De 1 aprilie, top păcăleli din Superliga: 10 fotbaliști transferați în acest sezon care s-au dovedit iluzii! | SPECIAL

E Ziua Păcălelilor, iar fotbalul nostru nu a scăpat nici în acest sezon de situații în care cluburile s-au înșelat cu privire la noile achiziții. ProSport îți prezintă de 1 aprilie un top 10 al transferurilor eșuate, practic top păcăleli după ”duelul” așteptări plus investiții – randamentul din teren. Jucători sosiți vara trecută la cluburile noastre de prim eșalon, la startul ediției 2022/23 din Superliga, și care au dezamăgit crunt!

Top păcăleli: criterii și mențiuni

Demersul nostru vizează exclusiv jucători ajunși la cluburile din Superliga 2022/23 prin transfer sau împrumut în perioada de transferuri din vara trecută și topul e realizat pe baza raportului dintre așteptările publicului și clubului, cv-ul jucătorilor, investiție sau randamentul lor anterior transferului versus performanțele la noua formație. În unele situații, cauze de dincolo de gazon au făcut ca așteptările să se transforme în scrum.

  • 12 jucători a transferat campioana CFR Cluj înainte de startul actualului sezon din Superliga

Cumva previzibil, cluburile de play-off ale Superligii predomină, pentru că acestea au fost cele mai active în mercato estival spre ținte de la care așteptările erau mari și au făcut transferuri având ca obiect fotbaliști cu potențial ridicat.

Al doilea golgheter, două luni la echipă!

Al doilea golgheter al Superligii 2021/22, spaniolul Jefte Betancor a fost apreciat drept transferul verii trecute în competiția internă. Campioana en-titre CFR Cluj și-a respectat statutul în mercato și l-a achiziționat pentru aproximativ 300.000 de euro de la Farul Constanța. Acolo unde vârful de 29 de ani marcase 16 goluri în 36 de meciuri!

  • 1,4 milioane euro este pe transfermarkt cota de piață actuală a lui Jefte Betancor

Adaptarea în Gruia a fost însă departe de așteptări. După doar 3 reușite în 15 apariții pentru clujeni, Jefte a părăsit echipa ajungând, la doar două luni după transfer!, sub formă de împrumut la Pafos, în primul eșalon din Cipru.

Deziluzia daneză: cea mai mare investiție

Rămânem la CFR, care plătea vara trecută 400.000 de euro pe un mijlocaș străin, cea mai mare sumă investită de ardeleni în transferuri pentru acest sezon, după cum avea să se fixeze ulterior. Danezul Vito Hammershoj-Mistrati sosea de la Randers, club din prima ligă a țării sale, după ce trupa lui Dan Petrescu se duelase cu Randers în Conference League.

A fost cel mai important transfer. La noi n-a fost jucătorul pe care l-am aşteptat, venind într-un sistem cu dublură pentru Jefte, apoi am renunţat la sistemul ăsta. Practic, n-a mai jucat poziţia care îi este ca o mănuşă” – Marius Bilașco, director sportiv CFR Cluj

Fotbalistul de 30 de ani a apărut în numai 10 meciuri pentru CFR Cluj, contabilizând doar 73 de minute în Superliga și un gol marcat! Finalmente, în ianuarie acest an, s-a întors în fotbalul scandinav. Mistrati (foto jos din duelul Randers – CFR Cluj) a semnat pentru IFK Norrkoping din Suedia, pentru aproximativ 300.000 de euro, iar clubul din Gruia și-a recuperat parțial investiția.

Fundașul de Serie A, rezervă cu Dumbrăvița

La 28 de ani, fundașul lateral Ibrahima Mbaye din Senegal avea potențialul să devină unul din jucătorii cel mai interesant de urmărit în acest sezon de Superliga. Crescut de Inter Milano, trecut pe la Livorno și Bologna, cu peste 100 de meciuri în Serie A și jucător de națională!

Cu toate acestea, până azi, Mbaye nu doar că n-a prins vreun minut în teren, dar a fost pe bancă o singură dată, în Cupa României, la duelul CFR-ului cu Dumbrăvița! Iată ce a declarat pentru tuttomercatoweb.com acum câteva săptămâni impresarul jucătorului, Beppe Accardi:

În timp ce negociam cu echipe din America, pe fir a intrat Clujul, am evaluat situaţia gândindu-ne la Campionatul Mondial. După ce a semnat în România, nu a fost inclus pe lista de campionat și nici pe cea de cupele europene. Nu i-au dat permis de muncă şi, din decembrie, de când a plecat din România, nu a putut reveni timp de 3 luni”

Mbaye este încă legitimat la CFR Cluj, dar se află în conflict deschis cu clubul campion. Câștigătorul Cupei Africii pe Națiuni în 2022 vrea să plece cu orice preț, neintrând clar în planurile lui Dan Petrescu. Cert este fotbalistul, din oricare motive, intră în categoria top păcăleli…

FCSB cu Boboc și Rață

Trecem spre FCSB, care are doi reprezentanți, ambii cu șanse mici de afirmare, câtă vreme au beneficiat de foarte puțin timp de joc. Fundașul Radu Boboc a venit de la Farul Constanța, după ce se consacrase acolo ca unul din jucătorii buni ai campionatului pe postul său și devenise chiar semifinalist EURO U21 în 2019 cu naționala de tineret. Doar 10 apariții și a părăsit FCSB, fiind încă liber de contract, deși are o cotă de piață de 800.000 euro!

  • 6 luni a stat Boboc la FCSB, după ce clubul a plătit 200.000 de euro pentru achiziționarea lui

Mijlocașul Vadim Rață, poate cel mai bun fotbalist al Voluntariului la momentul transferului, a ajuns la FCSB pentru 300.000 de euro, a jucat în trei meciuri, doar 62 de minute cumulat!, apoi a fost trimis înapoi la gruparea ilfoveană. Internaționalul moldovean (foto jos) e și azi în echipa lui Liviu Ciobotariu.

Experimentul Mățan din Giulești

Vara trecută, mai exact în august 2022, a sosit în Giulești, sub formă de împrumut din MLS, internaționalul de tineret Alexandru Mățan. Jucător tehnic și plin de talent, de la care mulți se așteptau să dinamizeze cu creativitate ofensiva Rapidului. Doar că Mățan, în proces de revenire după o accidentare, a stat numai 5 luni la dispoziția lui Adi Mutu!

Se va despărţi de noi după ultimul meci din decembrie, i se termină împrumutul. El este încă în recuperare, a fost operat şi probabil că va avea nevoie de câteva luni. Şi nu are rost să stea cu noi accidentat când poate să meargă la echipa de care aparţine şi să urmeze tratamentul pe care i-l spune doctorul clubului” – Adrian Mutu în decembrie 2022

La doar 210 minute în 6 apariții, fără pasă de gol sau gol marcat, se rezumă parcursul vișiniu al lui Mățan. Revenit la Columbus Crew și-a recăpătat forma fizică dar și randamentul, devenind titular în ultimele etape, cu cifre bune.

Valoare plus experiență, eșuări din cauze diferite

Oltenia e prezentă în top păcăleli cu câte un jucător de la fiecare echipă craioveană a Superligii! Primul este internaționalul grec cu o carte de vizită impresionantă, ex-Schalke, Leverkusen, Hamburg ori Olympiakos! Fundașul Kyriakos Papadopoulos a fost însă un pariu riscant de la bun început pentru FCU Craiova, știut fiind background-ul accidentărilor lui care i-au fracturat cariera.

  • 9 partide pentru pentru FCU Craiova a strâns Papadopoulos, grecul a plecat în ianuarie semnând ulterior în țara natală cu modesta Lamia FC

La rivala din oraș, sosirea lui Sergiu Hanca era așteptată cu încredere. Jucător de națională, matur, căpitan la Cracovia în primul eșalon din Polonia. Doar că povestea a devenit repede amară. Scos din lot de Mirel Rădoi, în conflict cu clubul, luat la țintă de proprii suporteri, Hanca (foto jos) e pe picior de plecare după 16 meciuri în alb-albastru.

”Rețeta Hagi” are și excepții

Renumit pentru capacitatea lui de a revitaliza jucători, până și Gheorghe Hagi putem spune că mai dă rateuri. L-a legitimat în vară pe Romario Benzar, produs al Academiei Hagi, după lunga experiență nefastă a internaționalului român la Lecce, în fotbalul italian.

  • 2017 e anul când Romario Benzar a devenit campionul României cu Viitorul Constanța, devenită Farul

Doar că Benzar nu s-a impus la noua echipă reconstruită de ”Rege”, bifând 6 partide și ajungând să semneze în ianuarie cu UTA Arad, formație de play-out. La 30 de ani, Benzar, care a mai jucat în țară și pentru FCSB, încearcă să redevină jucătorul cu cotă de acum ceva vreme.

Ex-Aston Villa, dar dezamăgire la Botoșani

Fost internațional pentru Mali, mijlocașul Yacouba Sylla e un fotbalist cu sezoane bune în fotbalul mare, activând în trecut pentru Aston Villa, Rennes, Montpellier sau Panathinaikos. Și nu e străin de Superliga! În ediția 2019/2020 a reprezentat CFR Cluj.

FC Botoșani a crezut că va da lovitura poate prin readucerea lui Sylla în campionatul nostru, după ultima lui experiență franceză, la Bastia. Doar că fotbalistul ajuns la 32 de ani, titular în câteva partide pentru moldoveni, a pierdut ulterior echipa și după 6 luni a plecat. Azi e în eșalonul doi din Belgia, la Virton.

Publicat: 01 04. 2023, 08:39