Pentru Dan Alexa există și miza primului succes pe banca celor de la Botoșani, după ce i-a luat locul lui Marius Croitoru. 2-2 cu FC Hermannstadt acasă și 1-1 la Iași sunt rezultatele tehnicianului, pentru care partida cu UTA e importantă din mai multe puncte de vedere. Alexa a jucat 5 sezoane în tricoul lui Poli, marea rivală a „Bătrânei Doamne”, le-a și antrenat câte un sezon pe ACS și ASU, iar la ultima vizită la Arad le-a produs mari neplăceri arădenilor. Rapidul, pregătit de actualul „principal” al botoșănenilor, câștiga cu 2-1 în play-offul ligii secunde și UTA tremura serios pentru promovare la capătul unui sezon pe care l-a dominat autoritar până la „înghețul” provocat de pandemia de COVID. La ieșirea de pe terenul „Motorul”, Alexa i-a aplauat ironic pe suporterii UTA-ei, cu care – de altfel – a și avut un mic conflict fizic înainte de a urca în autocar.
Anii au trecut, iar fostul mijlocaș nu ar dori să aducă pe tapet istoricul său cu UTA înainte de duelul de sâmbătă. „Cred că nu se pune problema de o rivalitate la jocul de mâine. FC Botoșani are nevoie de puncte, sunt la FC Botoșani, nu cred că are legătură cu Poli Timișoara meciul de mâine. Probabil, suporterii lor au ceva rivalitate cu mine, pentru că am fost foarte mulți ani căpitanul lui Poli Timișoara. E așa o rivalitate un pic istorică între Poli și Arad, dar cred că mâine nu contează lucrul ăsta la Botoșani, Botoșani are nevoie de puncte, trebuie să facem absolut tot ce ține de noi pentru a le obține. Cu suporterii utiști, asta e altă poveste, dar nu are legătură cu jocul de sâmbătă, e cu totul separat„, a spus Dan Alexa.
În vara lui 2006, când Mircea Rednic o prelua pe Dinamo pentru a câștiga titlul de campioană (ultimul pentru echipa din Șoseaua Ștefan cel Mare), Dan Alexa se întorcea acasă, la Poli Timișoara. Actualul antrenor al UTA-ei a explicat deja că și-ar fi dorit în echipă un mijlocaș cu agresivitatea „Chirurgului”, însă acesta făcea parte din „lotul Nețoiu”, care plecase aproape în întregime de la Dinamo atunci. „ În 2006, a fost oarecum situația din această vară la UTA. Nețoiu și-a luat toți jucătorii și a plecat, iar Dan Alex era în grupul acela, alături de mulți jucători pe care mi i-aș fi dorit să rămână. Dan avea acea răutate, agresivitate la mijloc, era și un lider bun, se implica. Atunci eu am fost bucuros că am reușit să-l țin pe Niculescu, care și el era tot din gașca de la Craiova, a venit cu jucătorii lui Nețoiu”, au fost cuvintele lui Rednic.
Iar Alexa susține acum că nu l-a afectat acea despărțire, dimpotrivă: „Nu am niciun fel de polițe cu nimeni. În 2006 mi-a fost mai bine, m-am întors la Timișoara, unde am fost căpitanul echipei cinci ani de zile, eram acasă, a fost chiar o alegere pe care mă felicit că am făcut-o. Așadar, departe gândul să-i reproșez ceva domnului Mircea Rednic. Îl respect foarte mult de câte ori mă văd cu dânsul, mă bucură întâlnirile mele cu el, pentru că este un antrenor de la care ai de învățat și este o personalitate a fotbalului românesc. Pe Mircea Rednic l-a întâlnit și ca jucător, dar mi-a fost și adversar ca antrenor. Are trofee câștigate, a antrenat în străinătate, e unul dintre cei mai buni antrenori români. Mircea Rednic trebuie respectat pentru absolut tot ce a fost, pentru că, repet, el ca antrenor este la un alt nivel față de mulți alții”.
Ca și fotbaliști, Mircea Rednic și Dan Alexa s-au aflat față în față într-un Rapid – Rocar, scor 1-1, în aprilie 2000, meci despre care ulterior mai mulți dintre cei implicați au susținut că a fost aranjat. Ca și tehncieni, cei doi s-au duelat în 5 ocazii, într-un Dinamo – ACS Poli, în sezonul 2015-2016 și de patru ori în Dunărea Călărași – Dinamo, în sezonul 2018-2019, când play-outul se juca tur-retur. Palmaresul: două victorii Rednic, două remize și un succes Alexa.
Altfel, antrenorul celor de la Botoșani pare focusat doar pe pregătirea duelului de sâmbătă seara. „E un meci împotriva unei vecine de clasament, UTA Arad, o echipă schimbată foarte mult față de sezonul trecut. Au în componență jucători buni, cu calitate, care pot să facă diferența. Fabry și Cooper au o experiență pentru axul central și au și mijlocași centrali foarte puternici, de nivelul ligii întâi, plus fundașii centrali, au o echipă echilibrată. Este și Pop, care cred că unul dintre cei mai talentați jucători under din prima ligă. Au început sub așteptările suporterilor, dar cred că pe undeva este normal, nu sunt omogeni. Cu siguranță vin aici, am văzut și declarația lui Mircea Rednic, să-și vândă foarte scump pielea. Pentru noi este important să jucăm cu foarte multă determinare, să păstrăm ce am făcut bine în ultimele două jocuri și să mai reparăm din greșelile ce ne-au făcut să nu luăm cele trei puncte atât cu Hermannstadt, cât și cu Poli Iași. Am așteptări de la jucătorii mei să arate ambiție, îmi doresc să ne impunem ritmul. Este un meci cu o oarecare presiune, dar în primul și în primul rând vreau să văd o echipă care își dorește să câștige meciul si dacă ne dă Dumnezeu și cu puțină șansă…”, a mai afirmat Alexa.
