27 de fotbaliști străini au evoluat până acum în acest campionat de Superliga, jucători care au jucat și în tricoul echipei naționale a țării lor.
Fotbaliștii străini care voiau să joace în campionatul Angliei în anii 80-90 (cu excepția celor care proveneau din zonele britanice și Irlanda), în afara unei valori evidente pe care trebuia să o aibă, mai era necesar și să fi evoluat în echipa națională a țării sale.
În campionatul României nu a existat niciodată o asemenea cerință. Totuși au fost destui fotbaliști proveniți de dincolo de granițe care înainte de a semna cu cluburi din România evoluaseră în reprezentativele țărilor lor.
Evident că există destui fotbaliști fără meciuri într-o echipă națională care să aibă o valoare superioară față de unul care a făcut-o. Totuși, cineva cu meciuri într-o echipă națională, oricât de modestă ar fi acesta, înseamnă că a avut măcar un moment în cariera sa în care a atras atenția unui selecționer. Ceea ce nu este puțin.
După transferurile din această a doua parte a actualului sezon, numărul total al acestor jucători (străini care înainte de a veni în Liga I au evoluat într-o echipă națională) se ridică la 343, ceea ce înseamnă aproximativ 20% din totalul celor care au apărut all-time pe prima noastră scenă.
În sezonul actual, 27 asemenea jucători au venit în total în primul nostru eșalon, 17 în prima parte, 10 în a doua. Ar fi putut fi 29, dacă CFR Cluj i-ar fi folosit măcar un meci pe Billong și Mbaye, pe care i-a transferat în 2022, însă aceștia neapărând pe gazon este ca și când nu au fost.
Deocamdată nu a apărut nici Diomandé, recent venit la Petrolul, care însă cu siguranță că atunci când va ajunge într-o formă acceptabilă, va apărea în teren, spre deosebire de cei doi amintiți mai înainte care nu intră sub nicio formă în atenția antrenorului lor.
Cei 17 din prima parte, pe care i-am prezentat la momentul respectiv: Aly Abeid (UTA / Mauritania), Bertrand, Donisa (ambii Argeș / Madagascar), Govea (FC Voluntari / Mexic), Hoxhallari (UTA / Albania), Janga (CFR Cluj / Curaçao), Jobello (UTA / Martinica), Kabananga (CS Mioveni / RD Congo), Kiki (FCV Farul / Benin), Kolinger (CFR Cluj / Croația), Kassim Mdahoma (FC Botoșani / Comore), Esteban Orozco (Chindia / Guineea Ecuatorială), Papadopoulos (FCU Craiova / Grecia), Postolachi (UTA / Moldova), M. Tamás, R. Varga (ambii Sepsi / Ungaria) și Tamm (FCSB / Estonia).
Dintre aceștia, Govea, Kabananga și Papadopoulos au părăsit între timp România, iar Jobello a schimbat echipa din Liga I.
Cei 343 provin din 95 de țări. Cei mai mulți, 23, sunt din Bulgaria, urmați de cei din Moldova, 17 și cei din Macedonia de Nord, 16.
Din punctul de vedere al cluburilor, 40 la număr, care au transferat asemenea jucători, Dinamo este prima, cu 35, urmată de CFR Cluj 27 și SC Vaslui 18. Așadar, pe acest podium se află o echipă care în prezent este în eșalonul secund, iar o alta nu mai există.
Din punctul de vedere al sezoanelor în care acești jucători au venit în cel mai mare număr, în 2007/08 și în 2018/19 au venit cei mai mulți, câte 33. Cu cei 27 de-acum, 2022/23 se situează pe locul 3, chiar în spatele acestora.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER