Cum se fac transferurile la liderul din Superliga României: „În vară am monitorizat 242 de jucători”. U Cluj și-a luat golgheter cu Inteligența Artificială. „Putem găsi un jucător în 10 secunde”. EXCLUSIV

FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Vezi galeria foto - 5 poze

U Cluj, liderul la zi din Superliga, apelează la cele mai moderne tehnici pentru monitorizarea jucătorilor, folosindu-se inclusiv de Inteligența Artificială pentru a face transferuri.

ProSport l-a prezentat ieri pe „Nene” Reis, scouterul portughez care lucrează pentru liderul din Superliga României.

Fostul scouter de la FC Porto și Leicester explică astăzi, pentru ProSport, cum se fac transferurile la U Cluj. Echipa lui Neluțu Sabău a ajuns lider în Superliga României bazându-se și pe un proces de căutare a jucătorilor pus în aplicare de „Nene” Reis. Acesta spune că a creat o aplicație care îi permite să găsească jucătorii doriți de Sabău, folosind o bază de date extrem de vastă.

„Este platforma noastră. Este doar a noastră. Am construit-o pentru clubul nostru”, spune portughezul.

Cum a fost creată platforma creată pentru U Cluj. Primul pas: întâlnirea cu Sabău

Alegerea unui jucător se face etapizat, iar totul începe cu cerințele lui Sabău.

„Primul pas este să avem o ședință cu antrenorul nostru, să vedem pe ce poziție are nevoie de jucători”, spune Reis, care se folosește mai apoi de baza sa de date.

Prima variantă sunt jucătorii din România.

„Apoi, căutăm jucător pe acel post, pentru stilul nostru de joc. Dacă există șansa să luăm jucătorul din România, primul pas este să-l luăm din România, dacă nu, vom merge pe altă «piață».

Apoi, alegi 10 jucători trecuți prin mai multe filtre și spui: «pentru noi acesta este primul, acesta este al doilea».

„Mulți jucători vin prin agenți, dar îi verificăm pe toți. Toți trec prin acest proces”

După crearea listei de jucători ce corespund cerințelor, are loc o nouă ședință cu Sabău și Gabi Giurgiu, directorul sportiv. Scouterul portughez explică ce anume urmărește la jucătorii pe care îi propune

„Apoi, discutăm cu antrenorul, cu directorul sportiv, analizăm jucătorii și găsim o soluție. Noi ne dorim fundași centrali cu anumite calități, vrem un vârf combinativ, nu unul masiv. Și căutăm acest tip de jucători. Iar piața este restrânsă pentru că vrem jucători liberi. Aducem cei mai buni jucători pentru club.

De exemplu, pentru postul de atacant noi dorim să fie rapid, să atace spațiile, este important cum atacă spațiile în diagonală. Este crucial să gândească rapid. Îl vedem pe Mamadou Thiam. Este un jucător care găsește soluții rapide, în spații mici. Este important pentru noi. Și să cunoască bine jocul. Este importantă «explozia», desigur și să marcheze goluri. Și este important și caracterul jucătorului. Dacă nu are un caracter bun, nu îl luăm. Cum te antrenezi, așa joci. Facem profilul jucătorilor, îi căutăm și apoi directorul sportiv și antrenorul aleg jucătorii, iar conducerea administrativă vine cu banii. Ultimul cuvânt îl are președintele”, a explicat scouterul de la U Cluj, pentru ProSport.

„Nene” Reis spune că și jucătorii propuși de diverși agenți trec prin același proces de monitorizare: „Mulți jucători vin prin agenți, dar îi verificăm pe toți. Toți trec prin acest proces al departamentului de scouting, apoi avem o întâlnire cu antrenorul nostru, staff-ul tehnic și directorul sportiv. Avem o listă scurtă pentru fiecare post”.

„Putem găsi un jucător în 10 secunde”

Cel mai important filtru rămâne cel financiar. Odată pusă țintă pe un viitor transfer se face monitorizarea partidelor.

„Urmărim aproximativ opt meciuri, la fiecare jucător. Dar, mare parte din procesul nostru se referă la date digitale. Putem găsi un jucător în 10 secunde. Pentru că targetul merge până la 1 milion de euro. Nu plătim 1 milion, dar dacă valoarea de piață a jucătorului este 1 milion de euro, putem plăti salariul, pentru că este undeva la 5000 – 7000, și asta este posibil.

Așa că putem face o listă scurtă de jucători. Alegem ceva de genul: finalul contractului este 2024, în cazul acesta în vară. Adăugăm poziția, tipul de jucător pe care antrenorul îl vrea pentru modul de joc și în 20 de secunde avem 25-40 de băieți, în toată lumea. Este foarte ușor.

OK, ne oferă doar statistici, dar acesta este primul pas. Apoi, vedem caracterul jucătorului, familia, contextul, când joacă, dacă este la nivelul nostru sau nu, dacă a avut accidentări este important să vedem. Pentru că dacă este un jucător cu multe accidentări, avem probleme”, a povestit Nene Reis.

Jucători aduși din Rusia, Brazilia sau Lituania: „În vară am monitorizat 242 de jucători”

Portughezul cu experiență de peste 30 de ani în căutarea de fotbaliști spune că în vara trecută a urmărit peste 200 de jucători și că cel mai bun exemplu de jucător descoperit prin sistemul său de date este Mamadou Thiam. Atacantul Universității a venit prima dată de la Oestende (prima ligă din Belgia).

În ultimul an, clujenii au descoperit câțiva fotbaliști, în diverse campionate externe, care le-au devenit jucători importanți. Portarul Gertmonas (Zalgiris, Lituania), fundașii Masoero (FC Pari, Rusia) și Thalisson (Mirasol, Brazilia, Liga 2) sau atacantul Berto (Portimonense, Portugalia, Liga 2) sunt câteva exemple.

„În vară am monitorizat 242, pe toate pozițiile. Nu sunt doar jucători din Europa. Sunt și din America de Sud, Africa. Dar, majoritatea sunt din Europa. Și primul gând este să luăm jucători din România. Dacă nu găsim în România profilul de jucător pe care îl căutăm, mergem mai departe. Așa s-a întâmplat cu Thiam”, a mai spus Nene Reis, pentru ProSport.

Publicat: 25 10. 2024, 21:00