Cod roșu în fotbalul românesc: am depășit recordul eliminărilor din epoca VAR și suntem în fruntea Europei în topul celor mai dure avertismente! Descoperirea ProSport, analizată de trei arbitri din Superliga. EXCLUSIV

Cod roșu în fotbalul românesc: am depășit recordul eliminărilor din epoca VAR și suntem în fruntea Europei în topul celor mai dure avertismente! Descoperirea ProSport, analizată de trei arbitri din Superliga. EXCLUSIV
  • Publicat:

Arbitrajul VAR a intrat în fotbalul românesc din 2022, așadar orice evaluare a numărului de sancțiuni dictate de arbitri, pentru a fi relevantă, trebuie judecată funcție de contextul video-arbitrajului. Asta câtă vreme șansele pentru acordarea unui cartonaș roșu în Superliga au devenit mult mai mari de când VAR are un cuvânt greu de spus. Dar nu de aceea e cod roșu în fotbalul românesc acum!

Etapa abia încheiată de Superliga fixează recordul eliminărilor din epoca VAR, din 2022 până azi! Am avut nu mai puțin de 7 cartonașe roșii, iar tendința e una îngrijorătoare. În plus, suntem în fruntea Europei în ierarhia momentului privind jucătorii eliminați din campionat. Cum s-a ajuns aici? Și ce urmează?

ProSport îți dezvăluie în exclusivitate, dincolo de concluziile analizei în premieră, cauzele scoase la lumină de trei arbitri în activitate din campionatul românesc!

Cod roșu în fotbalul românesc: am ajuns în fruntea Europei la eliminări!

Un studiu realizat de Universitatea din Leuven (Belgia) demonstrează că șansele ca un arbitru să acorde cartonaș roșu s-au dublat după introducerea arbitrajului VAR, tendința fiind ca arbitrii să perceapă mai accentuat gravitatea unui fault când văd o fază în „slow motion”, față de percepția asupra acesteia în dinamica reală. Cu precădere în aprecierea forței excesive a atacurilor.

Dar e totul produs de VAR? Răspunsul e simplu: nu. Și asta pentru că, după 118 meciuri jucate în acest sezon, adică 15 etape minus două partide amânate, Superliga se află în fruntea ierarhiei europene la numărul de cartonașe roșii acordate! Depășind multe alte campionate în care VAR funcționează la fel ca la noi. Totodată, sezoane anterioare VAR în fotbalul românesc au adus mult mai multe cartonașe roșii, statistic vorbind.

În Superliga s-au acordat până acum 32 de cartonașe roșii pentru jucători aflați pe teren. Avem 18 eliminări directe și 17 venite din cumulul a două cartonașe galbene, plus un cartonaș roșu pentru un jucător de pe bancă (Balaure – FC Hermannstadt).

Și stăm înfiorător când vine vorba de fair-play, în context european! Iată ierarhia primelor ligi europene după media de cartonașe roșii în acest sezon:

Locul 1 – Israel (0,38 roșii / meci)

Locul 2 – Cehia (0,34)

Locul 3 – Cipru (0,32)

Locul 4 – Georgia (0,30)

Locul 5 – Grecia (0,29)

Locul 6 – România, Scoția, Elveția (0,27)

Etapa record de acum: 7 eliminări! Iar trendul e înfiorător

Așadar, 15 etape din Superliga 2024/2025, minus cele două partide amânate. Iată cum a evoluat, cronologic, numărul de eliminări în acest sezon, ajungând la recordul de 7 în această ultimă etapă. Record din 2022 până azi!

  • 0 – 0 – 3 – 0 – 1 – 2 – 3 – 0 – 1 – 3 – 2 – 2 – 4 – 4 – 7

Concluziile sunt neverosimile: de 7 etape la rând n-am mai avut o rundă „curată”! Apoi, în ultimele trei etape ne-am fixat la minimum 3 eliminări pe rundă! Și, după cum spuneam, etapa 15 stabilește recordul la zi al sezonului. Dar și de când există VAR în fotbalul românesc!

Iată topul după numărul cartonașelor roșii arătate:

7 – Etapa 15 (2024/25)

5 – Etapa 9 (2023/24), Etapa 4 (2022/23), Etapa 21 (2022/23)

4 – Etapa 13 (2024/25), Etapa 14 (2024/25), Etapa 10 (2023/24), Etapa 16 (2023/24), Etapa 28 (2023/24)

Topul echipelor cu eliminări și lista completă a jucătorilor scoși de pe teren

Avem jucători care se pliază perfect pe tiparul „bad-boys” și care explică astfel atât recordul, cât și tendința din Superliga? Nu prea. Exceptându-l pe stoperul Stevanovic, de la Oțelul Galați, liderul eliminărilor, situația privind fotbaliștii avertizați nu are cum să devină o cauză relevantă:

3 – Stevanovic (Oțelul – foto jos)

2 – Friday (Botoșani), Kamara (CFR)

1 – Dawa, Olaru, Alhassan, M. Popescu (FCSB), Vînă, Bălașa, Dănuleasă (Farul), Homawoo, Opruț, Sivis (Dinamo), Vlădoiu, Al. Crețu (Craiova), Ivanov, Balaure, Selimovic (Hermannstadt), M. Coman, Kallaku, Ninaj, El Sawy (Sepsi), I. Dinu, Gele (Slobozia), Hromada, Gojkovic (Rapid), Kadiri (UTA), Kamberi (Poli Iași)

Sunt, atunci, echipe care sunt agresive prin definiție, în urma stilului impus de antrenor sau ca efect al situației de la club, poate? Nici acesta nu e un motiv care stă în picioare. Pentru că 16 din cele 18 formații ale Superligii au încasat cartonaș roșu, excepție făcând Universitatea Cluj și Petrolul Ploiești.

Iar în top nu se distanțează masiv niciun nume de echipă:

4 – FCSB, Sepsi OSK Sf. Gheorghe

3 – Oțelul Galați, Farul Constanța, Dinamo, FC Hermannstadt

2 – FC Botoșani, CFR Cluj, Universitatea Craiova, Unirea Slobozia, Rapid

1 – UTA Arad, Poli Iași

Cei 19 arbitri care au scos cartonașul roșu

Ar mai rămâne posibila explicație că avem câțiva arbitri care „fac ravagii” când vine vorba de cartonașe roșii, predispuși să elimine foarte rapid fotbaliști de pe teren. Doar că, un clasament al acestora după numărul de eliminări dictate în acest sezon anulează evident și această ipoteză:

3 – S. Kovacs (foto jos), Andrei, Barbu, Flueran

2 – Moroiță, Bîrsan, Vădana, Colțescu, Băban

1 – Chivulete, Petrescu, Coza, Cojocaru, Găman, Vidican, Feșnic, Dumitrache, Mladinovici, Călin

Practic, din cei 28 de arbitri care compun lotul CCA pentru Superliga, 25 au oficiat la centru în această primă jumătate de sezon regular. Iar din 25, nu mai puțin de 19 au dictat eliminări. Asta înseamnă că nu găsim din rândul lor un „țap ispășitor” sau doi pentru situația din campionat.

Atunci, să-i întrebăm pe ei dacă, aparent, nicio explicație nu stă în picioare!

„Echilibrul campionatului și miza în creștere!”

ProSport a discutat cu trei arbitri în activitate din Superliga pentru a înțelege culisele situației de cod roșu din fotbalul românesc. De ce avem acum etapa record, din 2022 până azi, ca număr de eliminări? De ce tendința ultimelor runde din Superliga accentuează considerabil creșterea numărului de cartonașe roșii?

Opiniile lor conturează un tablou cu cel puțin trei motive fundamentale, devenite cauze. Prima dintre ele ține de contextul special al acestui sezon de Superliga, dezvăluit aici în exclusivitate de ProSport:

„Avem un campionat mai echilibrat ca oricând, iar cum deja am ajuns la jumătatea sezonului regular, presiunea mizelor e uriașă. Atât pentru cluburile care vor să evite retrogradarea, care încearcă să ciupească orice punct, cât și pentru cele care vor neapărat un loc de play-off. Multă tensiune pentru că e diferență mică de puncte între echipe, orice rezultat are greutate mai mare. Sub presiune, apar erorile mari”

Iar exemplele concrete vin chiar din etapa aceasta:

Vlădoiu primește al doilea galben, în Craiova – FCSB 1-1, pentru un fault în jumătatea adversă, la 0-1. Echipa lui era în criză de etape bune, era condusă acum cu 0-1 pe teren propriu… Erori sub presiunea competiției. Apoi, Dawa primește al doilea cartonaș galben după întârzierea repunerii balonului în joc. Pare o eliminare aparent stupidă, dar în temperatura finalului de meci de la Craiova, punctele puse în joc au pus o presiune uriașă. „

„Erori de nivel mic și senzația că uită de VAR”

Un al doilea motiv relevat de arbitri ține și de capacitatea jucătorilor de a interpreta fazele de joc. Cu alte cuvinte, nivelul acestora e unul departe de intensitatea mizelor:

Sunt și ieșiri aparent inexplicabile, nu le poți pune decât pe seama nivelului jucătorilor. Spre exemplu, eliminarea lui Marius Coman de la Sepsi. Când ai deja cartonaș galben, de ce să faultezi portarul advers?! Stevanovici, stoperul de la Oțelul Galați, comite un fault din poziție de ultim apărător la Iași, dar atacantul advers era la distanță mare de poartă. Vine din lateral și faultează de parcă are o ceață pe ochi în acele momente. La fel, Selimovici preia prost și apoi se duce cu ambele picioare în față, la mijlocul terenului, în Rapid – Hermannstadt 1-0”.

Nu în ultimul rând, un motiv ar ține și de felul în care fotbaliștii nu s-au adaptat încă total la arbitrajul VAR:

Efectiv, foarte mulți jucători din Superliga nu își pot fixa clar în minte faptul că orice abatere susceptibilă de intervenția VAR va face obiectul analizei video. Încă se gândesc, poate, că dacă arbitrul de centru nu vede, au scăpat! Dar realitatea este că ne aflăm pe teren ca într-un univers dominat de camere CCTV acum. Comportamentul jucătorilor trebuie să se raporteze mereu la legile jocului, nu la șansele ca arbitrul de centru sau asistentul să-l vadă ori nu. Pentru că VAR e acolo și intervine!”

Ofițerul de presă al Echipei Naționale de Fotbal a Românei (2014-2022) și creatorul de content dedicat tricolorilor. A creat și dezvoltat Departamentul Comunicare al FRF, fiind vreme de aproape 8 ani Manager Comunicare, Proiecte Speciale sau Șeful Biroului de Presă FRF. În paralel a activat ... citește mai mult
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Cuplul BOMBĂ al finalului de an! Vedeta PRO TV s-a combinat cu un coleg
Minus 300.000€ pentru Ianis Hagi
Minus 300.000€ pentru Ianis Hagi
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar…
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Horațiu Moldovan, spre Serie A! Serie impresionantă a lui Sassuolo, care defilează cu românul în poartă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în această iarnă
Andrei Ivan şi-ar putea face bagajele şi ar putea pleca de la Universitatea Craiova! Clubul cu care poate semna în…
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut:
Gâlcă a câştigat din nou cu Craiova, dar a recunoscut: "Presiunea rămâne. Există posibilitatea de a nu rămâne"
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Singurul fruct care înlocuiește băuturile energizante. Se găsește în toate magazinele din România și 1 kg costă 7 lei
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
Scandal monstru după ce Aura Șova a câștigat Vocea României 2024. Acuzațiile dure au bombardat internetul: “Să vă fie rușine!”
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur:  - Sunt ăla cu 3 dorințe!
BANCUL ZILEI. Gigi Becali prinde pestisorul de aur: - Sunt ăla cu 3 dorințe!
Ciclonul polar loveşte România în noaptea de sâmbătă. 7 judeţe intră sub cod galben de ninsori şi viscol
Ciclonul polar loveşte România în noaptea de sâmbătă. 7 judeţe intră sub cod galben de ninsori şi viscol
Astăzi este SOLSTIȚIUL! Ce să NU faci în cea mai scurtă zi din an
Astăzi este SOLSTIȚIUL! Ce să NU faci în cea mai scurtă zi din an
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat Genoa
Neica nimeni, care nu au făcut nimic! Aruncă cu lături Diana Şucu, reacţie vehementă după ce soţul său a cumpărat…
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Joe Biden, președinte doar pe hârtie: dormea tot timpul și delega totul. Cine trăgea de fapt sforile la Casa Albă?
Se schimbă buletinele. UE a dat ordin, se va aplica și în România. Cu ce se înlocuiește cardul de identitate
Se schimbă buletinele. UE a dat ordin, se va aplica și în România. Cu ce se înlocuiește cardul de identitate
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania
VIDEO Postarea șocantă a medicului psihiatru de 50 de ani care a produs măcelul de la târgul de Crăciun din…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Cele mai bune jocuri ale anului 2024
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea…
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
TOP 5 decorațiuni auto care te lasă fără talon. Mare grijă de montezi pe mașină
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a…
×