Cristi Balaj a găsit o posibilă explicație pentru gafa monumentală făcută de arbitru în Dinamo – UTA 1-0: „Au eșuat la capitolul colaborare”. EXCLUSIV
Cristi Balaj a analizat o gafă de arbitraj incredibilă comisă de „centralul” George Găman, în timpul partidei Dinamo – UTA 1-0.
În minutul 74 al partidei Dinamo – UTA, 1-0, „centralul” George Găman i-a arătat cartonașul galben lui Eric Omondi, extrema celor de la UTA, după un fault dur comis asupra lui Selmani. La scurt timp, același Omondi l-a faultat şi pe Milanov, motiv pentru care Găman i-a acordat al doilea cartonaș galben.
Spre surprinderea tuturor, arbitrul de centru nu l-a eliminat pe Omondi, deși jucătorul UTA-ei primise două avertismente.
Cristi Balaj a analizat gafa lui George Găman, de la Dinamo – UTA 1-0
Cristi Balaj susține că, una dintre cauzele din spatele gafei imense de arbitraj de la Dinamo – UTA, ar putea fi aceea că, din dorința de a relua jocul cât mai repede, „centralul” George Găman a notat, fără să vrea, numărul jucătorului avertizat în dreptul echipei adverse. În plus, consideră că întreaga brigadă de arbitri, prezentă la meciul de sâmbătă seara, a eșuat în ceea ce privește colaborarea.
Totodată, fostul arbitru FIFA și actualul președinte al celor de la CFR Cluj a amintit de o gafă mai gravă decât cea a lui Găman, care s-a petrecut la Campionatul Mondial din 2006.
„Au fost și cazuri mai grave. Vedeți meciul dintre Australia și Croația, când arbitrul era parcă Graham Poll, un englez. Nu a eliminat un jucător de la naționala Croației, care primise al doilea avertisment. Într-un final, el a fost eliminat în prelungiri, după ce a primit al treilea galben. Asta se întâmplă, de obicei, atunci când, din dorința de a relua jocul cât mai repede, se notează greșit primul cartonaș galben, adică se notează numărul jucătorului la cealaltă echipă. Care au fost cauzele, nu știu. Dar, din ce știu, rezultatul va rămâne cel din teren.
În schimb, au eșuat în ceea ce înseamnă capitolul colaborare. Eu, când eram arbitru, numărul jucătorului avertizat era notat de către mine și de către arbitrul asistent A1. Eram două persoane care notam. Arbitrul asistent 2 obligatoriu trebuia să supravegheze terenul, cât timp noi notam. După ce jocul se relua, arbitrul de rezervă era obligat să-și noteze și el. Deci, erau trei persoane care își notau. Acum, fiind și sistemul VAR, nu știu cum se procedează. Fiind o greșeală majoră, nu știu protocolul VAR… dar eu zic că ar fi fost inspirați dacă ar fi intervenit”, a declarat Cristi Balaj, în exclusivitate, pentru ProSport.
Arbitrul Graham Poll a arătat trei cartonașe galbene aceluiași jucător
În 2006, la Campionatul Mondial din Germania, arbitrul englez Graham Poll a comis o gafă asemănătoare cu cea a lui George Găman, la partida Australia – Croația, 2-2, ultima din cadrul Grupei F.
Concret, „centralul” Graham Poll i-a arătat două cartonașe galbene croatului Josip Simunic (în minutele 61 și 90), fără să-l trimită la vestiare. Totuși, Simunic a fost eliminat, în al treilea minut de prelungiri, după ce a primit al treilea avertisment.
Pentru gafa sa, arbitrul Graham Poll nu a mai arbitrat niciun meci de la Campionatul Mondial din 2006. Un an mai târziu, englezul a decis să se retragă definitiv din arbitraj.
„Ceea ce am făcut a fost o eroare. Nu poate exista nicio scuză. Nu a fost cauzată de o directivă FIFA, nu a fost cauzată de faptul că mi s-a cerut să arbitrez diferit de modul în care o fac în Premier League”, spunea Graham Poll, în 2006, despre gafa care i-a marcat cariera.
Sursa foto: Prima Sport