Acesta a mai scos în evidență zilele în plus pe care le-a avut UTA pentru a pregăti duelul de la Botoșani. Arădenii au jucat vineri cu U. Cluj, iar moldovenii de abia luni, la Iași. „Avem zile în minus de recuperare față de UTA, chiar dacã am vãzut cã s-au plâns de drumul pe care îl vor face. Trebuie să-mi recuperez jucătorii, pentru cã a fost un efort susținut la Iași, un meci cu ritm bun. Trebuie să tratăm meciul serios și să obținem cele trei puncte, pentru că avem nevoie. În plus, urmează un program foarte greu pentru noi, plecăm la Craiova și vine Steaua. E și meciul de Cupă, așa că trebuie să obținem maximum, pentru că suntem într-o situație grea”, mai punctat antrenorul de 43 de ani.
Sâmbătă, contra arădenilor, Dan Alexa nu va conta pe Jean Armel Boza Drole și Fabrice Olinga, ambii suspendandați, cei doi îngroșând astfel lista absenților care îi mai cuprinde pe: Sebastian Mailat, Andrei Dragu, Sekou Camara, Charles Pedro și Rijad Sadiku, toți accidentați.
Ultimul jucător sosit la FC Botoșani este Carlo Casap (24 de ani). Mijlocașul cu profil ofensiv a rămas liber de contract, după ce nu și-a mai prelungit angajamentul cu Farul, echipa alături de care a câștigat campionatul în stagiunea trecută. Fotbalistul este un produs al academiei lui Gheorghe Hagi, iar singura dată când a părăsit Constanța a fost între februarie și iunie 2022, atunci când a fost împrumutat la Concordia Chiajna.
Fotbalistul are șanse mari să debuteze cu UTA, cu toate că s-a alăturat echipei lui Dan Alexa doar de marți. „Mă bucur că sunt aici, cred că mâine va fi un meci foarte important, noi avem nevoie de puncte, trebuie să ieșim din zona roșie. Sperăm ca până în pauza competițională să luăm maxim de puncte din toate cele trei meciuri, plus cel de Cupă, în care vrem să facem o figură frumoasă. Sunt învățat cu presiunea, am crescut cu presiunea, îmi place victoria, am jucat numai la câștigarea meciurilor și să mă bat acolo sus. Am venit aici să pun umărul la treabă, nu mai contează într-un fel ce am făcut înainte, pentru că în fiecare zi trebuie să demonstrezi. O să încerc să mă pun la punct fizic cât mai repede și cât o să fie nevoie de mine să dau totul. De Botoșani mă leagă debutul în Liga 1 și primul gol. M-am gândit la acest lucru când am luat legătura cu cei de la Botoșani, am simțit că mă doresc, a fost un punct foarte important în alegerea mea. M-am uitat în spate, am debutat aici la 16 ani, cu gol. Am avut o carieră frumoasă până acum, am câștigat tot ce se poate în România, am venit aici doar ca să ajut echipa și să reușesc să mă propulsez printr-un transfer afară”, a spus Carlo Casap.
Ca timișorean, acesta a recunoscut că – oarecum – și Dan Alexa l-a atras la Botoșani. „Sunt timișorean, vă spun sincer, am fost copil de mingi la generația lui Mister! Mulți jucători care erau pe teren în acea perioadă încep să îi am și ca antrenori, mă bucur foarte mult. De la fiecare antrenor încerc să fur câte ceva. Am avut niște antrenori în carieră până acum, jucători foarte mari. De la Hagi am învățat foarte multă tactică, cred că este unul dintre cei mai buni antrenori ai României. Eu acolo am stat toată perioada mea până acum, toată cariera mea, am reușit să fur foarte multe și sper ca de acum încolo să le pun în practică și să se vadă că am plecat dintr-o academie foarte puternică, nu numai în România și în Europa. De asemenea, de la Mister o să încerc să fur cât se poate de mult și cred că cel mai mult am nevoie de agresivitatea din teren pe care o avea. Sper să facem o treabă bună și de acum înainte, să ne bucurăm după fiecare meci și să stăm acolo sus. În trecut, Botoșaniul era o echipă puternică, de fiecare dată când veneam aici mă temeam de spiritul lor, de agresivitatea lor. Este un club puternic, care își dorește mult și sper să îi ajut să crească. Personal, îmi doresc să am continuitate, cum am reușit în ultimii doi ani, cel puțin. Îmi doresc să pun umărul aici și să am evoluții cât mai bune, pentru că eu cred că dacă voi juca bine, voi ajuta și echipa. Ei mă vor ajuta și pe mine și cu siguranță la sfârșit mă voi bucura de niște momente frumoase. Suporteri sper să vină în număr cât mai mare, știu că FC Botoșani este iubit și sper ca la fiecare meci să umplem stadionul și să ne bucurăm la final”, a mai punctat Carlo Casap.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER