Cum se prezintă Universitatea Craiova înainte de reluarea campionatului. ProSport face analiza echipei lui Mihai Rotaru: care sunt punctele forte și dezamăgirile
Universitatea Craiova a revenit în Bănie după stagiul de 12 zile în Antalya, unde a disputat şi două meciuri de verificare, ambele încheiate 1-1, cu Greifswalder, echipă din liga a patra germană şi cu Slovacko, formaţia de pe locul 4 în prima ligă din Cehia. Primul meci oficial al formaţiei antrenate de Ivaylo Petev este programat duminică, de la ora 20.00, cu Farul Constanţa, pe stadionul „Ion Oblemenco”, în etapa a 22-a a Superligii.
ProSport vă prezintă o analiză a lotului „juveţilor” înainte de reluarea campionatului.
Achiziţiile
Universitatea Craiova a transferat doi jucători în iarna aceasta, ambii fundaşi. Finlandezul Pyry Soiri nu s-a remarcat în mod special în amicale, pare să nu fie încă pe aceeaşi lungime de undă cu mijlocaşii şi cu colegii de bandă. Are apetit ofensiv, dar prezintă nişte probleme pe faza de apărare, cumva fireşti, ţinând cont că el a jucat mai mult atacant de bandă în cariera sa, deşi a fost adus la Craiova pe postul de fundaş dreapta.
Denil Maldonado din Honduras a jucat numai o jumătate de oră, în amicalul cu Slovacko, dar a făcut deja o bună impresie, arătând siguranţă şi implicare, pe ambele faze de joc. Fostul jucător al lui Los Angeles FC nu este încă pus la punct fizic, el făcând o pauză de o lună de zile, iar ultimul meci oficial în care a evoluat a fost tocmai în luna septembrie a anului trecut, aşadar acum 4 luni.
Portarii
După un an excelent, în care şi-a salvat coechipierii în multe rânduri, inclusiv la lovituri de pedeapsă, Laurenţiu Popescu a început să aibă ezitări pe final de an, unele goluri fiind primite destul de uşor. David Lazar a arătat o formă bună cu Farul, dar nu prezintă încredere, fiindcă de multe ori când a fost solicitat să apere, atât în perioada în care era prima variantă pentru buturile Ştiinţei, Lazar a invocat diverse accidentări.
Fundaşii
După revenirile lui Zajkov şi Badelj, în urma unor accidentări de lungă durată, şi transferurile lui Maldonado şi Soiri, compartimentul defensiv pare consolidat. Screciu încă nu a revenit pe teren, dar el oricum este destinat liniei mediane pentru partea a doua a sezonului.
Destul de riscantă pare construcţia demarată din preajma propriei linii de fund, în cele două amicale apărând probleme atunci când presingul adversarilor a fost unul avansat şi agresiv, iar orice neatenţie în acea zonă poate fi fatală. Ndong este la Cupa Africii, dar oricum nu are şanse să joace la Craiova, căpitanul Bancu fiind suveran pe postul de fundaş stânga. În dreapta, Soiri pare preferat lui Vlădoiu.
Mijlocaşii
Ivaylo Petev pare că se bazează pe Creţu şi Căpăţână ca mijlocaşi în faţa apărării, cel puţin până la revenirea lui Screciu pe teren, iar Alex Mateiu este variantă de back-up. Căpăţână nu a avut nici pe departe evoluţii consistente, dar este unul dintre preferaţii lui Mihai Rotaru, în timp ce Creţu apare destul de des în careul advers, dar îşi neglijează sarcinile defensive. Inclusiv la golul primit de la amatorii nemţi, Creţu şi-a scăpat adversarul direct, pe care l-a faultat la marginea careului propriu.
Mijlocaşul ofensiv încă nu este bătut în cuie, fiind încercaţi acolo Mitriţă, Houri, Baiaram sau Danciu. În ultimul amical, Houri a avut o prestaţie consistentă, dar el nu s-a aflat în graţiile luiIvaylp Petev anul trecut. Roguljic şi Kurtic au plecat şi nu a fost adus niciun mijlocaş.
Atacanţii
Aceasta pare să fie marea problemă a Universităţii Craiova în acest sezon, confirmată inclusiv în stagiul de pregătire din Antalya. Dintre toţi oamenii de atac ai Ştiinţei, numai Mitriţă a oferit randamentul scontat, restul fiind dezamăgiri. Koljic a fost destul de activ cu cehii de la Slovacko, dar a ratat incedibil şi dă senzaţia că a uitat să marcheze, el având un singur gol în campionatul actual. Andrei Ivan a fost încercat pe toate poziţiile în atac, dar nu se regăseşte, el marcând ultima dată într-un joc oficial acum 5 luni.
În plus, golul primit cu Slovacko a avut originea în mingea pierdută de Ivan în propria jumătate. Markovic are eternele probleme de greutate şi implicare, iar Atanas Trică poate fi o soluţie mai mult prin prisma calităţii de „under”. Echipa pare să aibă mare nevoie de un vârf de atac productiv, iar una dintre variantele luate în considerare este polonezul Fabian Piasecki de la Rakow. Deşi nu are foarte multe goluri marcate, acesta pare să fie un atacant cu execuţii şi unul destul de implicat în joc.
„Underii”
După un an în care a avut nenumărate accidentări, Ştefan Baiaram a prins întreaga perioadă de pregătire şi a şi marcat un gol cu Slovacko, dar a şi ratat alte 3-4 mari ocazii, semn că mai are nevoie de timp pentru a-şi intra în ritm. Totuşi, el a prima soluţie ca „under”, fiindcă, Marian Danciu pare în scădere de formă, deşi a atras atenţia în primele sale apariţii. De altfel, el are 2 goluri marcate din acţiune în acest sezon, mai multe decât Koljic sau Ivan.
Deşi Cîmpanu, recent revenit de la „U” Cluj, şi Işfan, au costat împreună peste 1,2 milioane de euro, niciunul nu este favorit să ocupe postul de atacant dreapta, acolo fiind locul „under-ului” la Universitatea Craiova, fie că el va fi Baiaram sau Danciu, ori, ca variantă de criză, minorul Florin Gaşpar, prezent şi el în cantonamentul din Antalya.
Primul 11 probabil al Universităţii Craiova: L. Popescu – Soiri, Maldonado, Zajkov, Bancu – Screciu, Creţu – Baiaram, Mitriţă, Ivan – Koljic.
Echipa „de rezerve” a Universităţii Craiova: Lazar – Vlădoiu, Badelj, Raul Silva, Ndong – Mateiu, Căpăţână – Cîmpanu (Işfan), Houri, Danciu – Markovic.