Gazonul stadionului Arcul de Triumf nu se prezintă în cele mai bune condiții și are în față o săptămână cu multe evenimente sportive.
ProSport a scris încă de vineri despre faptul că suprafața de joc suferă de o boală – Pithium – care necesită un tratament special.
În această săptămână se joacă trei partide, două de fotbal și una de rugby, pe arena Arcul de Triumf: Dinamo – Sepsi (Superliga, luni), FCSB – ȚSKA Sofia 1948 (Europa League, joi) și România – SUA (rugby, sâmbătă).
ProSport a stat de vorbă cu mai mulți specialiști în domeniu pentru a afla care este cauza acestei degradări.
Cei care asigură mentenanța susțin că numărul mare de meciuri din ultima perioadă ar fi cauza deteriorării suprafeței de joc și că, în general, costurile cresc dacă trebuie îngrijit mult mai mult în cazul în care este utilizat la 2-3 zile. În plus, căldura excesivă din ultima perioadă l-ar fi afectat serios.
De ce s-a ajuns la îmbolnăvirea gazonului? Este posibil ca toate cele trei gazoane din București să sufere de aceeași maladie. Asta pentru că actuala firmă de mentenanță folosește aceleași utilaje, susțin surse ProSport.
Vechiul administrator al suprafeței de joc avea utilaje doar pentru gazonul de la Arcul de Triumf. Nu le deplasa la Arena Naționala, Craiova sau alte terenuri unde desfășoară activități.
În acest moment gazonul prezintă un grad avansat de infestare cu boli foliare.
Mai mulți specialiști susțin că un program neadecvat de fertilizări și un nivel scăzut a elementelor nutritive esențiale creșterii și dezvoltării gazonului a dus la creșterea sensibilității și crearea unui mediu propice instalării bolilor specifice.
Rezistență la trafic este scăzută manifestând deteriorări vizibile în timpul desfășurării meciurilor.
Totul s-ar datora și faptului că irigarea terenului nu este corelată cu condițiile de temperatură, udarea fiind realiată în exces. Totodată se pot observă zone uscate, reacordându-se atenție sporită când este necesar irigatul local al terenului.
În decurs de aproximativ o lună de mentenanța realizată de un alt operator, gazonul a pierdut din densitate prezentând o calitate slabă în vederea susținerii meciurilor, aspectul estetic lăsând de dorit.
Totodată, utilajele folosite pentru mentenanță ar fi în neconcordanță cu normele tehnice și recomandările de specialitate pentru un gazon hibrid ranforsat, multe dintre ele fiind depășite din punct de vedere moral.
Gazonul rebeneficiind de un program de mentenanță susținut și de o atenție sporită din partea personalului de specialitate, va duce la o calitate din ce în ce mai slabă a suprafeței de joc.
Pentru că accesul fanilor la fotbal se face prin diverse zone ale stadionului, fiind vorba de galerii și zone tampon, gazonul terenului de antrenament s-a deteriorat și el. ProSport vă prezintă câteva imagini cu gazonul ars și bătătorit de fani.
Stadionul ocupă terenul istoric cunoscut ca „terenul de la Șosea”, unde s-au disputat primele meciuri de rugby in Romania. Lucrările de construcție au început in 1913 si stadionul a fost inaugurat pe 9 martie 1914 sub denumirea „Stadionul Tineretului” cu un meci intre cluburile de rugby Sporting Club si Tenis Club. In anul 2007, FRR i-a dat numele actual si a decis efectuarea unor lucrări de renovare. Toate cele trei terenuri au fost gazonate si a fost instalata o rețea de drenare a apei.
Stadionul a fost modernizat complet, lucrările începute în noiembrie 2018 și finalizate în noiembrie 2020, fiind finanțate de Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții, proiectul noului complex fiind realizat de către clujenii de la „Dico și Țigănaș”.
Noul Stadion Național de rugby Arcul de Triumf a fost inaugurat oficial pe 3 iulie 2021 cu meciul test sub egida World Rugby dintre România și Argentina.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER