Cum poate scăpa Poli Iași de depunctare și ce sumă trebuie să achite urgent clubul din Copou în cazul în care nu va fi aprobat concordatul preventiv. EXCLUSIV

Fotbaliștii ieșeni la o fotografie de grup realizată înaintea meciului de fotbal dintre Poli Iași si Universitatea Cluj, contând pentru SuperLiga Superbet, desfășurat pe Stadionul Emil Alexandrescu din Iași, sâmbătă 28 septembrie 2024. © FOTO: Dragoș PĂSCĂNEANU/SPORT PICTURES
Vezi galeria foto - 4 poze

Datoriile acumulate în ultimii ani ar putea să o coste scump pe Poli Iași. Nu doar financiar, ci chiar și sportiv. Gruparea din Copou a acumulat datorii de peste 2 milioane de euro și a solicitat, recent, intrarea în concordat preventiv.

În cazul în care solicitarea nu va fi aprobată, clubul ieșean trebuie să achite până pe 15 octombrie datoriile acumulate până la 30 iunie anul curent. Altfel, echipa pregătită de Emil Săndoi va fi depunctată!

Suma pe care trebuie să o achite Poli Iași până pe 15 octombrie

Din cauza datoriilor vechi pe care le are nu doar către stat, ci și către foști jucători sau terți, Poli Iași riscă să fie depunctată după 15 octombrie. Moldovenii speră, însă, ca în câteva zile să le fie aprobată cererea de intrare în concordat preventiv, procedură care asigură eșalonarea datoriilor vechi. În cazul în care solicitarea făcută în luna august va fi aprobată până pe 15 octombrie, Poli va scăpa, pentru moment, de pericolul depunctării, Federația Română de Fotbal luând în considerare planul de reeșalonare.

Dacă, însă, nu va primi un răspuns până la 14 octombrie privind intrarea în concordat preventiv, clubul ieșean trebuie să achite până pe 15 suma de aproximativ 160.000 de euro, adică salarii restante până la 30 iunie către foști colaboratori. Problema rămâne, însă, la datoriile către bugetul statului, care sunt uriașe, de aproximativ 8,5 milioane de lei.

În acest caz, ieșenii mizează pe documente de la Finanțe care să ateste eșalonarea plăților.

Cornel Șfaițer ar putea salva din nou clubul

Astfel, indiferent de răspunsul privind concordatul, oficialii clubului din Copou trebuie să găsească până marțea viitoare suma de 160.000 de euro, pentru a evita orice risc. Cum Iașiul nu stă pe roze cu banii, iar prin conturi bate vântul, salvarea ar putea veni tot de la Cornel Șfaițer, președintele Consiliului Director.

În cazul în care Poli nu va găsi bani dintr-o sursă externă, Cornel Șfaițer ar putea împrumuta din nou clubul, așa cum a mai făcut-o de multe ori până acum. Omul de afaceri care conduce clubul a salvat clubul în dese rânduri în momente critice și o poate face din nou, în zilele următoare.

Ieșenii sunt, însă, optimiști că până la 15 octombrie vor primi acceptul de a intra în concordat preventiv, procedură care îi scutește momentan de emoții privind depunctarea.

Ce presupune concordatul preventiv

Concordatul preventiv este o procedură judiciară de prevenire a insolvenței, a cărei deschidere suspendă executările silite, iar societatea își poate redresa, astfel, activitatea financiară.

Intrarea în concordat preventiv permite o nouă eșalonare a datoriilor la bugetul statului, pe o perioadă de patru ani, fără a plăti alte penalități.

În momentul de față, datoriile clubului ieșean sunt de aproximativ 10.5 milioane de lei, din care 8,5 sunt datorii către bugetul statului.

Publicat: 08 10. 2024, 20:15