar tu te faci mare distrugând colegii? Atunci a înțeles și Istvan că nu se mai poate și de-atunci nu mai vorbește cu el”

”Păi nu m-ai pus tu, Ovidiu?”

Nici pe vremea când Hațegan arbitra în teren nu ar fi existat vreo mare prietenie între el și Kovacs. De data aceasta, chiar un apropiat al arbitrului arădean confirmă: L-a simțit todeauna pe Kovacs ca un rival și s-a temut că îl va depăși în arbitraj. Cumva, e firesc. Ca în orice meserie, fiecare alege felul lui în care își face drumul’.

Sursele ProSport dezvăluie și un episod șocant, în care Kovacs și Hațegan au fost protagoniști, în perioada în care cei doi făceau parte din aceeași brigadă în cupele europene:

Hațegan, pe față, nu-l ataca pe Kovacs. Dar îi punea pe ceilalți arbitri din clica lui să-l tachineze, râdeau de el, făceau orice ca să-l enerveze. Am simțit că stârnește ca să-l provoace pe Kovacs: el să facă vreo nefăcută, să ridice palma și asta să-l dărâme ca arbitru. Era toată brigada la o delegare europeană și, din senin, unul dintre ei început să-l ia la mișto apoi chiar să-l înjure pe Kovacs! Ăsta s-a ridicat să plece, nervos, Hațegan a jucat teatru și-a zis celui care înjurase că a exagerat, dar omul, mirat, a scos porumbelul: păi nu m-ai pus tu, Ovidiu?”

”Îi sapă pe Deaconu și Vassaras, deși Kyros l-a ajutat la UEFA”

Iar practicile pe care le-ar utiliza Hațegan în parcursul său profesional se pare că au și alte ținte, dincolo de colegii de breaslă. În fața posibilității de-a nu mai putea reveni ca arbitru ”în iarbă” după infarctul suferit, Hațegan ar fi încercat recent un ”puci” la Comisia Centrală a Arbitrilor, pentru a-l ”debarca” pe Vassaras și a-și asigura postul de șef al arbitrilor!

Iată ce dezvăluie surse din anturajul CCA:

A încercat să îl sape pe Vassaras, în ultimele luni, dar n-a avut succes pe moment cu planul de a avansa spre șefia CCA. Și de-aceea se va întoarce foarte probabil ca arbitru pe teren. Și pe Alexandru Deaconu l-a vorbit de rău și l-a discreditat cât a putut în trecut, când simțea că Deaconu are potențial să conducă CCA. Și acum câteva luni, când visa să fie manager VAR în locul lui Deaconu! Acum, cu Vassaras, a încercat asta și în rândul arbitrilor, și la conducerea FRF, deși Kyros l-a ajutat mereu pe Hațegan, inclusiv cu lobby la UEFA. Puțini știu că Hațegan n-a excelat niciodată la testele fizice, spre exemplu”.

”L-am ținut în viață pe Balaj în Europa!”, ar fi spus Hațegan

Se pare că singurul factor care a forțat o oarecare colaborare între Kovacs și Hațegan, pe plan internațional, în acești ani, a fost absența temporară din arbitraj a lui Radu Petrescu, din motive medicale. Însă, ”stilul” Hațegan pe care îl conturează sursele ProSport se pare că ar fi existat și înainte ca Istvan Kovacs să fie rivalul principal în ochii lui!

Un fost arbitru povestește un alt episod care, dacă se va dovedi real, impactează imaginea lui Hațegan:

În 2011, Cristi Balaj era pe val. La un meci Spartak Moscova – Basel din cupele europene, Balaj a dat penalty, iar Hațegan l-a întors, decizie corectă din postura de asistent adițional, cum era la vremea aceea. Luni întregi s-a lăudat apoi Hațegan la toată lumea: Balaj nu mai era arbitru în Europa dacă nu eram eu, eu l-am ținut în viață și pe-ăsta! Pentru că îl simțea atunci ca rival pe Balaj, trebuia să aibă el toate meritele”

Partida la care fac referire sursele ProSport este Spartak Moscova – FC Basel 1-1, returul 16-imilor Europa League, din 24 februarie 2011. La centru a fost Cristi Balaj, cu Miklos Nagy și Sebastian Gheorghe asistenți, Istvan Kovacs al patrulea arbitru, iar Ovidiu Hațegan și Marius Avram, arbitri adiționali.

ProSport l-a contactat pe arbitrul Ovidiu Hațegan pentru a comenta iar reacția acestuia a fost: ”Sunt niște minciuni! Îmi e greață să comentez, sunt dezamăgit să aud așa ceva din partea unor asemenea colegi”.

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cum arată acum fosta soție a lui Mihai Neșu. De ce au divorțat cei doi după accidentul fotbalistului
Cum arată acum fosta soție a lui Mihai Neșu. De ce au divorțat cei doi după accidentul fotbalistului
Gigi Becali a făcut anunțul: ce se întâmplă cu jucătorul de 1.700.000 €, ”clientul” patronului de la FCSB: ”Nu, tată”
Gigi Becali a făcut anunțul: ce se întâmplă cu jucătorul de 1.700.000 €, ”clientul” patronului de la FCSB: ”Nu, tată”
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Man și Mihăilă au făcut show, dar Parma a pierdut! Notele primite de internaționalii români după remontada lui Udinese
Man și Mihăilă au făcut show, dar Parma a pierdut! Notele primite de internaționalii români după remontada lui Udinese
Nadia Comăneci, secretele siluetei de invidiat la 63 de ani. Cele trei alimente pe care le evită. „Mănânc deștept”
Nadia Comăneci, secretele siluetei de invidiat la 63 de ani. Cele trei alimente pe care le evită. „Mănânc deștept”
Este ştirea momentului în sport. Vom reveni cu detalii
Este ştirea momentului în sport. Vom reveni cu detalii
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge la birou și urlă: - Adu-mi repede o cafea, măi săracule!
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge la birou și urlă: - Adu-mi repede o cafea, măi săracule!
CALCUL. Profitul obținut astăzi de un român care ar fi cumpărat un lingou de aur în 2019
CALCUL. Profitul obținut astăzi de un român care ar fi cumpărat un lingou de aur în 2019
Veste BOMBĂ! Ce vrea să facă China pe Lună? Are și parteneri!
Veste BOMBĂ! Ce vrea să facă China pe Lună? Are și parteneri!
E complex! Milionarul care construiește un castel în România, ultimele detalii despre proiect! Când vor începe lucrările
E complex! Milionarul care construiește un castel în România, ultimele detalii despre proiect! Când vor începe lucrările
Sonia, soția lui Gigi Mulțescu, dezvăluiri după moartea antrenorului: „L-am sfătuit să nu mai facă al doilea vaccin”
Sonia, soția lui Gigi Mulțescu, dezvăluiri după moartea antrenorului: „L-am sfătuit să nu mai facă al doilea vaccin”
Cutremur de 7 grade în România. Directorul INFP avertizează: E posibil...
Cutremur de 7 grade în România. Directorul INFP avertizează: E posibil...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A murit maestrul naiului din România! Artistul s-a stins din viață după ce a făcut infarct
A murit maestrul naiului din România! Artistul s-a stins din viață după ce a făcut infarct
Sony a anunțat PlayStation 5 Pro. PREȚUL și data lansării
Sony a anunțat PlayStation 5 Pro. PREȚUL și data lansării
Academia Naţională de Fotbal a publicat noul calendar educaţional
Academia Naţională de Fotbal a publicat noul calendar educaţional
Cât costă un filtru de particule nou. Este legal să circuli fără DPF?
Cât costă un filtru de particule nou. Este legal să circuli fără DPF?
Ce a putut să facă un român în scara blocului, chiar la ușa apartamentului său. Cineva a pozat totul și a arătat dovada
Ce a putut să facă un român în scara blocului, chiar la ușa apartamentului său. Cineva a pozat totul și…
×